Milujete zelené fazolky? Zkuste si je udělat podle klasického receptu s česnekem. Zelené fazolky se perfektně hodí k pečeným rybám jako je treska nebo mahi mahi. Recepty na zelené fazolky jsou tou nejlepší přílohou. Jejich příprava zabere velmi málo času a v závislosti na způsobu přípravy ještě méně.
Tato zelenina je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínů A, C, K a kyseliny listové, železa, vápníku a draslíku. Nejenže jsou zdravé, ale mají také nízký obsah kalorií, takže jsou skvělým doplňkem každého jídelníčku.
Zelené fazolky jsou jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které si můžete vychutnat v celé řadě pokrmů. Často se vaří nebo vaří v páře a podávají se jako příloha, ale lze je použít také do polévek a dušených pokrmů, salátů, těstovinových jídel, smažených pokrmů a dalších. Lze je také opékat, grilovat nebo smažit a připravit si z nich chutnou a zdravou svačinu.
Ingredience na restované zelené fazolky s česnekem
- 250 g zelených fazolek
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
Postup na restované zelené fazolky s česnekem
- Přiveďte ve velkém hrnci k varu vodu s 1 lžičkou soli.
- Přidejte fazole a vařte je 4 minuty, slijte je a poté je propláchněte pod studenou vodou, aby vychladly.
- Na velké pánvi rozehřejte olej a přidejte zelené fazolky a česnek. Míchejte po dobu 2 minut, dokud česnek nezezlátne a nezkřehne. Přidejte sůl a pepř a promíchejte.
Recept na zelené fazolky
Tento snadný recept na restované zelené fazolky je připravený za pouhých 5 minut, uvaří se asi za 10 minut (podle toho, jak křupavé máte rádi zelené fazolky) a za 15 minut je hotový.
Ingredience na zelené fazolky
- 450 g čerstvých zelených fazolek, oříznutých a rozpůlených
- 3 lžíce másla
- 3 stroužky česneku, mleté
- ⅛ lžička citrónového pepře nebo více podle chuti
- sůl podle chuti
Postup na zelené fazolky
- Zelené fazolky vložte do velké pánve a zalijte vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud fazolky nezačnou měknout, 3 až 5 minut.
- Slijte a vraťte zpět na pánev. Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí, 1 až 2 minuty.
- Přidejte česnek a vařte, dokud nezměkne a nezavoní, 1 až 2 minuty.
- Před podáváním ochuťte citronovým pepřem a solí.
Restované fazolky – recept
Restované zelené fazolky jsou skvělou alternativou hranolek z fastfoodu a jsou i prospěšnější! Tato příloha jen že čtyř surovin z křehkých karamelizovaných zelených fazolek je tak snadná, že ji můžete připravit už za 15 minut v troubě a podávat ji k slavnostním večeřím nebo k večeři během všedního dne.
Ingredience na restované fazolky
- 1 kg čerstvých zelených fazolek, ořezaných
- 1 lžíce olivového oleje nebo podle potřeby
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup na restované fazolky
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Zelené fazolky opláchněte a osušte papírovými utěrkami a rozložte je na plech s okrajem. Fazolky pokapejte olivovým olejem a poté je osolte a opepřete.
- Rukama fazolky promíchejte, dokud se rovnoměrně nepotáhnou olejem a rozprostřete je do jedné vrstvy.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou fazole křupavé, mírně seschlé a nezačnou se na nich objevovat zlatavé karamelizované skvrny, 15 až 25 minut.
Tyto restované zelené fazolky se hodí jako předkrm nebo příloha. Výborně se hodí k hlavním jídlům všeho druhu, od pečeného kuřete nebo ryby až po jednoduché sendviče nebo hamburgery.
Fazolové lusky na slanině – fazolky na slanině – recept
Zelené fazolky se slaninou jsou chutnou přílohou, která se hodí téměř ke každému hlavnímu jídlu. K přípravě této snadné přílohy stačí trocha slaniny, česnek a zelené fazolky. Stačí je osolit a opepřit a můžete si pochutnat.
Tento recept je nejlepší připravit se neuzenou slaninou, protože se místo oleje používá její tuk. Pokud máte uzenou slaninu, opečte ji na kousku másla, dokud nebude křupavá, a poté na másle uvařte fazole.
Ingredience na fazolové lusky na slanině
- 700-900 g omytých zelených fazolek, konce ořezané.
- 6 plátků syrové slaniny nakrájené na kousky
- 1 stroužek česneku mletý
- sůl a černý pepř podle chuti
Postup na fazolové lusky na slanině
- Do velké pánve vložíme nakrájenou slaninu a na středním ohni ji opečeme do křupava.
- Slaninu vyjmeme děrovanou lžící a odložíme na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- Ponechte si asi 1 lžíci vypečeného tuku na pánvi.
- Přidejte na pánev zelené fazolky a za občasného míchání je na středním ohni vařte, dokud lehce nezhnědnou (asi 8 minut).
- Přidejte česnek a slaninu, promíchejte a vařte ještě 1 minutu.
Možné obměny tohoto receptu:
Ozdobte plátky mandlí, opraženými slunečnicovými semínky, parmazánem nebo vymačkanou čerstvou citronovou šťávou. Pokud je doplňujete ořechy nebo semínky, opečte je na suché pánvi, dokud nezhnědnou. Tím se zvýrazní jejich chuť a budou křupavější.
Zelené fazolky se slaninou – fazolové lusky se slaninou – recept
Křehké zelené fazolky zabalené do slaniny a potřené jednoduchou hnědou cukrovou polevou jsou dostatečně snadné pro jídlo na všední večer a dostatečně elegantní pro sváteční stůl! Místo trouby můžete tyto fazolky připravit i v horkovzdušné fritéze.
Ingredience na zelené fazolky se slaninou
- 6 plátků slaniny
- 700 g zelených fazolek, asi 6-8 fazolek na svazek
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky sušeného česneku
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce hnědého cukru
Postup na zelené fazolky se slaninou
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Slaninu opečeme na plotně, dokud není mírně propečená (ne křupavá), asi 3-4 minuty. Ponechte si pár lžic vypečeného tuku.
- Zelené fazolky ořízněte a omyjte. Přiveďte velký hrnec s vodou k varu a přidejte jedlou sodu. Přidejte zelené fazolky a vařte 3 minuty, dokud nezměknou. Vyjměte je z vroucí vody a vložte do mísy s ledovou vodou, aby se přestaly vařit.
- Fazolky osušte a promíchejte s odloženým tukem ze slaniny (asi 2 lžičky) nebo olivovým olejem, pokud jej nemáte, sušeným česnekem a solí a pepřem podle chuti.
- Každý plátek slaniny rozkrojte na polovinu a omotejte kolem asi 6-8 zelených fazolek, zajistěte párátkem a položte na plech vyložený pergamenem.
- Smíchejte hnědý cukr s 1 lžící vody a každý svazek lehce potřete.
- Pečte 20-22 minut nebo dokud slanina není křupavá a fazolky lehce opečené.
Fazolky na smetaně se slaninou – recept
Tohle není obvyklá „lehká a svěží“ příloha ze zelených fazolek, kterou budete vytahovat večer co večer. Je to neokázale požitkářský pokrm a přesně takový má být – speciální příloha pro všechny ty případy, kdy chcete něco, co je o třídu výš než obvyklé rychlé a snadné zeleninové přílohy, které děláme pro rychlá jídla uprostřed týdne.
Přesto je tato příloha dostatečně bohatá, zajímavá a chuťově nabitá na to, aby byla hodna podávání jako hlavní jídlo bez masa.
Podávejte ho s těstovinami, rýží, květákovou rýží (pro nízký obsah sacharidů), kaší, květákovou kaší, quinoou nebo jiným škrobnatým pokrmem podle vlastního výběru. Nebo třeba jen s chlebem.
Ingredience na fazolky na smetaně se slaninou
- 150 g slaniny, nakrájené na kousky
- 2 stroužky česneku, jemně mleté
- 500 g zelených fazolek, ořezaných, nakrájených na 5 cm kousky
- 1/2 hrnku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1/2 hrnku parmezánu, jemně nastrouhaného
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup na fazolky na smetaně se slaninou
- Vložte slaninu na studenou pánev a zapněte sporák na nejvyšší výkon.
- Slaninu opékejte 2 až 3 minuty dozlatova, poté ji vyjměte děrovanou lžící.
- Přebytečný slaninový tuk vyhoďte a nechte si 1 a 1/2 lžíce (nebo více). Pokud je ho málo, přidejte kousek másla (nebo olivového oleje).
- Přidejte česnek a míchejte 10-15 sekund, dokud lehce nezezlátne.
- Přidejte zelené fazolky a promíchejte, aby se obalily v česnekovém tuku ze slaniny.
- Přidejte kuřecí vývar, zamíchejte, přiveďte k varu a poté přikryjte pokličkou. Vařte 3 minuty, občas zamíchejte, aby se rovnoměrně vařilo, dokud nejsou fazolky jemně křupavé, stále jasně zelené a téměř uvařené podle vašich představ (bude se vařit déle). Mělo by zůstat trochu tekutiny (pokud ne, také to nevadí).
- Přidejte smetanu, parmazán a pepř. Promíchejte, přiveďte k varu, pak snižte teplotu na středně nízkou a nechte 2 minuty mírně vařit, dokud se smetana nezredukuje a nezhoustne. Pokud chcete, aby se smetana na fazole hustě lepila, redukujte omáčku ještě 1 minutu, dokud nebude omáčka poměrně hustá.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Přendejte do servírovací mísy, posypte opečenou slaninou a případně dalším parmazánem.
Zelené fazolky jsou neuvěřitelně výživná a chutná zelenina, kterou si můžete vychutnat v různých pokrmech. Tyto fazolky mohou být skvělým doplňkem každého jídla, od příloh připravovaných v páře až po pečené svačinky.
Až tedy budete příště hledat zdravou zeleninu, kterou byste zařadili do svého jídelníčku, vyzkoušejte zelené fazolky.