spagety-z-cukety-4999462

Cuketové nudle, známé také jako „zoodles“ (spojení anglických slov zucchini a noodles), jsou perfektní bezlepkovou alternativou ke klasickým špagetám či těstovinám. To, že jste se rozhodli nevařit špagety na bázi pšenice, ještě neznamená, že se těstovin musíte skutečně vzdát. Právě cuketové nudle klasické špagety skvěle nahradí a jsou skvělým základem pro mnoho zdravých bezlepkových receptů. Jak si tedy připravit cuketové nudle a špagety?

V tomto článku vám představíme ty nejlepší recepty na cuketové špagety. Kromě receptů si také popíšeme způsoby přípravy cuketových špaget a v neposlední řadě zde naleznete i nejčastější dotazy pro přípravu nejlepších cuketových nudlí a způsoby, jakými připravit resp. nakrájet cuketové nudle. Cuketové nudle se od těch klasických domácích nudlí do polévky zase tolik neliší. Cuketové špagety patří mezi oblíbené recepty z cukety a těší se velké popularitě mezi těmi, kteří dodržují low carb jídelníček. Ačkoli jsou velmi oblíbené, nevyrovnají se pravým boloňským špagetám.

TIP: Cuketu můžete přidat i do prvních příkrmů pro miminko.

Jak udělat cuketové špagety – typy struhadel na cuketové špagety

Existuje několik způsobů, jak vytvořit cuketové nudle. My vám představíme 3 nejčastější. U všech k tomu budete potřebovat speciální kuchyňský nástroj, tzv. struhadlo na cuketové špagety.

Spiralizér

Prvním typem je spiralizér. Spiralizér je nástroj, za pomoci kterého doslova během několika vteřin vytvoříte závitky z jakékoliv zeleniny. Tento nástroj je nejrychlejší ze všech a vyžaduje nejméně síly a námahy, díky přísavným nožičkám, které ho udrží na místě.

Nevýhodou tohoto nástroje je, že bude ve vaší kuchyni zabírat více úložného prostoru.

Jednoduše odříznete konce cukety, položíte je vedle nože na spiralizéru a roztočíte. Za méně než 8 sekund budete mít spirálovitě nakrájenou celou cuketu.

Spiralizér lze použít v podstatě na jakoukoliv zeleninu či ovoce, např. na mrkev, sladké brambory, jablka či hrušky. Možností je nekonečně mnoho. Díky snadno vyměnitelným čepelím můžete vytvořit kudrnaté hranolky ze sladkých brambor nebo jablečné chipsy.

Škrabka julienne

Skvělé na škrabce julienne je to, že už ji pravděpodobně v kuchyni máte, ani o tom nevíte. Tento druh škrabky často plní dvojí funkci se škrabkou na zeleninu. Jednou stranou odšťavňuje a druhou stranou krájí. A to se skvěle hodí, když chcete tlustší, ploché plátky cuketových špaget.

Největší výhodou škrabky julienne je, že je malá. V kuchyni nezabere prakticky žádný úložný prostor a s největší pravděpodobností jej budete mít v šuplíku s ostatním menším kuchyňským náčiním.

Škrabka julienne nakrájí ty nejtenčí a nejjemnější nudle, které poté jednoduše roztrháte prsty od sebe. Krájení však trvá o něco déle než se spiralizérem, nicméně na druhou stranu se jedná o levnější variantu.

Mandolína na zeleninu

Mandolína na zeleninu vytváří nudličky julienne, které jsou o něco silnější než ty, nakrájené pomocí škrabky na julienne. Na druhou stranu zabere krájení o polovinu méně času. Díky mandolíně vytvoříte ty nejlepší ploché cuketové špagety, navíc vám tento nástroj umožňuje měnit jejich tloušťku.

Stejně jako spiralizér má i mandolína několik variant čepelí, což přináší možnost vytvořit dokonale konzistentní nudle, plátky nebo kolečka, a snadno tak nakrájí jakoukoli hůře krájitelnou zeleninu.

cuketove-spagety-1968336
Mezi 3 nejčastější struhadla na cuketové špagety patří spiralizér, škrabka na julienne nebo mandolína na zeleninu. Tyto nástroje můžete využít v podstatě na jakoukoliv zeleninu či ovoce.

