Nejlepší zeleninový recept na paellu. Je plná zeleniny, cizrny a pikantní kouřové rýže. Tento španělský pokrm je ideální pro podávání na slavnostních večeřích, protože je vegetariánský, veganský a bezlepkový. Recept dává 6 vydatných porcí.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 15 minut
- Počet porcí: 6 porcí
Ingredience
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená najemno
- 1 a ½ lžičky jemné mořské soli
- 6 stroužků česneku, prolisovaných nebo mletých
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 plechovka nakrájených rajčat, okapaná
- 2 šálky krátkozrnné hnědé rýže
- 1 plechovka cizrny, propláchnutá a scezená
- 3 šálky zeleninového vývaru
- ⅓ šálku suchého bílého vína nebo zeleninového vývaru
- 1 plechovka rozčtvrcených artyčoků nebo 1 sklenice marinovaných artyčoků, okapaných
- 2 červené papriky, zbavené stopek, zbavené semínek a nakrájené na dlouhé, široké proužky
- ½ šálku oliv, zbavených pecky a rozpůlených
- čerstvě mletý černý pepř
- ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky a další asi 1 lžíce na ozdobu
- 2 lžíce citronové šťávy a další plátky citronu na ozdobu
- ½ šálku mraženého hrášku
Postup
- Rozestavte rošty do horní a dolní třetiny trouby a ujistěte se, že mezi oběma rošty je dostatek místa pro holandskou troubu.
- Budete potřebovat velkou holandskou troubu nebo velkou pánev s dobře přiléhající poklicí.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V holandské troubě nebo na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na středním plameni, dokud se nezačne třpytit.
- Přidejte cibuli a špetku soli.
- Vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Vmíchejte česnek a papriku a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
- Vmíchejte rajčata a vařte, dokud směs nezačne tmavnout a mírně houstnout, asi 2 minuty.
- Vmíchejte rýži a vařte, dokud se zrnka dobře nepropustí rajčatovou směsí, asi 1 minutu
- Vmíchejte cizrnu, vývar, víno a 1 lžičku soli.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a směs za občasného míchání přiveďte k varu.
- Hrnec přikryjte a přeneste ho na spodní rošt trouby.
- Pečte nerušeně, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne, 50 až 55 minut.
- Mezitím vyložte velký plech s okrajem pečicím papírem, aby se snadno uklízel.
- Na plechu smíchejte artyčoky, papriky, nakrájené olivy, 1 lžíci olivového oleje, ½ lžičky soli a čerstvě mletý černý pepř.
- Promíchejte a obsah rovnoměrně rozprostřete na plech.
- Zeleninu pečte na horním roštu, dokud artyčoky a papriky nezměknou a nezhnědnou po okrajích, asi 40 až 45 minut.
- Vyjměte zeleninu z trouby a nechte ji několik minut vychladnout.
- Do pánve přidejte ¼ šálku petrželky a citronovou šťávu a promíchejte.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Odložte stranou.
- V případě potřeby hrnec s pečenou rýží odklopte, přeneste na plotnu a vařte na středním plameni asi 5 minut, přičemž hrnec otáčejte, dokud spodní vrstva rýže nezhnědne a nezkřupatí.
- Posypte hráškem a opečenou zeleninou pečenou rýži, přikryjte a nechte paellu 5 minut odstát.
- Ozdobte posypem z nasekané petrželky
- Podávejte v miskách s klínky citronu po straně.