Zeleninový salát – Arménský, Vinaigrette

Zeleninové saláty

Recept na výborný zeleninový salát 2 x jinak. Doplníte si vitamíny z přirozených zdrojů, využijete sezónní zeleninu a v neposlední řadě si i pochutnáte. Základem jsou mrkev, řepa a zelí.

Velikost zeleniny se liší, stejně tak preference oleje a octa. Množství je pouze orientační a salát si dotvoříte podle vlastních preferencí.

Namísto klasické majonézy, nebo smetany můžete použít sójovou majonézu nebo smetanu.

Arménský salát

Ingredience

  • 300 g mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • vlašské ořechy
  • černé olivy
  • olej – podle chuti – slunečnicový, olivový, sezamový, dýňový
  • zakysaná smetana
  • sůl

Postup

  • Mrkev nastrouháme, přidáme rozmačkaný česnek, nadrobno nakrájené ořechy a celé olivy.
  • Přidáme trochu oleje, zakysanou smetanu, špetku soli a dobře promícháme.
  • Salát nechte alespoň půl hodiny uležet, aby se chutě spojily.
  • Salát v misce můžete ozdobit olivami a petrželkou.

Zeleninový salát Vinaigrette

Ingredience

  • 1 červená řepa
  • 2 mrkve
  • 4 brambory
  • 1 jablko
  • 1 malá cibule
  • 100 g kysaného zelí
  • 2 kyselé okurky
  • hrášek v konzervě
  • sůl
  • 2-3 PL slunečnicový oleje (za studena lisovaný)
  • jablečný ocet

Postup

  • Uvaříme mrkev, červenou řepu a brambory, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a oloupeme.
  • Uvařenou zeleninu, cibuli, kyselé okurky a jablko nakrájíme na kostičky.
  • V nádobě smícháme nakrájenou zeleninu, kysané zelí a hrášek, přidáme slunečnicový olej a sůl a promícháme.
  • Pokud je salát málo výrazný, přidáme jablečný ocet.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang