Připravte si toto klasické středomořské jídlo pro chladnější letní večery. Je plné zeleniny a luštěnin a provoněné bylinkami.
Ingredience
- 1 lžíce olivového nebo řepkového oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 3 střední mrkve nakrájené na plátky
- 2 řapíky celeru nakrájené na jemné plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kousky
- 2 x 400 g plechovky rajčat
- 250 ml zeleninového vývaru z 1 kostky
- 2 cukety nakrájené na silné plátky
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 250 g vařené čočky
Postup
- Na velké těžké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového nebo řepkového oleje. Přidejte 1 nadrobno nakrájenou cibuli a 5 až 10 minut ji mírně vařte, dokud nezměkne.
- Přidejte 3 nakrájené stroužky česneku, uzenou papriku, ½ lžičky kmínu, sušený tymián, nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a obě papriky a vařte 5 minut.
- Přidejte dvě plechovky rajčat, zeleninový vývar, nakrájenou cuketu a 2 snítky čerstvého tymiánu a vařte 20 – 25 minut.
- Vyjměte snítky tymiánu. Vmíchejte 250 g uvařené čočky a znovu přiveďte k varu. Podávejte s divokou a bílou rýží basmati, kaší nebo quinoou.