Tajemství dokonalých zelných placek a recepty na ty nejlepší

Bezmasá jídlaHlavní jídlaMinutkyUzeninyVegetariánskéZeleninová jídla
zelné placky

Zelné placky připravené z bílého, červeného či kysaného zelí, bramborovo zelné placky nebo zelné placky se škvarky. Tradiční recepty na zelné placky z čerstvého zelí i zelné placky jinak. Receptů na zelné placky existuje celá řada. Vyberou si mezi nimi vegetariáni, vegani i jedlíci masa. Jaké jsou nejlepší recepty na zelné placky?

Bílé i červené zelí je konzerva plná vitamínů. Obsahuje také velké množství vlákniny, stimuluje pohyb střev a vylučování toxických látek z těla. Zelí mimo jiné podporuje metabolismus a pravidelné vyprazdňování, je tak výbornou prevencí vzniku zácpy. Červené zelí navíc obsahuje více provitamínu A a vitamínů skupiny B.

Kysané zelí je bohatým zdrojem vitaminu K, vitamínů skupiny B a minerálů, jako je draslík, vápník, fosfor, síra a hořčík. Dále kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů a zároveň snižuje únavu a podporuje trávení. Pokud člověk přemýšlí, jak co nejrychleji zhubnout, měl by kysané zelí rozhodně zařadit do jídelníčku.

Shrnutí článku

Nejlepší recepty na zelné placky – zelné placky z čerstvého zelí, se škvarky, s tvarohem nebo japonské placky okonomiyak jsou skvělou volbou na rodinnou večeři nebo také jako příloha.

Tipy jak připravit zelné placky na pánvi – základem pro přípravu zelných placek na pánvi je kvalitní teflonová nebo titanová pánev a kvalitní olej.

Zdravé zelné placky v troubě – nejenže pečení zelných placek v troubě nenadělá takový nepořádek, navíc jsou placky méně mastné a přesto křehké, krásně křupavé a zároveň šťavnaté.

Ze zelí lze připravit obrovské množství receptů. K českým klasikám patří segedínský guláš, zelňačka, kysané zelí zapečené s uzeným bůčkem, bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím či halušky se zelím a uzeným.

Za vyzkoušení rozhodně stojí i méně známé jednoduché recepty jako nudle se zelím nebo jednoduchá cizrna se zelím. Čerstvé zelí je skvělé v salátu Coleslaw.

Nejlepší zelné placky – recept

Mezi recepty na zelné placky si vybere každý, kdo má rád čerstvé či kysané zelí. Existuje nepřeberné množství variant, které lze různě kombinovat a vytvářet nové variace. Použít lze těsto bez droždí i kynuté těsto. Zelné placky jsou tedy výborný tip, co k obědu.

Oblíbené zelné placky z kysaného zelí jsou jihočeskou pochoutkou, která se tradičně připravuje z kysaného zelí. Zelné placky z kysaného zelí lze smažit na sádle anebo péct v troubě.

K zelným plackám z kysaného zelí se hodí cibulková nať a lžička zakysané smetany. Poslouží jako výborný rychlý oběd i večeře. Skvěle chutnají i za studena.

Ingredience

  • 1 kg kysaného zelí
  • kostka sádla (nebo sádlo se škvarky)
  • 500 g hladké mouky
  • mouka (na vál)
  • sůl
  • kmín

Postup

  1. Smíchejte všechny přísady v míse a vytvořte těsto. Nechte přibližně 10 min odpočinout v ledničce.
  2. Z těsta vytvořte zelné placičky. Lepí-li se, lehce je poprašte hladkou moukou.
  3. Zelné placky z kysaného zelí pečte ve vyhřáté troubě dozlatova nebo osmažte na pánvi.
Zelné placky z domácího kysané ho zelí jsou pochoutka plná vitamínů.

Zelné placky z čerstvého zelí – recept

Zelné placky z čerstvého zelí směle nahradí oblíbené bramboráky. Příprava zelných placek z čerstvého zelí je rychlá a snadná. Základní recept je vhodný i pro vegetariány. Dá se však zpestřit i slaninou nebo uzeninou.

V základním receptu je použito bílé zelí, zelné placky však jsou připravit i z červeného zelí, které má výraznější chuť i vůni.

Ingredience

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • voda
  • sůl
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3/4 kg krouhaného čerstvého zelí
  • kypřící prášek do pečiva
  • olej na smažení
  • čerstvé bylinky nebo cibulová nať na posypání

Postup

  1. Z mouky, vajec a vody připravite řidší těsto, osolte a přidejte kmín. Čerstvé zelí jemně nakrouhejte a vmíchejte do těsta. Před smažením vmíchejte kypřící prášek do pečiva.
  2. Naběračkou tvořte placky na větší pánev a smažte z obou stran na oleji do růžova. Posypte bylinkami či cibulovou natí a podávejte s jogurtovým dresinkem či s tzatziki.
  3. Na zapití je výtečný kefír.
K zelným plackám z čerstvého zelí se výborně hodí nejrůznější jogurtové dresinky.

