zebirka-z-pomaleho-hrnce

Tato pomalu vařená žebírka jsou snadnou alternativou tradičně dušených žebírek – jakmile je vložíte do pomalého hrnce, nemusíte jim věnovat žádnou pozornost.

Ingredience

  • 1,3 kg hovězích žeber s kostí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 4 středně velké mrkve nakrájené na kousky
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 velké cibule nakrájené na klínky
  • 6 stroužků česneku, mletých
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 šálky suchého červeného vína nebo hovězího vývaru
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce studené vody
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Žebra posypte solí a pepřem. Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Po částech opečte žebra ze všech stran; přeneste je do pomalého hrnce. K žebrům přidejte mrkev, vývar, tymián a bobkový list.
  2. Do stejné pánve přidejte cibuli; vařte a míchejte na středním ohni 8-9 minut nebo dokud nezměkne.
  3. Přidejte česnek a rajčatový protlak; vařte a míchejte ještě 1 minutu. Vmíchejte víno. Přiveďte k varu; vařte 8-10 minut nebo dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
  4. Přendejte do pomalého hrnce a přikryté vařte na nízký výkon 6-8 hodin nebo dokud maso nezměkne.
  5. Žebra a zeleninu vyjměte a uchovávejte v teple.
  6. Šťávu z vaření přelijte do malého hrnce a odkapejte z ní tuk. Vyhoďte tymián a bobkový list. Šťávu přiveďte k varu.
  7. V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a vodu dohladka; vmíchejte do šťávy z vaření. Znovu přiveďte k varu a vařte a míchejte 1-2 minuty nebo do zhoustnutí.
  8. V případě potřeby posypte další solí a pepřem. Podávejte s žebírky a zeleninou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang