Tři věci dělají tuto vegetariánskou čočkovou polévku tak dobrou: karamelizovaná cibule, opečený rajčatový protlak a spousta mrkve a celeru. Udělejte si velký hrnec a něco si nechte i na později – tato polévka je vhodná do mrazáku.

Jaká čočka je na polévku nejlepší?

Pro tento recept jsme zvolili francouzskou zelenou čočku, známou také pod názvem Le Puy, která se pěstuje ve střední Francii. Je malá a tmavá – téměř fialová – a během vaření si zachovává svůj tvar. Také se vaří déle než jiné druhy.

Pokud francouzskou čočku neseženete, můžete ji nahradit téměř jakoukoli jinou odrůdou. Budete muset upravit množství vody a dobu vaření, abyste dosáhli požadované konzistence, ale není to tak složité, lze to dobře odhadnout.

Zelená čočka je naší první možnou alternativou. Je velká a plochá a při vaření zůstává poměrně pevná. Stačí polévku vařit dostatečně dlouho, aby čočka změkla – kontrolujte ji každých 10 minut po uplynutí 20 minut.

Další dobrou volbou je hnědá, žlutá a červená čočka. Mají tendenci se rychle vařit a nedrží příliš dobře tvar. Pokud některou z nich nahradíte čočkou Puy, pozorně ji sledujte. Může se snadno proměnit v kaši a vy chcete, aby měla polévka nějaký tvar a strukturu.

Jak připravit čočku na vaření?

Pokud kupujete čočku v obchodě, je dobré ji rozprostřít na tác, prohrábnout a zbavit drobných kamínků nebo kousků nečistot, které by v ní mohly být. Pokud se vám zdá zaprášená, propláchněte ji v cedníku. U balené čočky je méně pravděpodobné, že bude obsahovat nečistoty, ale není na škodu ji před vařením zkontrolovat.

Čočku nemusíte před vařením namáčet. V závislosti na odrůdě však může trvat 20 až 50 minut, než po uvaření v tekutině změkne. Čočka absorbuje tekutinu z vaření a mnoho odrůd se po uvaření zdvojnásobí.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na drobné kostičky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 stroužek česneku nakrájený nadrobno
  • 3 řapíky celeru nakrájené na drobné kostičky
  • 3 mrkve, oloupané a nakrájené na drobné kostičky
  • 2 šálky malé zelené francouzské čočky
  • 8 šálků vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli a další podle chuti
  • 1/8 čajové lžičky pepře a další podle chuti
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy a další podle chuti
  • 1/2 svazku kapusty, zbavené stonků a příčně nakrájené na tenké plátky

Postup čočkové polévky se zeleninou

  1. V polévkovém hrnci na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Jakmile se olej rozvoní, přidejte cibuli a za občasného míchání ji smažte 10 minut, dokud nezíská sytě zlatavou barvu.
  2. Cibuli odsuňte ke straně hrnce. Do vzniklého prostoru přidejte rajčatový protlak. Míchejte 2 až 3 minuty, nebo dokud rajčatový protlak neztmavne do červenohněda. Přidejte tymián, česnek, celer a mrkev. Vařte a míchejte 2 minuty.
  3. Do hrnce přidejte čočku, 8 šálků vody, sójovou omáčku, sůl a pepř. Nastavte na střední teplotu, aby se polévka jen mírně vařila. Vařte 55 až 60 minut, nebo dokud čočka nezměkne.
  4. Naberte 2 šálky polévky a rozmixujte ji v mixéru dohladka nebo použijte ponorný mixér a mixujte, dokud polévka nezíská trochu konzistence a nezhoustne. Rozmixovanou polévku vraťte do hrnce a vmíchejte citronovou šťávu. Přidejte nakrájenou kapustu a vařte, dokud kapusta nezměkne, asi 1 až 2 minuty.
  5. Ochutnejte a podle chuti přidejte více soli, pepře a citronové šťávy. Podávejte s plátkem křupavého chleba nebo s přílohovým salátem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang