Challah nebo challa patří mezi tradiční pokrmy židovské kuchyně. Toto lahodné pečivo si ale může doma připravit každý, a doprovodit jím celou řadu pokrmů, případně si jej vychutnat jen tak.
Příprava
- 1 šálek vlažné vody
- 2 lžičky aktivního sušeného nebo instantního droždí
- 4 až 4 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 2 lžičky soli
- 2 velká vejce
- 1 velký žloutek (bílek si nechte na potření)
- 1/4 šálku rostlinného oleje
Postup
- Rozpusťte droždí. Vodu dejte do malé misky, přisypte droždí a špetku cukru a promíchejte. Nechte stát, dokud se na povrchu nevytvoří tenká pěnová vrstva, asi 5 až 10 minut. To znamená, že droždí je aktivní a připravené k použití.
- Smíchejte suché přísady. Vložte 4 šálky mouky, cukr a sůl do mísy stojanového mixéru a prošlehejte je (případně použijte velkou mísu a hněťte ručně).
- Uprostřed mouky udělejte důlek a přidejte vejce, žloutek a olej. Šlehejte, abyste vytvořili kaši, a přitom přidejte trochu mouky ze stěn mísy.
- Na vaječnou kaši nalijte směs droždí. Dřevěnou lžící nebo gumovou stěrkou míchejte droždí, vejce a mouku, dokud se nevytvoří hutné těsto, které se obtížně míchá.
- Nasaďte na mixér nástavec s hákem a hněťte při nízkých otáčkách 6 až 8 minut (případně těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ručně asi 10 minut).
- Pokud se vám těsto zdá velmi lepivé, přidávejte po lžičkách mouku, dokud nebude lepivé, ale ne jako žvýkačka. Těsto je hotové, když je měkké, hladké a drží tvar koule.
- Těsto vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte fólií a dejte na teplé místo. Těsto nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí jeho objem, tedy 1 a 1/2 až 2 hodiny.
- Těsto rozdělte na 3 nebo 6 stejných dílů podle toho, jaký cop chcete uplést. Každý kus těsta rozválejte na dlouhý provaz o délce asi 16 cm. Pokud se provazy při pokusu o válení srazí, nechte je 5 minut odpočinout, aby se uvolnil lepek, a pak to zkuste znovu.
- Provazy shromážděte a na samém vrcholu je k sobě přitiskněte. Zapleťte těsto. Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem. Položte na něj upletený bochník a posypte ho trochou mouky. Přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte kynout na teplém místě bez průvanu, dokud se nenafoukne a nebude polštářovitý, asi 1 hodinu.
- Asi 20 minut před pečením postavte doprostřed trouby mřížku a zahřejte ji na 175 °C.
- Challu opatrně potřete bílkem. Po upečení vyšlehejte rezervovaný bílek s 1 lžící vody a potřete jím challu. Nezapomeňte se dostat do škvír a po stranách chleba.
- Challu pečte 30 až 35 minut. V polovině pečení plech otočte, dokud challa není hluboce propečená.
- Hotovou challu nechte vychladnout na chladicí mřížce, dokud není sotva teplá. Nakrájejte a snězte.
TIP: Challah není jediné typické pečivo židovské kuchyně. Mezi další tradiční druh pečiva, který má židovský původ, je nekvašený chléb maces.