Židovský chléb challah – recept

Chléb z pekárnyPečivoPřílohySlané pečivo
zidovska-challa-recept

Challah nebo challa patří mezi tradiční pokrmy židovské kuchyně. Toto lahodné pečivo si ale může doma připravit každý, a doprovodit jím celou řadu pokrmů, případně si jej vychutnat jen tak.

Příprava

  • 1 šálek vlažné vody
  • 2 lžičky aktivního sušeného nebo instantního droždí
  • 4 až 4 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1 velký žloutek (bílek si nechte na potření)
  • 1/4 šálku rostlinného oleje

Postup

  1. Rozpusťte droždí. Vodu dejte do malé misky, přisypte droždí a špetku cukru a promíchejte. Nechte stát, dokud se na povrchu nevytvoří tenká pěnová vrstva, asi 5 až 10 minut. To znamená, že droždí je aktivní a připravené k použití.
  2. Smíchejte suché přísady. Vložte 4 šálky mouky, cukr a sůl do mísy stojanového mixéru a prošlehejte je (případně použijte velkou mísu a hněťte ručně).
  3. Uprostřed mouky udělejte důlek a přidejte vejce, žloutek a olej. Šlehejte, abyste vytvořili kaši, a přitom přidejte trochu mouky ze stěn mísy.
  4. Na vaječnou kaši nalijte směs droždí. Dřevěnou lžící nebo gumovou stěrkou míchejte droždí, vejce a mouku, dokud se nevytvoří hutné těsto, které se obtížně míchá.
  5. Nasaďte na mixér nástavec s hákem a hněťte při nízkých otáčkách 6 až 8 minut (případně těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ručně asi 10 minut).
  6. Pokud se vám těsto zdá velmi lepivé, přidávejte po lžičkách mouku, dokud nebude lepivé, ale ne jako žvýkačka. Těsto je hotové, když je měkké, hladké a drží tvar koule.
  7. Těsto vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte fólií a dejte na teplé místo. Těsto nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí jeho objem, tedy 1 a 1/2 až 2 hodiny.
  8. Těsto rozdělte na 3 nebo 6 stejných dílů podle toho, jaký cop chcete uplést. Každý kus těsta rozválejte na dlouhý provaz o délce asi 16 cm. Pokud se provazy při pokusu o válení srazí, nechte je 5 minut odpočinout, aby se uvolnil lepek, a pak to zkuste znovu.
  9. Provazy shromážděte a na samém vrcholu je k sobě přitiskněte. Zapleťte těsto. Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem. Položte na něj upletený bochník a posypte ho trochou mouky. Přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte kynout na teplém místě bez průvanu, dokud se nenafoukne a nebude polštářovitý, asi 1 hodinu.
  10. Asi 20 minut před pečením postavte doprostřed trouby mřížku a zahřejte ji na 175 °C.
  11. Challu opatrně potřete bílkem. Po upečení vyšlehejte rezervovaný bílek s 1 lžící vody a potřete jím challu. Nezapomeňte se dostat do škvír a po stranách chleba.
  12. Challu pečte 30 až 35 minut. V polovině pečení plech otočte, dokud challa není hluboce propečená.
  13. Hotovou challu nechte vychladnout na chladicí mřížce, dokud není sotva teplá. Nakrájejte a snězte.

TIP: Challah není jediné typické pečivo židovské kuchyně. Mezi další tradiční druh pečiva, který má židovský původ, je nekvašený chléb maces.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang