Vyzkoušejte recept na kari, které je plné zeleniny a běžného koření, které už možná máte ve spíži. Je založeno na karibském kari, avšak chutí se velmi podobá indickému kari. Udělejte si ho tak ostré, jak chcete.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 40 minut
Ingredience
Na kořenicí směs
- 2 lžíce kari, jemné nebo pálivé
- 1 lžička muškátového oříšku v prášku
- 1 a 1/2 lžičky uzené papriky
- 2 lžičky sušených tymiánových lístků
- 1 lžička mletého kmínu
- 3/4 lžičky kajenského pepře
- 1 lžička pepře
Na kari
- 3 lžíce oleje na vaření
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 1 velká červená chilli paprička
- 2 velké stroužky česneku
- 1 velká červená paprika
- 800g drcených rajčat z konzervy
- 2 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 cuketa nakrájená na kostičky
- 2 šálky sladkých brambor
- 2 šálky růžiček květáku
- 3/4 šálku mraženého hrášku
- 2 hrsti baby špenátu
- 1/2 šálku jemně nasekaného koriandru
- Sůl a pepř
- Jogurt
Postup
- Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte česnek a cibuli a vařte 2 minuty. Přidejte kajenský pepř a vařte, dokud cibule nezprůsvitní.
- Přidejte směs koření a za stálého míchání vařte 1-2 minuty, dokud koření nezvlhne a nezapáchá. Pokud je příliš suché, přidejte trochu vody nebo oleje.
- Přidejte papriku a cuketu, vařte 1 minutu.
- Přidejte rajčata, vývar, brambory a květák. Dobře promíchejte, přiveďte k varu, přikryjte a snižte teplotu na střední.
- Vařte 15 minut nebo dokud nejsou brambory pěkně měkké, pak sejměte pokličku a vařte dalších více než 10 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne a brambory nezměknou.
- Přidejte hrášek, promíchejte a vařte 2 minuty. Přidejte koriandr a špenát, míchejte, dokud nezvadne.
- Podle chuti osolíme a opepříme. Podávejte na rýži basmati nebo na obyčejné bílé rýži. Ozdobte jogurtem a dalším koriandrem.