Zelné placky se škvarky – recept

Recept na zelné placky se škvarky může na první pohled působit jako méně zdravý. Obsahuje však takové množství zelí, že se v něm škvarky skoro ztratí. Zelné placky se škvarky tak potěší i příznivce zdravé stravy.

Opět se jedná o jednoduchý a rychlý recept. Zelné placky se škvarkami lze sníst hned anebo nechat vychladnout a pojídat klidně jako svačinu během celého dne.

Ingredience

  • 500 g bílého zelí (zhruba 1/4 větší hlávky)
  • 80 g škvarků
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 5 g soli

Postup

  1. Zelí bez košťálu nakrájejte na tenké nudličky, překrojte nebo nasekejte na menší kousky. Vmíchejte rozkvedlaná vejce, sůl, mouku a škvarky a vypracujte soudržnou směs.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C a dva plechy vyložte papírem na pečení. Vytvořte placky o velikosti dlaně a naneste na plechy.
  3. Pečte 20-25 minut, až se placky zpevní a zezlátnou. 
Kombinace zelí a škvarků chutná horká, vlažná i studená.

Zelné placky s tvarohem – recept

Křupavé zelné placky s tvarohem jsou vysoce návykové. Jedna rozhodně nestačí. Hodí se jen tak nebo jako chuťovka k pivu či vínu.

Tvaroh obsahuje velkou dávku bílkovin a podporuje růst svalů. Hodí se tak jako strava pro sportovce, která by neměla chybět v žádném sportovním jídelníčku.

Ingredience

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 400 g hladké špaldové mouky

Postup

  1. Z kysaného zelí vymačkejte vodu. Zelí lehce pokrájejte, přidejte k němu do mísy tvaroh, lžičku soli a lžíci oleje.
  2. Postupně přisypávejte mouku a hněťte vláčné těsto. Následně vše promíchejte rukama. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou jako na kynuté knedlíky.
  3. Po umíchání ho nechte odpočinout 20 minut v chladu.
  4. Těsto vyklopte na vál a vyválejte placičky silné asi 1 cm. Plech vyložte pečícím papírem a poklaďte plackami.
  5. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 30 minut. Placky během pečení obraťte, aby byly z obou stran křupavé.
Díky tvarohu jsou zelné placky křehčí na povrchu a vláčnější uvnitř.

Zelné placky v troubě – recept

Zelí je samo o sobě vitamínovou bombou. Chcete si připravit také zdravé zelné placky v troubě? S hromadou zelí a minimem oleje to bude hračka.

Ingredience

  • 2 balení kysaného zelí
  • 300 g mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 šálek (200 ml) oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Kysené zelí sceďte a smíchejte jej se všemi ostatními ingrediencemi na těsto.
  2. Těsto rozetřete do připravené formy na pečení.
  3. Těsto nakrájejte ostrým nožem na čtverce a poté pečte v troubě při teplotě přibližně 200 °C po dobu 45 minut.
  4. Zdravé zelné placky z trouby podávejte teplé.

Kynuté zelné placky z vařeného zelí – recept

Příprava kynutých zelných placek z vařeného zelí má v Čechách i na Moravě velmi dlouhou tradici. Recept na zelné placky z vařeného zelí se objevuje v různých variantách.

Kynuté zelné placky z vařeného zelí jsou opravdová lahůdka, kterou si zamiluje každý.

Ingredience

  • 400 g na jemné nudličky pokrájeného zelí
  • 3 lžíce másla
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky kmínu
  • špetka cukru
  • 100 ml smetany
  • 21 g droždí (½ kostky)
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky

Postup

  1. V nízkém a širokém kastrolu rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte pokrájené zelí, sůl a kmín, a dvě minuty míchejte na středně silném plameni. Podlijte 50 ml studené vody a 5 minut pozvolna duste.
  2. Zelí by mělo zavadnout a změknout, nicméně rozhodně ne zhnědnout. Odstavte a nechte vychladnout.
  3. Do misky rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru, 1 lžíci mouky a zalijte polovinou vlažné smetany. Důkladně rozmíchejte a nechte 5-10 minut vzejít kvásek.
  4. Do vlažného zelí přimíchejte kvásek, zbytek smetany, vajíčko, a postupným přisypáváním mouky zadělejte vařečkou spíše tužší těsto, které lze po vykynutí rozválet.
  5. Hotové těsto nechte 30 minut kynout v teple.
  6. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném stole na výšku kolem 1 centimetru a pak rádýlkem rozkrájejte na čtverce o velikosti 6 x 6 cm. Rozložte je s malými rozestupy na plech vyložený pečícím papírem a znovu nechte kynout 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
  7. Rozehřejte lžíci másla a potřete jím placičky. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečte 20-30 minut, dokud nezezlátnou.
 Po dlouhou dobu bylo zelí v tuzemsku vůbec nejdůležitější a nejvíce pěstovanou zeleninou.

