Ingredience
- 300 g paprikové klobásy
- 300 g kysaného zelí
- 4 brambory
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 – 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce mleté papriky
- trocha mletého nebo drceného kmínu
- 1 kostka Masoxu nebo hovězího bujonu
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 200 ml zakysané smetany
Postup
Cibuli oloupeme, nasekáme ji na drobné kostičky a osmahneme na rozehřátém sádle. Přidáme překrájené kysané zelí i s lákem, osolíme, opepříme a okořeníme trochou kmínu. Podušené zelí zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu a mletou papriku. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme je v osolené vodě v jiném hrnci.
K zelí dáme vařit klobásu nakrájenou na tenká kolečka a zahustíme moukou, kterou rozmícháme v trošce studené vody. Do polévky vlijeme brambory i s vodou, ve které se vařily, a podle chuti přidáme buď sladkou, nebo pálivou mletou papriku.
Nakonec polévku podle chuti přisolíme a opepříme, dochutíme česnekem a na talířích doplníme porce kopečkem zakysané smetany a zelenou petrželkou