Zelné placky připravené z bílého, červeného či kysaného zelí, bramborovo zelné placky nebo zelné placky se škvarky. Tradiční recepty na zelné placky z čerstvého zelí i zelné placky jinak. Receptů na zelné placky existuje celá řada. Vyberou si mezi nimi vegetariáni, vegani i jedlíci masa. Jaké jsou nejlepší recepty na zelné placky?
Bílé i červené zelí je konzerva plná vitamínů. Obsahuje také velké množství vlákniny, stimuluje pohyb střev a vylučování toxických látek z těla. Zelí mimo jiné podporuje metabolismus a pravidelné vyprazdňování, je tak výbornou prevencí vzniku zácpy. Červené zelí navíc obsahuje více provitamínu A a vitamínů skupiny B.
Kysané zelí je bohatým zdrojem vitaminu K, vitamínů skupiny B a minerálů, jako je draslík, vápník, fosfor, síra a hořčík. Dále kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů a zároveň snižuje únavu a podporuje trávení. Pokud člověk přemýšlí, jak co nejrychleji zhubnout, měl by kysané zelí rozhodně zařadit do jídelníčku.
Shrnutí článku
Nejlepší recepty na zelné placky – zelné placky z čerstvého zelí, se škvarky, s tvarohem nebo japonské placky okonomiyak jsou skvělou volbou na rodinnou večeři nebo také jako příloha.
Tipy jak připravit zelné placky na pánvi – základem pro přípravu zelných placek na pánvi je kvalitní teflonová nebo titanová pánev a kvalitní olej.
Zdravé zelné placky v troubě – nejenže pečení zelných placek v troubě nenadělá takový nepořádek, navíc jsou placky méně mastné a přesto křehké, krásně křupavé a zároveň šťavnaté.
Ze zelí lze připravit obrovské množství receptů. K českým klasikám patří segedínský guláš, zelňačka, kysané zelí zapečené s uzeným bůčkem, bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím či halušky se zelím a uzeným.
Za vyzkoušení rozhodně stojí i méně známé jednoduché recepty jako nudle se zelím nebo jednoduchá cizrna se zelím. Čerstvé zelí je skvělé v salátu Coleslaw.
Nejlepší zelné placky – recept
Mezi recepty na zelné placky si vybere každý, kdo má rád čerstvé či kysané zelí. Existuje nepřeberné množství variant, které lze různě kombinovat a vytvářet nové variace. Použít lze těsto bez droždí i kynuté těsto. Zelné placky jsou tedy výborný tip, co k obědu.
Oblíbené zelné placky z kysaného zelí jsou jihočeskou pochoutkou, která se tradičně připravuje z kysaného zelí. Zelné placky z kysaného zelí lze smažit na sádle anebo péct v troubě.
K zelným plackám z kysaného zelí se hodí cibulková nať a lžička zakysané smetany. Poslouží jako výborný rychlý oběd i večeře. Skvěle chutnají i za studena.
Ingredience
- 1 kg kysaného zelí
- kostka sádla (nebo sádlo se škvarky)
- 500 g hladké mouky
- mouka (na vál)
- sůl
- kmín
Postup
- Smíchejte všechny přísady v míse a vytvořte těsto. Nechte přibližně 10 min odpočinout v ledničce.
- Z těsta vytvořte zelné placičky. Lepí-li se, lehce je poprašte hladkou moukou.
- Zelné placky z kysaného zelí pečte ve vyhřáté troubě dozlatova nebo osmažte na pánvi.
Zelné placky z čerstvého zelí – recept
Zelné placky z čerstvého zelí směle nahradí oblíbené bramboráky. Příprava zelných placek z čerstvého zelí je rychlá a snadná. Základní recept je vhodný i pro vegetariány. Dá se však zpestřit i slaninou nebo uzeninou.
V základním receptu je použito bílé zelí, zelné placky však jsou připravit i z červeného zelí, které má výraznější chuť i vůni.
Ingredience
- 1 kg polohrubé mouky
- 3 vejce
- voda
- sůl
- 1 lžička drceného kmínu
- 3/4 kg krouhaného čerstvého zelí
- kypřící prášek do pečiva
- olej na smažení
- čerstvé bylinky nebo cibulová nať na posypání
Postup
- Z mouky, vajec a vody připravite řidší těsto, osolte a přidejte kmín. Čerstvé zelí jemně nakrouhejte a vmíchejte do těsta. Před smažením vmíchejte kypřící prášek do pečiva.
- Naběračkou tvořte placky na větší pánev a smažte z obou stran na oleji do růžova. Posypte bylinkami či cibulovou natí a podávejte s jogurtovým dresinkem či s tzatziki.
- Na zapití je výtečný kefír.
Zelné placky se škvarky – recept
Recept na zelné placky se škvarky může na první pohled působit jako méně zdravý. Obsahuje však takové množství zelí, že se v něm škvarky skoro ztratí. Zelné placky se škvarky tak potěší i příznivce zdravé stravy.
Opět se jedná o jednoduchý a rychlý recept. Zelné placky se škvarkami lze sníst hned anebo nechat vychladnout a pojídat klidně jako svačinu během celého dne.
Ingredience
- 500 g bílého zelí (zhruba 1/4 větší hlávky)
- 80 g škvarků
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 5 g soli
Postup
- Zelí bez košťálu nakrájejte na tenké nudličky, překrojte nebo nasekejte na menší kousky. Vmíchejte rozkvedlaná vejce, sůl, mouku a škvarky a vypracujte soudržnou směs.
- Předehřejte troubu na 180 °C a dva plechy vyložte papírem na pečení. Vytvořte placky o velikosti dlaně a naneste na plechy.
- Pečte 20-25 minut, až se placky zpevní a zezlátnou.
Zelné placky s tvarohem – recept
Křupavé zelné placky s tvarohem jsou vysoce návykové. Jedna rozhodně nestačí. Hodí se jen tak nebo jako chuťovka k pivu či vínu.
Tvaroh obsahuje velkou dávku bílkovin a podporuje růst svalů. Hodí se tak jako strava pro sportovce, která by neměla chybět v žádném sportovním jídelníčku.
Ingredience
- 500 g kysaného zelí
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 400 g hladké špaldové mouky
Postup
- Z kysaného zelí vymačkejte vodu. Zelí lehce pokrájejte, přidejte k němu do mísy tvaroh, lžičku soli a lžíci oleje.
- Postupně přisypávejte mouku a hněťte vláčné těsto. Následně vše promíchejte rukama. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou jako na kynuté knedlíky.
- Po umíchání ho nechte odpočinout 20 minut v chladu.
- Těsto vyklopte na vál a vyválejte placičky silné asi 1 cm. Plech vyložte pečícím papírem a poklaďte plackami.
- Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 30 minut. Placky během pečení obraťte, aby byly z obou stran křupavé.
Zelné placky v troubě – recept
Zelí je samo o sobě vitamínovou bombou. Chcete si připravit také zdravé zelné placky v troubě? S hromadou zelí a minimem oleje to bude hračka.
Ingredience
- 2 balení kysaného zelí
- 300 g mouky
- 2 vejce
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 šálek (200 ml) oleje
- sůl, pepř
Postup
- Kysené zelí sceďte a smíchejte jej se všemi ostatními ingrediencemi na těsto.
- Těsto rozetřete do připravené formy na pečení.
- Těsto nakrájejte ostrým nožem na čtverce a poté pečte v troubě při teplotě přibližně 200 °C po dobu 45 minut.
- Zdravé zelné placky z trouby podávejte teplé.
Kynuté zelné placky z vařeného zelí – recept
Příprava kynutých zelných placek z vařeného zelí má v Čechách i na Moravě velmi dlouhou tradici. Recept na zelné placky z vařeného zelí se objevuje v různých variantách.
Kynuté zelné placky z vařeného zelí jsou opravdová lahůdka, kterou si zamiluje každý.
Ingredience
- 400 g na jemné nudličky pokrájeného zelí
- 3 lžíce másla
- půl lžičky soli
- půl lžičky kmínu
- špetka cukru
- 100 ml smetany
- 21 g droždí (½ kostky)
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
Postup
- V nízkém a širokém kastrolu rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte pokrájené zelí, sůl a kmín, a dvě minuty míchejte na středně silném plameni. Podlijte 50 ml studené vody a 5 minut pozvolna duste.
- Zelí by mělo zavadnout a změknout, nicméně rozhodně ne zhnědnout. Odstavte a nechte vychladnout.
- Do misky rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru, 1 lžíci mouky a zalijte polovinou vlažné smetany. Důkladně rozmíchejte a nechte 5-10 minut vzejít kvásek.
- Do vlažného zelí přimíchejte kvásek, zbytek smetany, vajíčko, a postupným přisypáváním mouky zadělejte vařečkou spíše tužší těsto, které lze po vykynutí rozválet.
- Hotové těsto nechte 30 minut kynout v teple.
- Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném stole na výšku kolem 1 centimetru a pak rádýlkem rozkrájejte na čtverce o velikosti 6 x 6 cm. Rozložte je s malými rozestupy na plech vyložený pečícím papírem a znovu nechte kynout 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
- Rozehřejte lžíci másla a potřete jím placičky. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečte 20-30 minut, dokud nezezlátnou.
Bramborovo-zelné placky – recept
Kdo by neznal tradiční bramborové placky neboli bramboráky. Varianta s kysaným bílým zelím má výraznější chuť, je lehčí a lépe stravitelná. Díky kysanému zelí obsahuje více vitamínů.
V kombinaci se škvarky či se slaninou jsou bramborovo zelné placky opravdová lahůdka. Vegetariáni mohou místo škvarků použít uzené tofu. Vegani mohou vynechat vejce a připravit placky podobně jako veganské bramboráky.
Ingredience
- 450 g brambor, varný typ B nebo C
- 350 g kysaného bílého zelí
- 100 g škvarků
- 60 g hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce
- 4 lžíce sádla na smažení
- 2 lžičky sušené majoránky
- 2 lžičky drceného kmínu
- mletý pepř
- sůl
Postup
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Důkladně z nich vymačkejte tekutinu. Ze zelí také vymačkejte tekutinu a nechte ho okapat na cedník.
- Česnek oloupejte a prolisujte. Škvarky nakrájejte nebo namelte najemno. Ve větší míse smíchejte všechny suroviny kromě sádla na smažení.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte sádlo a ze 2 lžic těsta na něm vytvarujte placky o průměru 7 cm. Smažte je dozlatova 2–3 minuty z každé strany.
- Hotové bramborové placky se zelím položte na talíř vyložený kuchyňským papírem, který odsaje přebytečný tuk.
Japonské placky okonomiyak – recept
Placky okonomiyaki jsou nabité zeleninou. Tyto zelné placky chutnají jinak než je v tuzemsku zvykem. Křupavé zelí, mrkev a jarní cibulka z nich dělá chutnou vitamínovou bombu. Japonské zelné placky okonomiyaki jsou vhodné i pro vegetariány.
Někdy se okonomiyaki označují jako nejlepší palačinky z Asie.
Do japonských zelných placek okonomiyaki lze přidat i kousky krevet, slaniny, pečeného bůčku nebo mletého vepřového a přizpůsobit tak tuto asijskou lahůdku své chuti.
Ingredience
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 2 mrkve
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 hrnek hladké mouky
- 4 vejce
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky soli
- řepkový olej
Postup
- Z mouky, vajec, sójové omáčky, sezamového oleje, zázvoru a soli vyšlehejte husté těsto. Menší hlávku zelí zbavte košťálu a zbytek nakrájejte nadrobno.
- Z jarních cibulek schovejte kus zelené natě na ozdobu a zbylé části nasekejte. Oloupané mrkve nastrouhejte a vše rukama vmíchejte do těsta.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu řepkového oleje nebo sádla a lžící tvořte z těsta placičky. Přiklopte poklicí (díky tomu zelí lépe změkne) a asi pět minut opékejte. Otočte a osmažte i z druhé strany, ke konci už klidně bez poklice.
- Podávejte s majonézou ochucenou sójovou a chilli omáčkou typu sriracha a posypané zbylou jarní cibulkou a sezamem.
Zelné placky na pánvi
Zelné placky se obvykle připravují na sádle či na oleji na pánvi. Pokud jsou smažené zelné placky příliš mastné, lehce se zbaví přebytečného tuku v papírovém ubrousku.
Důležité je použít kvalitní teflonovou nebo titanovou pánev a olej, který zvládne vysoké teploty. Dobře tepelně stabilní jsou palmový, řepkový či kokosový olej. Vyšší teploty špatně snáší slunečnicový olej, který je vhodný k použití zastudena.
Pokud máte rádi placky, nezapomeňte vyzkoušet na pánvi staročeské placky z mouky.
Zdravé zelné placky v troubě
Zdravější alternativa ke smažení zelných placek na pánvi je pečení v troubě. Zelné placky lze připravit na pekáči vyloženém pečícím papírem při použití minimálního množství tuku.
Zdravé zelné placky v troubě jsou křehké, krásně křupavé a zároveň šťavnaté uvnitř. Ocení je každý, kdo dbá na štíhlou linii. Výborně se hodí jako zdravá a lehká večeře.
Zelným plackám pečeným v troubě se není třeba vyhýbat, ani když se člověk snaží rychle zhubnout a přemýšlí, jak shodit tuk.