Zelenina

Magazín

Příroda poskytuje mnoho druhů zeleniny a ovoce; například špenát, brambory, zelí, květák, mrkev, brokolici, tuřín atd. Z ovoce pak pomeranč, mango, hroznové víno, citron, broskev, meruňku a podobně. Čerstvá zelenina představuje významnou součást zdravého jídelníčku, neboť obsahuje značné množství vitamínů, minerálů, vlákniny a enzymů, které významně prospívají našemu zdraví.

Zelená listová zelenina je bohatá na železo, které je důležité pro správnou krvetvorbu. Zelenina obsahuje málo cukrů a tuků, a proto bývá často součástí redukčních diet. Díky vysokému obsahu vlákniny je v neposlední řadě velice prospěšná pro trávicí systém.

Většina zeleniny obsahuje látky, které pomáhají předcházet onemocněním srdce, cukrovce a některým typům rakoviny. Pro správné využití všech prospěšných látek, které zelenina nabízí, by měla být konzumována syrová nebo ve formě čerstvých zeleninových šťáv. Své opodstatnění má i pečená kořenová zelenina.

Paprika – Paprika setá neboli sladká paprika je vyšlechtěná odrůda druhu Capsicum anuum (chilli paprička).

Zelí – Hlávkové zelí je vyšlechtěné z brukve zelné, která patří do čeledi brukvovitých nebo křížatých.

Mrkev – Mrkev je sladká, lahodná plodina stimulující žaludeční aktivitu, čistící střeva a působící močopudně.

Lilek – Lilek vejcoplodý, baklažán, patližán nebo také guinejská dýně (Solanum melongena).

Brambory – Tato škrobovitá, hlíznatá rostlina patří do čeledi lilkovitých. Slovo brambor se může vztahovat jak na celou rostlinu, tak i jen na jedlou hlízu.

Kedlubny – Kedlubna, latinsky Brassica oleracea convar. gongylodes, se stejně jako například brokolice, zelí nebo květák řadí do čeledi brukvovitých.

Pór – Pór neboli pórek, latinsky Allium porum, se spolu s česnekem, cibulí nebo pažitkou řadí do čeledi česnekovitých.

Květák – Květák, latinsky Brassica oleracea convar. botrytis, patří do stejné čeledi jako zelí nebo brokolice, se kterou je prakticky nejbližší příbuzný.

Špenát – Špenát (Spinacia oleracea) je zelená listová zelenina z čeledi laskavcovitých. Jeho domovskou zemí je jihozápadní a východní Asie.

Kapusta – Kapusta (Brassica oleracea convar. Sabauda) je rovněž zelenou listovou zeleninou z čeledi brukvovitých (stejně jako například příbuzné zelí).

Meloun – Ačkoli je často nesprávně považován za ovoce, patří meloun mezi zeleninu, konkrétně do čeledi tykvovitých.

Okurky – Okurka setá (Cucumis sativus) je hojně pěstovaná rostlina, která pochází z čeledi tykvovitých (Cucurbitacea).

Chřest – chřest (Asparagus officinalis) patří mezi oblíbenou jarní zeleninu. Tato stále zelená rostlina patří do čeledi chřestovitých – Asparagaceae.

Ředkvičky – Ředkvička (Raphanus sativus) je kořenová zelenina, která byla přivezena do Evropy již před obdobím Římské říše.

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang