Tento lahodný recept na zeleninovou polévku je hotový za pouhých 30 minut a z níže uvedených ingrediencí můžete obsloužit až 4 osoby.
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 celerová tyčinka nakrájená na plátky
- 1 středně velká mrkev nakrájená na plátky
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1/4 střední cibule
- 1/4 lžičky soli
- 70 g orzo nebo jiných malých těstovin, vaječných nudlí nebo rozdrobených špaget
- 1 litr kuřecího vývaru s nízkým obsahem soli
- čerstvě mletý černý pepř
- malá hrst čerstvých petrželových listů, bazalky nebo kopru, nasekaných (asi 2 polévkové lžíce)
- 1/2 citronu, odšťavněná (asi 1 lžíce)
Postup
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte všechnu zeleninu, česnek a cibuli.
- Osolte a vařte do změknutí, asi šest minut.
- Přidejte těstoviny a vařte, dokud se mírně neopečou a nezezlátnou, asi dvě minuty.
- Přidejte vývar a na prudkém ohni přiveďte k varu. Přikryté vařte, dokud těstoviny nezměknou, asi osm minut.
- Vmíchejte libovolnou bylinku, která vám vyhovuje, a citronovou šťávu.
- Podle chuti dochuťte pepřem a další solí.
Návrh na servírování – celozrnné sýrové sušenky a sýrové tyčinky.
Tip
- Tato polévka se dobře mrazí, takže případné zbytky zmrazte nebo udělejte dvojitou dávku, abyste jich měli po ruce dostatek.
- V případě potřeby můžete do polévky vmíchat vařené kuřecí maso nebo miniaturní masové kuličky a připravit si další jídlo.