Zdravá, chutná a vydatná polévka přijde vhod nejen v chladných dnech. Přinášíme vám recept na vynikající zeleninovou polévku z ingrediencí, které má jistě každý doma.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 40 minut
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
- Mořská sůl a čerstvý černý pepř
- 1 střední mrkev nakrájená na kostičky
- 1 malá sladká brambora nakrájená na kostičky
- ¼ šálku suchého bílého vína, např. pinot grigio
- Plechovka pečených rajčat nakrájených na kostičky
- 4 nasekané stroužky česneku
- 2 lžičky sušeného oregana nebo 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu či rozmarýnu
- ¼ lžičky červené papriky, více podle chuti
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 šálek rozpůlených cherry rajčat
- 1 šálek nakrájených zelených fazolek
- 1 cuketa nakrájená na kostičky
- 1 plechovka cizrny, scezená a propláchnutá
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 a ½ šálku nakrájené kapusty
Postup
- Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli, ½ lžičky soli a několik zrnek pepře a za občasného míchání vařte 8 minut. Přidejte mrkev a sladké brambory, promíchejte a vařte další 2 minuty.
- Přidejte víno a vařte asi 30 sekund, aby se polévka zredukovala na polovinu, poté přidejte konzervovaná rajčata, česnek, oregano a vločky červené papriky. Vmíchejte vývar a bobkové listy. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum a přikryté vařte 20 minut.
- Vmíchejte cherry rajčátka, zelené fazolky, cuketu, cizrnu, přiklopte a vařte dalších 10 až 15 minut, dokud zelené fazolky nezměknou.
- Vmíchejte ocet, kapustu, další ½ lžičky soli (nebo podle chuti) a pepř.