Zeleninový salát Caesar s křupavým tofu a krutony

Zeleninové saláty

Lehký zeleninový salát je to pravé, co si tělo v létě žádá.

Kombináce tofu a čerstvého římského salátu dochucená lehkým dresingem, udělá tento zeleninový salát ideálním letním obědem.

Ingredience

  • 3 kusy římského salátu, opláchnutého, vysušeného a nasekaného
  • ½ šálku strouhaného parmazánu
  • 1 šálek domácích krutonů
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 balení natural tofu
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • sůl a koření

Ingredience na dresing

  • 100 g tofu
  • 2 malé stroužky česneku
  • ¼ šálku octu balsamico
  • ¼ šálku jablkového octa nebo bílého vinného octa
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 polévková lžíea sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • sůl a koření na dochucení

Postup

  1. Nakrájejte tofu na1,5 cm kostky a vložte do mísy. Posypte tofu solí a kořením a promíchejte se sojovou omáčkou.
  2. Předehřejte pánev na mírném ohni. Po 1-2 min pridejte olej a tofu (bez zbývající sójové omáčky) na pánev.
  3. Opékejte tofu 3-4 min, potom pár krát otočte dokud se neopeče ze všech stran. Trvá to přibližně10 min.
  4. Vložte salát, sýr a krutony do velké salátové mísy. Polijte dresingem a promíchejte.
  5. Na vrch salátu nasypte kostky tofu a přidejte ještě trochu dresingu pro výraznejší chuť.

Dressing – postup

  • Vložte česnek a tofu do mixéru a dobře rozmixujte.
  • Přidejte ostatní ingredience a mixujte až dokud nebude směs hladká a krémová.
  • Ochutnejte a přidejte sůl a koření podle potřeby.

Aby byl salát barevnější a svěžejší, můžete do něj přidat nakrájená cherry rajčata. Jejich výrazná barva udělá ze salátu požitek nejen pro chuťové buňky.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang