Připravte si uklidňující mísu pikantního zeleninového koláče s vločkovou krustou, která je plná křehké zeleniny.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 1 hodina 10 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 1 balení (2 listy) listového těsta, rozmražené
- 1/3 šálku nesoleného másla
- 1 šálek červené cibule nakrájené na kostky
- 1 šálek mrkve nakrájené na kostičky, kostky
- 1/2 hrnku celeru nakrájeného na kostičky, kostičky
- 1 lžíce mletého česneku
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 230 g hnědých hub nakrájených na plátky
- 700 g brambor russet, nakrájených na kostky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/3 šálku mouky
- 1 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
- 1 šálek plnotučného mléka plus 1 lžíce na obalení vajec
- 1 šálek hrášku
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 velké vejce, rozšlehané
Postup
- Listové těsto nechte přes noc rozmrazit v lednici.
- Pokud zapomenete, můžete ho rozmrazit na kuchyňské lince: mražené těsto vyjměte z obalu a rozmrazujte na plechu, dokud není chladné, ale poddajné, asi 40 minut.
- Mezitím si připravte zeleninovou náplň.
- Velkou pánev nebo holandskou troubu postavte na střední teplotu.
- Přidejte do ní máslo.
- Po rozpuštění přidejte cibuli, mrkev, celer, česnek a tymián.
- Smažte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 3 minuty.
- Přidejte houby, promíchejte a vařte 1 minutu.
- Přidejte brambory, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky černého pepře.
- Promíchejte a vařte 7 minut.
- Zeleninu posypte moukou, promíchejte a povařte, aby se chuť syrové mouky snížila, asi 2 minuty.
- Pomalu přilévejte zeleninový vývar a mléko a neustále míchejte, dokud není omáčka hladká.
- Nechte omáčku vařit, dokud mírně nezhoustne a brambory nezměknou, ale nerozpadnou se, asi 5 až 6 minut.
- Vmíchejte a spojte hrášek a petrželku.
- Zeleninovou náplň do koláče ochutnejte a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem.
- Rozpalte troubu na 200 °C.
- Náplň rovnoměrně rozdělte do ramekinů, asi 3/4 šálku náplně na jednu porci.
- Okraje listového těsta ořízněte na 0,6 cm; díky tomu bude vypadat úhledně a těsto se lépe nafoukne.
- Každý plát těsta rozkrojte na čtyři čtverce o velikosti 10 cm, celkem tedy 8 čtverců.
- Na každou ramekinu položte jeden čtvercový plát těsta, aby okraje přesahovaly přes stěny.
- Nahoře udělejte 4 malé zářezy (dlouhé 1 cm).
- V malé misce rozšlehejte vejce a 1 lžíci mléka.
- Potřete horní část a boky listového těsta vejcem. Posypeme solí a pepřem.
- Jakmile trouba dosáhne teploty 200 °C, položte ramekiny na plech.
- Pečte, dokud se listové těsto nenafoukne a nezíská zlatohnědou barvu, asi 15 minut.