Bramborovo-zelné placky – recept

Kdo by neznal tradiční bramborové placky neboli bramboráky. Varianta s kysaným bílým zelím má výraznější chuť, je lehčí a lépe stravitelná. Díky kysanému zelí obsahuje více vitamínů.

V kombinaci se škvarky či se slaninou jsou bramborovo zelné placky opravdová lahůdka. Vegetariáni mohou místo škvarků použít uzené tofu. Vegani mohou vynechat vejce a připravit placky podobně jako veganské bramboráky.

Ingredience

  • 450 g brambor, varný typ B nebo C
  • 350 g kysaného bílého zelí
  • 100 g škvarků
  • 60 g hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 4 lžíce sádla na smažení
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Důkladně z nich vymačkejte tekutinu. Ze zelí také vymačkejte tekutinu a nechte ho okapat na cedník.
  2. Česnek oloupejte a prolisujte. Škvarky nakrájejte nebo namelte najemno. Ve větší míse smíchejte všechny suroviny kromě sádla na smažení.
  3. Na pánvi na středním ohni rozehřejte sádlo a ze 2 lžic těsta na něm vytvarujte placky o průměru 7 cm. Smažte je dozlatova 2–3 minuty z každé strany.
  4. Hotové bramborové placky se zelím položte na talíř vyložený kuchyňským papírem, který odsaje přebytečný tuk.
Okonomiyaki je druh zelné placky, která patří mezi tradiční jídla japonské kuchyně.

Japonské placky okonomiyak – recept

Placky okonomiyaki jsou nabité zeleninou. Tyto zelné placky chutnají jinak než je v tuzemsku zvykem. Křupavé zelí, mrkev a jarní cibulka z nich dělá chutnou vitamínovou bombu. Japonské zelné placky okonomiyaki jsou vhodné i pro vegetariány.

Někdy se okonomiyaki označují jako nejlepší palačinky z Asie.

Do japonských zelných placek okonomiyaki lze přidat i kousky krevet, slaniny, pečeného bůčku nebo mletého vepřového a přizpůsobit tak tuto asijskou lahůdku své chuti.

Ingredience

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • řepkový olej

Postup

  1. Z mouky, vajec, sójové omáčky, sezamového oleje, zázvoru a soli vyšlehejte husté těsto. Menší hlávku zelí zbavte košťálu a zbytek nakrájejte nadrobno.
  2. Z jarních cibulek schovejte kus zelené natě na ozdobu a zbylé části nasekejte. Oloupané mrkve nastrouhejte a vše rukama vmíchejte do těsta.
  3. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu řepkového oleje nebo sádla a lžící tvořte z těsta placičky. Přiklopte poklicí (díky tomu zelí lépe změkne) a asi pět minut opékejte. Otočte a osmažte i z druhé strany, ke konci už klidně bez poklice.
  4. Podávejte s majonézou ochucenou sójovou a chilli omáčkou typu sriracha a posypané zbylou jarní cibulkou a sezamem.

Zelné placky na pánvi

Zelné placky se obvykle připravují na sádle či na oleji na pánvi. Pokud jsou smažené zelné placky příliš mastné, lehce se zbaví přebytečného tuku v papírovém ubrousku.

Důležité je použít kvalitní teflonovou nebo titanovou pánev a olej, který zvládne vysoké teploty. Dobře tepelně stabilní jsou palmový, řepkový či kokosový olej. Vyšší teploty špatně snáší slunečnicový olej, který je vhodný k použití zastudena.

Pokud máte rádi placky, nezapomeňte vyzkoušet na pánvi staročeské placky z mouky.

Při použití kvalitní pánve se dá zelné placky připravit s minimálním množstvím oleje.

Zdravé zelné placky v troubě

Zdravější alternativa ke smažení zelných placek na pánvi je pečení v troubě. Zelné placky lze připravit na pekáči vyloženém pečícím papírem při použití minimálního množství tuku.

Zdravé zelné placky v troubě jsou křehké, krásně křupavé a zároveň šťavnaté uvnitř. Ocení je každý, kdo dbá na štíhlou linii. Výborně se hodí jako zdravá a lehká večeře.

Zelným plackám pečeným v troubě se není třeba vyhýbat, ani když se člověk snaží rychle zhubnout a přemýšlí, jak shodit tuk.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang