Tato pomalu vařená žebírka jsou snadnou alternativou tradičně dušených žebírek – jakmile je vložíte do pomalého hrnce, nemusíte jim věnovat žádnou pozornost.
Ingredience
- 1,3 kg hovězích žeber s kostí
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžíce řepkového oleje
- 4 středně velké mrkve nakrájené na kousky
- 1 šálek hovězího vývaru
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 velké cibule nakrájené na klínky
- 6 stroužků česneku, mletých
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 šálky suchého červeného vína nebo hovězího vývaru
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
- 3 lžíce studené vody
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Žebra posypte solí a pepřem. Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Po částech opečte žebra ze všech stran; přeneste je do pomalého hrnce. K žebrům přidejte mrkev, vývar, tymián a bobkový list.
- Do stejné pánve přidejte cibuli; vařte a míchejte na středním ohni 8-9 minut nebo dokud nezměkne.
- Přidejte česnek a rajčatový protlak; vařte a míchejte ještě 1 minutu. Vmíchejte víno. Přiveďte k varu; vařte 8-10 minut nebo dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
- Přendejte do pomalého hrnce a přikryté vařte na nízký výkon 6-8 hodin nebo dokud maso nezměkne.
- Žebra a zeleninu vyjměte a uchovávejte v teple.
- Šťávu z vaření přelijte do malého hrnce a odkapejte z ní tuk. Vyhoďte tymián a bobkový list. Šťávu přiveďte k varu.
- V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a vodu dohladka; vmíchejte do šťávy z vaření. Znovu přiveďte k varu a vařte a míchejte 1-2 minuty nebo do zhoustnutí.
- V případě potřeby posypte další solí a pepřem. Podávejte s žebírky a zeleninou.