Spiralizér jsem toužila vyzkoušet od té doby, co jsem se rozhodla začít jíst zdravěji a o zdravou stravu se začala trošku zajímat. Fascinovalo mě, jak z něčeho tak obyčejného, jako je cuketa nebo okurka můžu připravit špagety. Klasické těstoviny to nenahradí, ale jako zpestření a k odlehčení stravy je to úžasný pomocník.
Každý jsme individuální a každému z nás vyhovuje jiná forma stravování, a to je naprosto v pořádku. V našich podmínkách není vitariánství tolik přirozené a snadno udržitelné.
Ačkoli v létě jíme hodně syrové zeleniny a ovoce, nedovedeme si asi moc představit, že bychom si nedali alespoň jedno teplé jídlo denně.
Zdravá strava je ale především o harmonii a vnitřním uspokojení. Když je venku deštivo, můžeme si dát talíř horké polévky. Pokud je ovšem horký den, není nic lepšího než talíř zeleninových nudlí s avokádovou omáčkou. Avokádo doplní jídlo o zdravé tuky a příjemně vás tak zasytí a dodá tělu potřebné živiny.
Skvělé jsou špagety posypané praženými semínky.
Ingredience
- 1 okurka
- 2 velké mrkve
- 1 zralé avokádo
- citron
- 2 lžíce sezamového oleje
- hrst čerstvé bazalky
- sůl, pepř
- 3 lžíce slunečnicových semínek
Postup přípravy
- Mrkev oloupeme, omyjeme a odkrojíme konce. Stejně tak zbavíme konců i okurku. Na spiralizéru vytvoříme ze zeleniny špagety a prozatím je přendáme do mísy.
- Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a vydlabeme. Společně s citronovou šťávou, čerstvou bazalkou, solí a pepřem rozmixujeme na hladkou omáčku.
- Omáčku nalijeme na špagety, zakápneme sezamovým olejem a vše promícháme. Podáváme s lístky čerstvé bazalky a opraženými slunečnicovými semínky.
TIP: Máte-li doma cuketu, zkuste z ní podle našeho receptu na cuketové nudle vykouzlit lahodný pokrm.
A ještě jedno doplnění, z klasických těstovin jsou zdravější těstoviny semolinové. Ty je možné dokonce připravit doma, takové jsou ještě lepší. Není to tak složité, tady je recept na domácí semolinové špagety.