Příprava rizota je nejen nejjednodušší, ale i nejrychlejší. Zejména pokud se potřebujete rychle najíst a nemáte dostatek volného času. Zeleninové rizoto s využitím sezónní a čerstvé zeleniny je navíc plné vitamínů.
Všechnu zeleninu, kterou nám podzim přináší, jsme v tomto receptu využili. Kombinace dýně hokaido, červené řepy, bílé cibule, čerstvé bazalky, česneku, olivového oleje, celozrnné rýže a parmazánu stojí určitě za vyzkoušení.
Ingredience
- 2 šálky celozrnné rýže
- 1/4 dýně hokaido
- 2ks červené řepy
- 1 středně velká cibule
- 1 svazek bazalky
- 2 stroužky česneku
- parmazán podle potřeby
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
- Červenou řepu uvaříme v osolené vodě do měkka (můžete použít tlakový hrnec).
- Celozrnnou rýži orestujeme na olivovém oleji, přidáme sůl, vodu a uvaříme do měkka.
- Dýni hokaido oloupeme, orestujeme na oleji s cibulkou a česnekem, podlijeme vodou a vaříme dokud nebude měkká.
- Když jsou suroviny uvařené, vše spolu smícháme, přidáme čerstvou bazalku, dochutíme solí, pepřem a spolu promícháme.
- Zeleninové rizoto posypeme parmezánem a podáváme se salátem.
Zdravotní účinky bazalky
- velký obsah vitaminu C, minerálních látek, silic a tříslovin
- příznivě působí na trávicí trakt, tedy zvyšuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání
- povzbuzuje trávicí činnost
- odbourává tuky a stimuluje tvorbu žluči
- zlepšuje metabolismus
- přírodní antidepresivum, zmírňuje bolesti hlavy
- čistí močové cesty
- podporuje tvorbu mateřského mléka
- antiseptikum – afty, zánět dásní, špatné hojení ran, opruzeniny, zánět hrdla
Zdravotní účinky česneku
- podporuje činnost imunitního systému
- redukuje symptomy nachlazení až o 70%
- snižuje hladinu špatného cholesterolu
- pomáhá v boji s vysokým krevním tlakem
- pomáhá udržovat naše kosti zdravé