Zeleninová jídla

Zeleninová jídla jsou velmi oblíbená, a to především v případě, že je třeba si „odpočinout“ od masových pokrmů. Bezmasá jídla jsou skvělou volbou i v horkých letních dnech. Navíc jsou rychlá, zdravá, nenáročná na přípravu, lehká do žaludku a přesto dokážou skvěle zasytit.

Nejčastější využití má cuketa, brokolice, květák, dýně, rajčata, papriky, mrkev či brambory. Ze všech surovin se dá připravit mnoho receptů, ať už jsou to různé placky, bramboráčky, pyré, polévky. Navíc se z těchto surovin dá připravit i skvělá grilovaná zelenina, která se může podávat jako příloha či samotná jen s nějakým dipem.

Další kategorie

Zelené kari s treskou, žampiony a lilkem

Poslední dobou mě hodně baví ostrá jídla, která jsou laděná trošku do Asie. Miluju v...

Řepa po burgundsku

S lednem si mnoho z nás dává nějaké předsevzetí. Že bude méně pít alkohol, že zhubne,...

b10-1024x683-8612522

Veganské bramboráčky s bylinkovou omáčkou

Většinou se nesnažím moc experimentovat a připravovat klasická česká jídla po vegansku,...

Marinované tofu – recept – s chřestem, pyré z pečeného tuřínu a hrášku a okurkové Cinzano

Je to docela výzva, vymyslet veganský předkrm, který by chutnal fakt hodně dobře, byl by...

dynris18-960x600-4561845

Krémové dýňové risotto z pečené dýně

Dýně jsou skvělou surovinou, se kterou se v kuchyni dají vytvořit doslova zázraky. Jedním...

Ragú ze zeleného chřestu

Chřest bych mohla jíst pořád. Osobně jsem tedy větší zastánkyní zeleného chřestu,...

Avokádový hummus

Když jsem poprvé ochutnala hummus, totálně jsem se do něj zamilovala a dopřávala jsem si ho...

Pečené papriky s bagetou – recept na nejlepší pečené papriky

Šťavnatá a lehce kouřová chuť pečených paprik jsou esencí léta. Nejlépe chutnají...

Recept – palačinky se zeleninou

Ingredience: 20 dkg hladké mouky3 vejce250 ml mléka1/2 kg čerstvých žampionů1/2 kg...

Recept – játra se zeleninou

Ingredience: 20 dkg vepřových jater1 menší...

kapustové chipsy

Kapustové sýrovo-nesýrové chipsy

Kapustové sýrovo-nesýrové chipsy. Jak je často vidět na Instagramu, přidávají se klidně...

biftek

Belgický tatarák, belgické biftekové tyčinky

Co jsou Belgické biftekové tyčinky? Vlastně se jedná o belgickou verzi tataráku s domácí...

Pečená mrkvová pěna

Dezert a nebo příloha? Co takhle obojí. Zapečená mrkvová pěna je skvělá ještě teplá k...

Svěží bylinková květáková rýže

Dá se jíst zatepla a je ideálním parťákem v grilování. Skvěle se také květáková...

mini pizzy

Mini pizzy

Ingredience na cca 8 mini pizz: 200 g sýru Pecorino - použít můžete ale stejně tak...

dýňové pyré

Dýňové pyré

Je tu jeden podzimní univerzální recept, který může být základem do nespočtu jídel -...

Nedbalé chřestové záhonky

Ingredience Chřest v "hlíně": 250g mletého krůtího masa od farmáře1/2 červené...

Celerové pyré

Celerové pyré možná nezní nejlákavěji. Je jemné, ale zároveň chuťově výrazné. Dá se...

„Štíhlejší“ jednohubky z kornbagety

Na větších oslavách se vždy stane, že někdo z hostů drží dietu. Pak mlsně pokukuje po...

Zelená vaječná pánev neboli shakshuka

Pozor, nejkontroverznější přísadou je zde růžičková kapusta/kapustičky. Ta patří mezi...

Avokádovo-koriandrová plněná vajíčka

Plněná vajíčka jsou prostě klasika. Dají se připravit na tolik způsobů. A na...

Bulgur s máslovou zeleninou

Sezóna farmářských trhů, čerstvé lokální zeleniny, bylinek a ovoce všeho druhu je v...

Cuketa po řecku se sýrem

Využití cukety je opravdu široké. Od polévek a pomazánek až po cuketové dezerty. Pozdní...

Velikonoční speciál se špenátem a křepelčími vajíčky

Tenhle recept na lehkou (nejen velikonoční) svačinu nebo večeři možná zvládnete ještě...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang