Recept na výborný zeleninový salát 2 x jinak. Doplníte si vitamíny z přirozených zdrojů, využijete sezónní zeleninu a v neposlední řadě si i pochutnáte. Základem jsou mrkev, řepa a zelí.
Velikost zeleniny se liší, stejně tak preference oleje a octa. Množství je pouze orientační a salát si dotvoříte podle vlastních preferencí.
Namísto klasické majonézy, nebo smetany můžete použít sójovou majonézu nebo smetanu.
Arménský salát
Ingredience
- 300 g mrkve
- 2 stroužky česneku
- vlašské ořechy
- černé olivy
- olej – podle chuti – slunečnicový, olivový, sezamový, dýňový
- zakysaná smetana
- sůl
Postup
- Mrkev nastrouháme, přidáme rozmačkaný česnek, nadrobno nakrájené ořechy a celé olivy.
- Přidáme trochu oleje, zakysanou smetanu, špetku soli a dobře promícháme.
- Salát nechte alespoň půl hodiny uležet, aby se chutě spojily.
- Salát v misce můžete ozdobit olivami a petrželkou.
Zeleninový salát Vinaigrette
Ingredience
- 1 červená řepa
- 2 mrkve
- 4 brambory
- 1 jablko
- 1 malá cibule
- 100 g kysaného zelí
- 2 kyselé okurky
- hrášek v konzervě
- sůl
- 2-3 PL slunečnicový oleje (za studena lisovaný)
- jablečný ocet
Postup
- Uvaříme mrkev, červenou řepu a brambory, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a oloupeme.
- Uvařenou zeleninu, cibuli, kyselé okurky a jablko nakrájíme na kostičky.
- V nádobě smícháme nakrájenou zeleninu, kysané zelí a hrášek, přidáme slunečnicový olej a sůl a promícháme.
- Pokud je salát málo výrazný, přidáme jablečný ocet.