Připravte si tento chutný koláč ve velkém a zmrazte ho v oddělených porcích, abyste mohli rozmrazit jen to, co potřebujete.
Ingredience
Na čočkovou směs:
- 50 g másla
- 2 nakrájené cibule
- 4 mrkve nakrájené na kostičky
- 1 hlavička celeru, nakrájená na kousky
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 g hub, nakrájených na plátky
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 500 g balení sušené zelené čočky
- 100 ml červeného vína (nepovinné)
- 1,7 litru zeleninového vývaru
- 3 lžíce rajčatového protlaku
Navrch koláče:
- 2 kg moučných brambor
- 85 g másla
- 100 ml mléka
- 50 g nastrouhaného čedaru
Postup
- Pro přípravu směsi rozehřejte na pánvi 50 g másla a poté na něm 15 minut jemně smažte 2 nakrájené cibule, 4 mrkve nakrájené na kostičky, 1 nakrájenou hlavičku celeru a 4 jemně nasekané stroužky česneku, dokud nezměknou a nezezlátnou.
- Zvyšte teplotu, přidejte 200 g nakrájených hub a vařte další 4 minuty.
- Vmíchejte 2 bobkové listy a 1 lžíci sušeného tymiánu, poté přidejte 500 g zelené čočky. Zalijte 100 ml červeného vína a 1,7 litru zeleninového vývaru – je důležité, abyste v této fázi nesolili.
- Vařte 40-50 minut, dokud čočka nebude velmi měkká.
- Podle chuti okořeňte, odstavte z ohně a vmíchejte 3 lžíce rajčatového protlaku.
- Zatímco se čočka vaří, vyklopte 2 kg moučných brambor do hrnce s vodou a vařte je asi 15 minut doměkka. Dobře je slijte, rozmačkejte s 85 g másla a 100 ml mléka a dochuťte solí a pepřem.
- Při sestavování koláčů rozdělte čočkovou směs do všech nádob, které používáte, a navrch dejte kaši.
- Posypte 50 g strouhaného čedaru a dejte zmrazit až na dva měsíce, nebo pokud budete jíst ještě ten den, rozehřejte troubu na 190 °C/ventilátor 170 °C a pečte 30 minut, dokud vršek nezezlátne.