Tento recept na zelné závitky je starý více než 80 let. Zelné závitky se navíc dobře mrazí.
Ingredience
- 2 šálky nevařené dlouhozrnné rýže
- 4 šálky vody
- 2 velké hlávky hlávkového zelí
- 1 šálek vody
- 2 nakrájené cibule
- 3 lžíce másla
- ¾ šálku nevařené dlouhozrnné rýže
- 500 g extra libového mletého hovězího masa
- 250 g vepřové klobásy
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky sušeného kopru
- ¾ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky bílého cukru
- 1 (800 ml) plechovka celých loupaných rajčat i s tekutinou
- 1 (750 ml) plechovka kondenzované rajčatové polévky
- 8 bobkových listů
Postup
- Rýži důkladně omyjte. Smíchejte rýži se 4 šálky vody ve středně velkém hrnci a přiveďte ji k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud se všechna voda nevstřebá, asi 20 minut.
- Mezitím očistěte zelí. Jednu hlávku vložte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby. Do nádoby nalijte 1/2 šálku vody, přikryjte ji a ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon po dobu 10 minut.
- Zelí opatrně otočte a přikryté vařte dalších 10 minut. Nechte zelí odstát, dokud nevychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat, poté opatrně oddělte listy a odstraňte tvrdé části. Stejným způsobem uvařte i druhou hlávku.
- Na 3 lžících másla osmahněte 1/2 cibule a nechte zesklovatět (nesmí zhnědnout). Ve velké míse smíchejte uvařenou a neuvařenou rýži, uvařenou a neuvařenou cibuli, mleté hovězí maso, vepřovou klobásu, česnek, kopr, sůl, černý pepř a cukr. Promíchejte, dokud se směs nespojí.
- Na každý list zelí dejte asi 2 lžíce směsi. Jeden konec zelného listu přeložte přes směs, konce srolujte a zastrčte, aby náplň nevypadla.
- Předehřejte troubu na 175 °C. Zbylé zelné listy položte na dno dvou zapékacích misek. Uspořádejte zelné závitky v jedné vrstvě tak, aby byly těsně u sebe.
- V kuchyňském robotu nebo mixéru rozmačkejte rajčata a kondenzovanou rajčatovou polévku. Rajčatovou směs nalijte na zelné závitky, dokud nejsou zakryté. Na omáčku v každé misce položte 4 bobkové listy. Každou misku pevně přikryjte fólií.
- Pečte v předehřáté troubě 2 hodiny. Před odstraněním alobalu vyjměte z trouby a nechte 15 minut vychladnout. Podávejte horké.