Způsoby přípravy špaget z cukety

Když už máte cuketové nudle nakrájené za pomoci některého ze struhadel na cuketové špagety, nabízí se otázka, jakou formou je zpracovat. Cuketové nudle by se ve skutečnosti neměli vařit, alespoň ne příliš, jinak hrozí, že budou rozmočené.

Cukety se skládají z 95 % vody. Takže když je uvaříte, může se stát, že výsledkem bude rozmočená kašovitá směs z vodnatých nudlí. Opravdu stačí, abyste je vařili o 1 minutu déle, než je třeba.

Proto mějte na paměti, že vaším záměrem je v podstatě pouze ohřátí cuketových nudlí, nikoliv skutečné uvaření. Abyste měli cuketové nudle al dente, můžete využít několik způsobů, jak toho docílit.

Cuketové nudle jezte syrové

Nejlepším způsobem, jak získat ty nejkřupavější nudle, je nechat je v syrovém stavu. Vůbec je nevařte, pouze je smíchejte s oblíbenými ingrediencemi a podávejte. Nejenže je syrová metoda nejjednodušší a nejrychlejší, nudle jsou stejně chutné jak za studena, tak za tepla.

Syrové nudle jsou nejvhodnější, když k nim připravujete nějakou omáčku, díky které se nudle po přelití ohřejí. Typickým příkladem jsou cuketové špagety s boloňskou omáčkou, na které v tomto článku naleznete též recept.

Cuketové nudle ohřejte v mikrovlnné troubě

Mezi nejrychlejší způsoby přípravy cuketových nudlí se řadí také ohřátí v mikrovlnné troubě. Jednoduše nasypte všechny cuketové špagety do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby a ohřívejte je 1 minutu.

V závislosti na množství nudlí může být nutné ohřívat je delší dobu. V tomto případě je však vhodné vařit je postupně po 30 vteřinách, aby nedošlo k rozvaření.

Cuketové nudle osmažte

Pokud již vaříte na sporáku, může být nejjednodušší metoda smažení. Do pánve přidejte jednu lžíci olivového nebo avokádového oleje a smažte cuketové špagety 1-2 minuty. Tento způsob přípravy je ideální, pokud připravujete např. cuketové těstoviny s krevetami nebo něco podobného.

Cuketové nudle uvařte

Uvaření cuketových nudlí je také možné, ale pamatujte na to, co jsme si o vaření cuketových špaget řekli. Dejte vařit hrnec s vodou, vhoďte do něj cuketové nudle a vařte jednu minutu. Ani o chvíli déle, jinak se špagety z cukety rozvaří. Po uvaření je slijte v cedníku a podávejte.

Cuketové nudle upečte

Pečení cuketových nudlí je časově i pracovně nejnáročnější metoda. Pokud tuto metodu chcete zkusit, předehřejte si troubu na 95 °C.

Plech na pečení vyložte papírovou utěrkou a rovnoměrně na něj nudle rozložte. Poté je posypte mořskou solí, která pomůže vytáhnout vlhkost, zatímco papírová utěrka ji nasákne.

Pečte 10-15 minut, pak cuketové špagety vyjměte z trouby a jemně je vyždímejte v papírové utěrce, abyste z nich vyždímali přebytečnou vodu.

spagety-z-cukety-2804351
Cuketové špagety by se neměli příliš dlouho vařit, jinak riskujete, že budou rozvařené a kašovité.

Cuketové špagety se zeleninovou omáčkou – recept

Hledáte zdravější alternativu standardních těstovin bez obilovin? Pak je pro vás tento recept na špagety z cukety a s rajčatovou zeleninovou omáčkou ideální volbou. Jsou snadné na přípravu, bezlepkové a veganské.

TIP: Vyzkoušejte třeba také zeleninové ratatouille.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 20 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na cuketové špagety se zeleninovou omáčkou

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku nakrájeného nadrobno
  • 1 velká mrkev
  • 2 šálky žampionů nakrájených na jemné plátky
  • 420 ml rajčatové passaty
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 12 cherry rajčat nakrájených na poloviny
  • čerstvá bazalka (na ozdobu)
  • 4 cukety

Postup na cuketové špagety se zeleninovou omáčkou

  1. Ve velké pánvi rozehřejeme na středním plamenu olivový olej. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a 2 minuty restujeme. Poté přidáme mrkev a žampiony a vaříme další 2 minuty.
  2. Do pánve dáme přidáme rajčatovou passatu, rajčatový protlak, zeleninový vývar, cherry rajčata a veškeré koření, kromě čerstvé bazalky. Pánev přikryjeme pokličkou a vaříme 15-20 minut.
  3. Mezitím neoloupané cukety umyjeme a pomocí spiralizéru nebo škrabky na julienne je nakrájíme podélně na dlouhé tenké proužky.
  4. Cuketové špagety osušíme kuchyňskou utěrkou, abychom je zbavili přebytečné vlhkosti. Vložíme nudle do pánve se zeleninovou omáčkou. Vše promícháme a vaříme max. 2 minuty.
  5. Na závěr ozdobíme čerstvou bazalkou a pokud chceme, můžeme cuketové špagety posypat také parmezánem.

Cuketové nudle s česnekem a parmezánem – recept

Tento recept na cuketové nudle s česnekem a parmezánem je ten nejjednodušší a nejrychlejší. A ačkoliv obsahuje pouze 4 ingredience, tak je velice chutný a výživný.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 2 minuty
  • Počet porcí: 2
cuketove-spagety-7571605
K cuketovým nudlím se hodí různé přísady a ingredience, např. kuřecí maso, špenát, krevety, slanina, rajčata, žampiony nebo mozzarella.

Ingredience na cuketové nudle s česnekem a parmezánem

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 mleté stroužky česneku
  • 2 středně velké cukety
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Postup na cuketové nudle s česnekem a parmezánem

  1. Z cukety odkrojíme konce a pomocí spiralizéru vytvoříme cuketové nudle.
  2. Na velké pánvi rozehřejeme na středním plameni olej. Přidáme česnek a 30 vteřin ho restujeme.
  3. Přidáme cuketové nudle a minutu je prohazujeme, aby se prohřály. Poté vypneme oheň.
  4. Prohřáté nudle posypeme strouhaným parmezánem a dochutíme solí a pepřem. Ještě jednou promícháme a podáváme.

Cuketové těstoviny s krevetami – recept

Cuketové těstoviny s krevetami na citrónovém česneku jsou lahodnou bezlepkovou a nízkosacharidovou verzí krevetových scampi a těstovin linguini. Tradiční těstoviny jsou nahrazeny cuketovými, čímž vznikne lehčí, zdravější, zeleninou nabitý a výživný pokrm.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 5 mimnut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na cuketové těstoviny s krevetami

  • 4 středně velké cukety
  • 675 g syrových krevet, oloupaných a zbavených jadérek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 jemně nasekané stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 citrón (šťáva + kůra)
  • 1/4 šálku bílého vína
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • špetka červených pepřových vloček
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Postup na cuketové těstoviny s krevetami

  1. Cukety omyjeme a ořízneme jejich konce. Pomocí spiralizéru vytvoříme cuketové těstoviny. Dáme stranou.
  2. Na velké pánvi rozehřejeme olej na středním plamenu. Přidáme krevety v jedné rovné vrstvě a posypeme je solí a pepřem. Vaříme jednu minutu bez míchání, aby spodní strana trochu zkřehla.
  3. Přidáme nasekaný česnek a pak krevety ještě 1-2 minuty mícháme, aby se opekla i druhá strana. Krevety vyjmeme velkou lžící a dáme stranou.
  4. Do stejné pánve přidáme máslo, citrónovou šťávu a kůru, vločky červeného pepře a bílé víno. Za stálého míchání vaříme 2-3 minuty.
  5. Vmícháme petrželku, přidáme cuketové těstoviny a 30 sekund je promícháváme, aby se prohřály. Přidáme zpět krevety do pánve, mícháme dalších 30 sekund a podáváme.

TIP: Pokud nechcete v receptu používat alkohol, můžete snadno víno nahradit kuřecím vývarem.

Cuketové nudle s boloňskou omáčkou – recept

Tyto cuketové nudle s boloňskou omáčkou připomínají italské hovězí ragú, ale jsou mnohem lepší. Čerstvé cuketové špagety se prohřejí s vrstvou bohaté domácí boloňské omáčky a pak se posypou bazalkou a parmezánem. Je to snadné jídlo na všední večer, které si zamiluje celá rodina.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 45 minut
  • Počet porcí: 6
ketopaleozoodlesbolognesezucchininoodleswithmeatsauceand
Tyto cuketové nudle s boloňskou omáčkou připomínají italské hovězí ragú, ale jsou mnohem lepší.

Ingredience na cuketové nudle s boloňskou omáčkou

  • 450 g mletého hovězího masa
  • 4 velké cukety
  • 10 rajčat
  • 1/2 cibule nakrájené na kostičky
  • 3 mleté stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1,5 lžíce jemně nasekané čerstvé bazalky
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • pepř dle chuti
  • strouhaný parmezán

Postup na cuketové nudle s boloňskou omáčkou

  1. Rajčata rozkrojíme napůl, odstraníme jádřinec a nakrájíme na velmi malé kostičky.
  2. V hrnci rozehřejeme na středním ohni olivový olej a přidáme cibuli. Cibuli restujeme 2-3 minuty nebo do mírného zprůsvitnění. Přidáme česnek a vaříme další 1 minutu.
  3. Do hrnce přidáme rajčata a oregano, promícháme a vaříme odkryté 20-30 minut nebo dokud omáčka nezhoustne a neopaří se většina tekutiny.
  4. Zatímco se omáčka vaří, nakrájíme cukety pomocí spiralizéru nebo škrabky na julienne a dáme stranou.
  5. Na pánev přidáme hovězí mleté maso a vaříme na středním plamenu. Vařečkou během vaření rozbijeme mleté hovězí maso na malé kousky. Hovězí maso je hotové, když je zhnědlé a propečené.
  6. Po zredukování omáčky vmícháme rajčatový protlak, čerstvou bazalku a sůl a pepř. Vaříme 2-3 minuty, poté přidáme uvařené mleté hovězí maso a promícháme.
  7. Nakrájené syrové cuketové nudle přidáme do servírovacího talíře, přelijeme je boloňskou omáčkou, posypeme strouhaným parmezánem a podáváme. Ozdobit pokrm můžeme další čerstvou bazalkou.

TIP: Pokud vám cuketové nudle s boloňskou omáčkou chutnali, vyzkoušejte také cuketové lasagne, které si také jistě oblíbíte. V případě, že chcete zkusit něco jiného a rychlého, připravte si čínské nudle s kuřecím masem.

Cuketové špagety se smetanou – recept

S tímto receptem vylepšíte obyčejnou cuketu bohatou česnekovo-parmazánovou smetanovou omáčkou. Připravte si tento lahodný pokrm například ke všední večeři.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience na cuketové špagety se smetanou

  • 2-3 střední cukety spirálovitě nakrájené
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 mleté stroužky česneku
  • 1/2 šálku tučné smetany
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • 1/2 šálku nakrájených cherry rajčátek (na ozdobu)
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky (na ozdobu)

Postup na cuketové špagety se smetanou

  1. Cuketové špagety promícháme se solí ve velké míse. Rozložíme je na vrstvu papírových utěrek, aby se vsákla přebytečná vlhkost.
  2. Na velké pánvi na středním ohni rozpustíme máslo a vmícháme mouku. Přidáme prolisovaný česnek a mícháme asi 1 minutu, dokud se česnek nerozvoní a mouka nezhoustne.
  3. Za stálého míchání po dobu 3-5 minut pomalu přiléváme smetanu a mléko, dokud směs nezačne vřít a houstnout.
  4. Snížíme teplotu, vmícháme nastrouhaný parmezán a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.
  5. Osušené cuketové špagety přidáme do omáčky. Podle chuti osolíme a opepříme a nudle v omáčce prohřejeme do požadované měkkosti.
  6. Před podáváním špagety ozdobíme nakrájenými cherry rajčátky a čerstvou petrželkou

Cuketové špagety s kuřecím masem a špenátem – recept

Cuketové špagety s kuřecím masem, špenátem a parmazánem jsou lehkým, nízkosacharidovým a zdravým receptem. Jeho příprava je velice snadná, a výsledek je chutově skvělý pokrm, který je ideální k obědu i k večeři.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 35 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na cuketové špagety s kuřecím masem a špenátem

  • 3 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 4 lžíce avokádového oleje
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • 3 velké cukety nakrájené na julienne
  • 2 mleté stroužky česneku
  • 4 šálky baby špenátu
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu

Postup na cuketové špagety s kuřecím masem a špenátem

  1. Předehřejeme troubu na 220 °C.
  2. Kuřecí prsa vložíme do zapékací mísy a z obou stran je potřeme 2 lžícemi avokádového oleje. Posypeme je z obou stran sušeným česnekem, všemi ostatními bylinkami, solí a pepřem.
  3. Kuřecí prsa pečeme 20-30 minut nebo dokud digitální teploměr neukáže 75 °C. Upečené kuřecí maso vyjmeme z trouby, necháme ho 2-3 minuty odležet a poté ho nakrájíme na kostky.
  4. Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce avokádového oleje. Přidáme prolisovaný česnek a 30 sekund mícháme. Poté přidáme baby špenát a mícháme asi 3-4 minuty, dokud nezvadne.
  5. Jakmile špenát zvadne, přidáme cuketové špagety a kuřecí maso nakrájené na kostky. Mícháme 1-2 minuty. Hotový pokrm posypeme čerstvým parmezánem a podáváme.

Nejlepší cuketové nudle – 10 nejčastějších dotazů

Zde naleznete odpovědi na 10 nejčastějších dotazů týkající se přípravy cuketových nudlí a špaget.

cuketove-nudle-9377675
Cuketové nudle skvěle nahradí klasické špagety a jsou tak skvělým základem pro mnoho zdravých bezlepkových receptů.

1. Chutnají cuketové nudle jako klasické těstoviny?

Bohužel nechutnají. V případě cukety se jedná o kompletně odlišnou surovinu, která má úplně jiné složení a chuť, než klasické pšeničné těstoviny.

2. Kolik cuket musím použít na jednu porci?

Pokud jde o velikost porce, počítejte s jednou střední cuketou na jednu osobu resp. na jednu porci.

3. Mám cuketu loupat nebo ne?

Cuketu je lepší při přípravě neloupat, neboť právě šlupky obsahují nejvíce živin, hlavně vlákninu. Navíc přidávají celému pokrmu na barevnosti. V neposlední řadě oloupané cuketové nudle jsou více náchylné na převaření a mohou se snadněji přeměnit na kašovitou konzistenci.

4. Mám podávat cuketové nudle zatepla nebo zastudena?

Cuketové nudle jsou stejně chutné studené jako teplé. Pokud máte rádi studené těstoviny, můžete si na cuketových nudlích pochutnat i za studena.

5. Mohu si připravit cuketové nudle s předstihem?

Ano, cuketové nudle si můžete připravit i dopředu. Jakmile je nakrájíte pomocí spiralizéru nebo jiného nástroje, dejte nudle do nádoby vyloženou papírovou utěrkou, která absorbuje přebytečnou vlhkost. Nádobu dejte do ledničky, kde nakrájené cuketové nudle vydrží čerstvé 2-3 dny.

6. Jak mám cuketové nudle skladovat, když mi zbydou?

Zbytky cuketových nudlí můžete uchovávat v lednici ve vzduchotěsné nádobě asi 3 dny. Poté je opatrně ohřejte přikryté v mikrovlnné troubě.

7. Mohu cuketové nudle zamrazit a znovu ohřát?

Ne, cuketové nudle není vhodné zamrazovat a znovu ohřívat. Vzhledem k tomu, že cuketa je z 95 % tvořena vodou, nejsou recepty na cuketové nudle vhodné na zmrazení a opětovné ohřátí.

8. Mám cuketu před vařením solit?

Ne, v ideálním případě cuketu před vařením ani při vaření na pánvi nesolte. Sůl odčerpává z cukety vodu, takže při vaření není tak křupavá. Raději osolte omáčku nebo ostatní přísady v receptu, např. maso, krevety apod.

9. Jaké přísady či omáčky se do pokrmů z cuketových nudlí hodí?

K cuketovým nudlím se hodí všechny přísady a omáčky, které byly uvedeny ve výše zmíněných receptech, konkrétně pak kuřecí maso, špenát, krevety, smetanová omáčka nebo boloňská omáčka. Mezi další vhodné ingredience patří např. slanina, rajčata, žampiony nebo mozzarella.

10. Mám cuketové nudle podávat jako přílohu nebo hlavní chod?

Záleží na vás. Pokud připravujete cuketové nudle bez jakýchkoliv bílkovin, můžete je podávat jako přílohu např. k pečenému lososu, kuřecím paličkám nebo vepřové panence. Pokud ale vmícháte vařenou bílkovinu (např. kuřecí maso či krevety) přímo do nudlí, můžete cuketové nudle podávat samostatně jako hlavní chod, např. ke zdravé večeři.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang