Zeleninových polévek není nikdy dost. Zejména dají-li se připravit z darů vlastní zahrádky. Zeleninová polévka ze zahrádky zahřeje i zasytí.
Příprava
- Celkem: 1 hodina 25 minut
- Příprava: 40 minut
- Vaření: 45 minut
- Porce: 6 až 8
Ingredience
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 šálky nakrájeného pórku, pouze bílá část (přibližně ze 3 středních pórků)
- 2 lžíce jemně mletého česneku
- sůl
- 2 šálky oloupané a na kolečka nakrájené mrkve (přibližně 2 střední)
- 2 šálky oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
- 2 šálky čerstvých zelených fazolek, nalámaných nebo nakrájených
- 0,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 4 šálky oloupaných rajčat zbavených semínek a nakrájených na kousky
- zrna ze dvou klasů kukuřice
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželové natě
- 1 až 2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
Postup
Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na středně nízké teplotě. Jakmile se rozpálí, přidejte pórek, česnek a špetku soli a smažte, dokud zelenina nezačne měknout, přibližně 7 až 8 minut. Přidejte mrkev, brambory a zelené fazolky a za občasného míchání vařte dalších 4 až 5 minut.
Přidejte kuřecí nebo zeleninový vývar, zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu. Přidejte rajčata, kukuřičná zrna a pepř. Snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte, dokud zelenina nezměkne, přibližně 25 až 30 minut. Odstavte z ohně a přidejte petrželku a citronovou šťávu. Ihned podávejte.