zeleninova-polevka-recept

Zdravá, chutná a vydatná polévka přijde vhod nejen v chladných dnech. Přinášíme vám recept na vynikající zeleninovou polévku z ingrediencí, které má jistě každý doma.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 40 minut

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • Mořská sůl a čerstvý černý pepř
  • 1 střední mrkev nakrájená na kostičky
  • 1 malá sladká brambora nakrájená na kostičky
  • ¼ šálku suchého bílého vína, např. pinot grigio
  • Plechovka pečených rajčat nakrájených na kostičky
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • 2 lžičky sušeného oregana nebo 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu či rozmarýnu
  • ¼ lžičky červené papriky, více podle chuti
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 šálek rozpůlených cherry rajčat
  • 1 šálek nakrájených zelených fazolek
  • 1 cuketa nakrájená na kostičky
  • 1 plechovka cizrny, scezená a propláchnutá
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 a ½ šálku nakrájené kapusty

Postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli, ½ lžičky soli a několik zrnek pepře a za občasného míchání vařte 8 minut. Přidejte mrkev a sladké brambory, promíchejte a vařte další 2 minuty.
  2. Přidejte víno a vařte asi 30 sekund, aby se polévka zredukovala na polovinu, poté přidejte konzervovaná rajčata, česnek, oregano a vločky červené papriky. Vmíchejte vývar a bobkové listy. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum a přikryté vařte 20 minut.
  3. Vmíchejte cherry rajčátka, zelené fazolky, cuketu, cizrnu, přiklopte a vařte dalších 10 až 15 minut, dokud zelené fazolky nezměknou.
  4. Vmíchejte ocet, kapustu, další ½ lžičky soli (nebo podle chuti) a pepř.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang