Zeleninová polévka ze zahrádky

Zeleninové polévky

Zeleninových polévek není nikdy dost. Zejména dají-li se připravit z darů vlastní zahrádky. Zeleninová polévka ze zahrádky zahřeje i zasytí.

Příprava

  • Celkem: 1 hodina 25 minut
  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Porce: 6 až 8

Ingredience

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 šálky nakrájeného pórku, pouze bílá část (přibližně ze 3 středních pórků)
  • 2 lžíce jemně mletého česneku
  • sůl
  • 2 šálky oloupané a na kolečka nakrájené mrkve (přibližně 2 střední)
  • 2 šálky oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
  • 2 šálky čerstvých zelených fazolek, nalámaných nebo nakrájených
  • 0,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 4 šálky oloupaných rajčat zbavených semínek a nakrájených na kousky
  • zrna ze dvou klasů kukuřice
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželové natě
  • 1 až 2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup

Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na středně nízké teplotě. Jakmile se rozpálí, přidejte pórek, česnek a špetku soli a smažte, dokud zelenina nezačne měknout, přibližně 7 až 8 minut. Přidejte mrkev, brambory a zelené fazolky a za občasného míchání vařte dalších 4 až 5 minut.

Přidejte kuřecí nebo zeleninový vývar, zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu. Přidejte rajčata, kukuřičná zrna a pepř. Snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte, dokud zelenina nezměkne, přibližně 25 až 30 minut. Odstavte z ohně a přidejte petrželku a citronovou šťávu. Ihned podávejte.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang