Zelňačka (posilvestrovská) – Recept

Bramborové polévkyPolévkySlané receptyZelné polévky

Ingredience

  • 300 g paprikové klobásy
  • 300 g kysaného zelí
  • 4 brambory
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 – 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • trocha mletého nebo drceného kmínu
  • 1 kostka Masoxu nebo hovězího bujonu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 200 ml zakysané smetany

Postup

Cibuli oloupeme, nasekáme ji na drobné kostičky a osmahneme na rozehřátém sádle. Přidáme překrájené kysané zelí i s lákem, osolíme, opepříme a okořeníme trochou kmínu. Podušené zelí zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu a mletou papriku. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme je v osolené vodě v jiném hrnci.

K zelí dáme vařit klobásu nakrájenou na tenká kolečka a zahustíme moukou, kterou rozmícháme v trošce studené vody. Do polévky vlijeme brambory i s vodou, ve které se vařily, a podle chuti přidáme buď sladkou, nebo pálivou mletou papriku.

Nakonec polévku podle chuti přisolíme a opepříme, dochutíme česnekem a na talířích doplníme porce kopečkem zakysané smetany a zelenou petrželkou

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang