Zelňačka, tradiční český pokrm plný chuti a vůně, je osvěžující volbou pro milovníky polévek. Tato výjimečná kombinace zelí, brambor a koření vytváří harmonii, která zahřeje tělo i duši. Připravte se na chuťovou jízdu do světa zelňaček plných domácího pohodlí.

Zelňačka je ikonou české kuchyně, která si získala srdce mnoha generací. Tato polévka spojuje jednoduchost a bohatství chutí do jediného hrnce. Kořeny zelňačky sahají daleko do minulosti, kdy byla oblíbeným jídlem mezi venkovskými domácnostmi.

Dnes se tato polévka stala nezbytnou součástí mnoha jídelníčků a stále si udržuje svou autentičnost a neodolatelnou chuťovou paletu. Zelí je výbornou surovinou, ze kterou si můžete připravit například zelné placky, přidat jej do zeleninové polévky, podávat k vepřové panence nebo třeba do kapustové polévky.

Tradiční recept na zelňačku je nejen symbolem české kuchyně, ale také prozradí pouto mezi kulturou a sezónou.

Začíná se nakrájeným zelím, které se dusí spolu s bramborami, a tím vytváří základ plné chuti. Koření jako kmín a majoránka dodávají polévce charakteristický aroma. Někdy se zelňačka připravuje s uzeným masem nebo klobásou, což přidává další vrstvu chutí.

Na závěr se často přidává kysaná smetana, která zjemní chuťový profil a dodá polévce krémovost. Zelňačka je ztělesněním domova, tradice a pohody ve formě polévky.

Ať už si ji připravujete v nejchladnějších dnech, nebo jako první jarní pochoutku, zelňačka vás vždy vtáhne do objetí teplého a výjimečného chuťového zážitku.

TIP: Skvělou alternativou je dýňové zelí.

Do zelňačky můžete přidat i maso.

Zelňačka – zelňačka recept

Zelňačka, klasický pokrm české kuchyně, přináší do vašeho jídelníčku osvěžující chuť zelí a brambor, obohacenou kořením a kyselou smetanou. Tato tradice, která se táhne skrz generace, vám nabídne teplou polévku plnou pohody a autentického domácího vkusu.

TIP: Zbylé zelí můžete použít do zelných placek.

Ingredience na zelňačku

  • 1 větší hlava zelí
  • 3 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml kyselé smetany
  • kopr nebo petrželka na dochucení

Postup na zelňačku

  1. Příprava zeleniny: Zelí nakrájejte na tenké proužky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli jemně nasekejte.
  2. Dušení zelí: Ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud není sklovitá. Přidejte nakrájené zelí a duste ho asi 5 minut, než změkne a zčervená.
  3. Přidání brambor a koření: Přidejte nakrájené brambory do hrnce se zelím. Přisypte mletý kmín, sušenou majoránku, sůl a pepř. Promíchejte a vařte ještě 2-3 minuty.
  4. Přidání vývaru: Zalijte zelí a brambory zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit přikryté, dokud se brambory nesvaří, obvykle 15-20 minut.
  5. Dokončení: Přidejte kyselou smetanu do polévky a dobře promíchejte. Nechte polévku prohřát, ale nepřiveďte ji k varu, abyste zabránili sražení smetany.
  6. Dochucení: Ochutnejte polévku a případně ji dochuťte solí a pepřem dle vaší chuti. Přidejte nasekaný kopr nebo petrželku pro svěží chuť a vůni.
  7. Podávání: Hotovou zelňačku podávejte horkou, ideálně s krajíčkem chleba nebo houskovým knedlíkem. Můžete ji také ozdobit trochou kysané smetany a posypat nasekanými bylinkami.

Zelňačka s klobásou – nejlepší zelňačka s klobásou – recept

Zelňačka s klobásou je výraznou a sytou variantou klasického českého pokrmu, který spojuje chuťový bohatství zelí a brambor s výraznou příchutí klobásy. Tato teplá polévka s kořením a jemnými nuancemi je ideální pro ty, kteří hledají plnou chuť a výživný obsah v jediném hrnci.

Ingredience na zelňačku s klobásou

  • 500 g bílého kysaného zelí
  • 2 kusy klobásy
  • 1 velká cibule
  • 1-2 lžíce sladké papriky
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • čerstvě namletý pepř
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej nebo sádlo
  • 1,5 litru masového vývaru
  • sůl

Postup na zelňačku s klobásou

  1. Příprava zelí: Slijte zelí a šťávu si schovejte. Pokud je zelí příliš kyselé, můžete je propláchnout pod tekoucí vodou. V hrnci smíchejte zelí, bobkové listy, nové koření a drcený kmín. Zalijte masovým vývarem a vařte téměř doměkka.
  2. Příprava základu: Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo. Orestujte nasekanou cibuli a nakrájenou klobásu. Přidejte hladkou mouku a vytvořte řidší jíšku. Přidejte sladkou papriku a důkladně promíchejte. Odstavte směs a nechte ji zchladnout.
  3. Kombinace s zelím: Směs klobásy a cibule vmíchejte do vařícího zelí. Dochutíme solí, čerstvě namletým pepřem a podle preference můžete použít zachovanou zelňačkovou šťávu pro další posílení chuti.
  4. Dokončení: Provařte zelňačku se směsí klobásy a cibule ještě minimálně 15 minut, aby se chutě slily a prolnuly.

Bílá zelňačka – polévka zelňačka – recept

Bílá zelňačka, klasický český pokrm s bohatou chutí, se vymyká klasickému konceptu zelňačky díky absenci kyselého zelí. Tato varianta kombinuje uzené maso, brambory a smetanu, vytvářející hladkou a sytou polévku. Přineste do svého jídelníčku nový zážitek s touto tradiční lahůdkou.

Ingredience na bílou zelňačku

  • uzené maso (množství dle preference), nakrájené na kostičky
  • brambory (cca 3 středně velké), oloupané a nakrájené na kostičky
  • smetana ke šlehání (200 ml)
  • mléko (500 ml)
  • hladká mouka (3 lžíce)
  • máslo (1 lžíce)
  • cibule (1 větší kus), nasekaná
  • pepř mletý podle chuti
  • nové koření (5 kuliček)
  • 2 listy bobkového listu
  • sůl podle chuti
  • ocet a cukr (dle preference)
  • volitelně: 3 stroužky česneku

Postup na bílou zelňačku

  1. Příprava masa a cibule: Orestujte nakrájené uzené maso na másle spolu s nasekanou cibulí, množství cibule by mělo odpovídat množství masa. Přidejte trochu vody nebo vývaru a nechte vařit, dokud se maso nezměkne.
  2. Přidání brambor a koření: Přidejte nakrájené brambory do hrnce s masem a cibulí. Přidejte nové koření a bobkové listy. Vařte, dokud se brambory někdy změknou.
  3. Příprava zelí: Z kysaného zelí slijte šťávu a dávejte ji stranou. Zelí lehce vyždímejte, pokrájejte a dejte vařit do osolené vody spolu s novým kořením a bobkovým listem, až změkne. Sceděné zelí přidejte do hrnce k masu a bramborám.
  4. Zahuštění: V 500 ml mléka rozpusťte 3 lžíce hladké mouky a vytvořte základ pro zahuštění polévky. Přidejte tento základ do hrnce se zelím, masem a bramborami.
  5. Dokončení: Jakmile se polévka začne zahušťovat, přidejte smetanu ke šlehání a pepř podle chuti. Případně přidejte trochu cukru a dochuťte solí. Pokud preferujete, můžete přidat trochu octa nebo láku ze zelí pro dokyselení.
  6. Dokončení: Nechte polévku vařit, dokud nedosáhne požadované konzistence. Před podáváním můžete přidat stroužky česneku, pokud máte rádi jeho chuť.
  7. Podávání: Hotovou bílou zelňačku podávejte horkou, ideálně s krajíčkem chleba nebo houskovým knedlíkem. Postup můžete završit posypáním polévky nasekaným koprem nebo petrželkou pro svěží aroma.
Zelnacka
Vyzkoušet můžete také bílou zelňačku.

Staročeská zelňačka s klobásou – zelnice s klobásou – recept

Staročeská zelňačka s klobásou přináší na stůl chuťový zážitek z minulosti. Tato tradiční polévka spojuje kysané zelí, brambory a klobásu do aromatického pokrmu, který zahřeje tělo a duši. Následujte tento recept a navoďte si do kuchyně kousek historie s chutí.

Ingredience na zelnici s klobásou

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 nožičky oblíbené paprikové klobásy
  • 2 velké brambory (varný typ C nebo B)
  • 1 středně velká cibule
  • 1 litr silného hovězího vývaru
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 malé větvičky čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 2 celé bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 celé kuličky barevného pepře
  • trocha oleje nebo sádla
  • na jíšku: 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky
  • na dokončení: zakysaná smetana, hladkolistá petržel

Postup na zelnici s klobásou

  1. Příprava brambor: Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Vařte je společně s celým kmínem do měkka. Poté odložte stranou.
  2. Příprava zelí: Sceďte kysané zelí a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Nakrájejte ho na asi centimetrové kusy a dejte do hrnce. Přidejte celé koření (bobkový list, tymián, nové koření, barevný pepř) zabalené do sítka nebo gázy. Zalijte hovězím vývarem a duste zelí asi 30 minut.
  3. Příprava klobásy: Nakrájejte cibuli nadrobno a klobásu na půlkolečka. Na pánvi začněte restovat klobásu a cibuli na troše oleje nebo sádla. Přidejte mletou uzenou papriku a nechte cibuli zesklovatět a klobásu zezlatnout.
  4. Propojení chutí: Vyjměte sítko s kořením ze zelí. Přidejte osmaženou klobásu a uvařené brambory do zelí. Povařte všechny ingredience spolu asi 5 minut, aby se chutě propojily.
  5. Příprava jíšky: Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte hladkou mouku. Míchejte, dokud se nevytvoří hladká směs bez hrudek. Pokud je potřeba, přidejte trochu vývaru ze zelí, abyste vytvořili hladší konzistenci jíšky.
  6. Dokončení polévky: Přidejte jíšku do vařící polévky a za stálého míchání nechte vařit, dokud se neprojeví zahuštění. Můžete také přidat trochu zakysané smetany pro jemnější chuť.
Zelnacka
Na zelňačku můžete použít i červené zelí.

Zelňačka, starodávný pokrm plný chutí a historie, nám ukazuje, jakým způsobem tradiční kuchyně propojuje sezónní ingredience a vytváří nezaměnitelné poklady na talíři. Každý region a rodina má svou vlastní verzi této polévky, ať už se jedná o kyselou zelňačku plnou vitamínů, bohatou bílou zelňačku či sytou variantu s klobásou.

Při přípravě těchto receptů můžete cítit, jak se k vám stáčí vůně minulosti, a přináší vám teplo a útulno do vašeho domova.

Ať už se rozhodnete upravit tradiční recept nebo si vytvořit vlastní variaci, zelňačka vás provede vůní, chutí a dobrodružstvím, které spojuje generace. Nechť vaření této polévky zůstane nejen radostí ze společného stolování, ale i záchytným bodem do minulosti a výrazem lásky k domovu.

Takže se pusťte do kuchyně, zkuste některý z receptů a vychutnejte si teplou misku zelňačky, která v sobě nese to nejlepší z tradice a chutí.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang