Tajemství této náplně do pastýřského koláče spočívá ve výběru velké mrkve, aby při vaření neztratila svou strukturu.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 50 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na plátky
- 2 velké mrkve, nakrájené na kousky velikosti kostky cukru
- 2 lžíce nasekaného tymiánu
- 200 ml červeného vína
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 2 kostky zeleninového vývaru
- 410 g plechovky zelené čočky
- 950 g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
- 25 g másla
- 85 g vegetariánského vyzrálého čedaru, nastrouhaného
Postup
- Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a osmažte na něm cibuli.
- Přidejte 2 velké mrkve a většinu ze 2 lžic nasekaného tymiánu, který si nechte na později.
- Přilijte 200 ml červeného vína, 150 ml vody a 400 g nakrájených rajčat, poté rozdrobte 2 kostky zeleninového bujónu.
- 10 minut povařte.
- Přisypte 410 g plechovku zelené čočky i se šťávou, přiklopte a vařte dalších 10 minut.
- Mezitím uvařte 950 g sladkých brambor nakrájených na kousky 15 minut doměkka.
- Nechte je dobře okapat a poté je rozmačkejte s 25 g másla a okořeňte podle chuti.
- Do koláčové misky nasypte čočkovou směs, navrch dejte lžíci kaše, posypte 85 g nastrouhaného vegetariánského čedaru a zbylým tymiánem.
- Koláč můžete přikrýt a nechat v chladu 2 dny.
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Pečte 20 minut.
- Podávejte s brokolicí.