Polévky jsou skvělým způsobem, jak zkonzumovat zase o nějaký ten kousek zeleniny navíc. Pro mnoho lidí je problém zařadit do jídelníčku zeleninu v syrové podobě, a právě zde jsou zeleninové polévky skvělou alternativou. Pokud je navíc doplníte o potravinu bohatou na bílkoviny, získáte vydatné jídlo plné živin, které skvěle poslouží například jako lehká večeře.

Mezi takové potraviny s vysokým obsahem bílkovin řadíme především luštěniny, z nichž nejběžněji se setkáváme s čočkou, fazolemi, hrachem či sójou. Bílkoviny nejsou v rostlinné stravě obsaženy ale pouze v luštěninách, hotový poklad nalezneme i mezi obilovinami. Královnou mezi nimi je bezesporu quinoa, která se právem řadí mezi superpotraviny.

Quinou můžete objevit také pod názvem Merlík čínský. Jedná se o malá nenápadně vyhlížející zrníčka, která po uvaření lehce zprůsvitní a odhalí drobný klíček. V obchodě můžete nejčastěji narazit na tři základní druhy: bílou, která je nejjemnější, červenou s lehce oříškovou chutí, a černou, která má nejkřupavější strukturu a nejvýraznější chuť. Inkové ji právem nazývali matkou zrn. Honosí se totiž hned několika významnými benefity pro naše zdraví.

Ingredience

Připravíme si:

  • 1/2 hlávky kapusty
  • 2 petržele
  • 2 mrkve
  • 1/2 šálku quinoy
  • ghí/ olivový olej
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce čerstvé posekané pažitky
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • cca 1 litr vody (zeleninového vývaru)

A jak pokračujeme?

Postup přípravy

Mrkev s petrželí oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Kapustu důkladně opláchneme a pokrájíme jí na menší kousky, tak aby se snadno nabírali na lžíci. V hrnci si necháme rozehřát ghí nebo olivový olej a necháme na něm několik minut restovat kořenovou zeleninu. Ve chvíli, kdy se zelenina krásně rozvoní a začne lehce hnědnout, přidáme kapustu a ještě chvíli společně restujeme.

Takto připravený základ zalijeme vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem, přisypeme propláchnutou quinou, kmín a tymián. Můžeme lehce osolit a opepřit, ale finální dochucení provedeme až na úplném konci. Polévku přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud není quinoa hotová, bude to trvat cca 15 – 20 minut.

V momentě, kdy je quinoa i zelenina uvařená, máme téměř hotovo. Pokud máte rádi polévky raději hustější, je skvělé část rozmixovat. Stačí jen několik sekund promixovat polévku ponorným mixérem. Zachováte v ní celé kousky zeleniny a přesto bude polévka krásně hustá.

Nakonec už jen polévku dochutíme čerstvou pažitkou, případně můžeme dosolit a dopepřit.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang