Tyto ruličky obstojí jako svačinka i jako pohoštění. Na svačinku je lepší udělat větší šneky, jako pohoštění vypadají dobře malé jednohubky.
Suroviny:
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 lžíce olivového oleje, 250 g hladké mouky
- 100 g hladké žitné mouky
- 10 g třtinového cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 70 g čedaru, nastrouhaného nahrubo (je možné dát víc)
- 70 g gruyéru nebo ementálu (také je možné dát víc)
- 125 ml mléka+trochu na potření
- sůl
- olej na vytření mísy
Příprava:
- Cibuli opečeme zvolna na olivovém oleji a dáme stranou.
- Smícháme všechny mouky, cukr, droždí, pažitku, 50 g strouhaného čedaru, opečenou cibuli a 2 lžičky soli.
- Přilijeme vlažné mléko, 90 ml vlažné vody a uhněteme hladké pružné těsto.
- Těsto přendáme do olejem vymazané mísy a necháme 30-45 min. kynout, než zdvojnásobí objem.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Z těsta vyválíme obdélník, který posypeme zbytkem sýra (tady je dobré dát ho více a přidat např. nakládaná sušená rajčata, černé olivy).
- Zarolujeme, nakrájíme na cca 2-3 cm tlusté ruličky, které dáváme na plech řezem dolů.
- Necháme ještě 10 min. kynout, potom potřeme seshora mlékem a pečeme cca 20-25 min. dozlatova.