Recept na nejlepší zeleninové samosy

Slané receptyVeganskéVegetariánskéZeleninová jídla
Zeleninové samosy

Podávejte tyto křupavé veganské samosy jako chutný předkrm nebo přílohu k oblíbenému kari.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • Celkem: 1 hodina 40 minut
  • Počet porcí: 24

Ingredience

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 brambora (asi 150 g) nakrájená nadrobno
  • 1 mrkev (asi 100 g) nakrájená nadrobno
  • 100 g mraženého hrášku
  • 2 lžičky kari nebo vlastní koření podle chuti
  • 100 ml zeleninového vývaru

Na pečivo

  • 225 g hladké mouky
  • 2 lžičky mořské soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 litry rostlinného oleje na smažení

Postup

  1. Pro přípravu náplně rozehřejte na pánvi olej, přidejte cibuli a česnek, vmíchejte koření a smažte 10 minut doměkka.
  2. Přidejte zeleninu, koření a dobře promíchejte, až se obalí.
  3. Přidejte vývar, přikryjte a vařte 30 minut, dokud se zelenina neuvaří.
  4. Nechte vychladnout.
  5. Na těsto smíchejte v míse mouku a sůl.
  6. Uprostřed udělejte důlek, přidejte olej a 100 ml vody, abyste vypracovali pevné těsto.
  7. Těsto hněťte na pomoučeném povrchu 5-10 minut, dokud nebude hladké, a vyválejte ho do tvaru koule.
  8. Přikryjeme je potravinovou fólií a odložíme na 30 minut při pokojové teplotě.
  9. Rozdělte těsto na 12 stejných dílů.
  10. Každý kousek rozválejte do tvaru koule a rozválejte do kruhu o průměru 15 cm.
  11. Tento kruh rozdělte nožem na dva stejné díly.
  12. Každý okraj potřete trochou vody a prsty vytvořte kuželovitý tvar, který navlhčený okraj utěsněte.c
  13. Naplňte 1 polévkovou lžící směsi a oba navlhčené okraje přitiskněte k sobě, aby se vrchol kornoutu uzavřel.
  14. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
  15. Ve velkém hlubokém hrnci rozehřejte olej na 180 °C.
  16. Olej by měl dosahovat do třetiny výšky pánve.
  17. Smažte samosy v dávkách po dobu 8-10 minut, dokud nebudou křupavé a hnědé.
  18. Vyjměte je a nechte okapat na kuchyňském papíře.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang