Jediný recept na pečeni, který kdy budete potřebovat! Postupujte krok za krokem a připravte si žebírka dokonale propečená. Tento recept využijete o svátcích i při slavnostních setkáních.
Čas přípravy: 5 minut
Čas pečení: 2 hodiny
Počet porcí: 10
Ingredience
- 1 porce hovězího žebra vcelku pro 2 až 3 osoby (kosti odřízněte od masa a poté přivažte zpět kuchyňským provázkem)
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Na omáčku:
- 1/4 šálku tuku a kapaliny z pánve
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 3 až 4 šálky vody, mléka, vývaru nebo piva
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
Hovězí roštěnou vyjměte z chladničky 3 hodiny před tím, než ji začnete připravovat. Posypte ji celou solí a nechte ji volně zabalenou v řeznickém papíru. Pečeně by se měla před vložením do trouby nechat odležet při pokojové teplotě, aby se rovnoměrněji propekla.
Pokud to řezník ještě neudělal, odřízněte kosti od masa a přivažte je zpět kuchyňským provázkem. To vám usnadní porcování masa a zároveň umožní, aby během pečení leželo na žeberních kostech.
Předehřejte troubu na nejvyšší možnou teplotu, které vaše trouba dosáhne. Maso osušte papírovými utěrkami (po předchozím osolení by měla uvolnit trochu vody) a posypte ji po celém povrchu solí a pepřem.
Do nejsilnější části masa vložte teploměr odolný vůči teplotě v troubě a dbejte na to, aby se teploměr nedotýkal kosti. Maso pečte 15 minut při nejvyšší možné teplotě. Poté snižte teplotu na 180 °C. Pečte, dokud teploměr neukáže 63 °C pro propečení rare, 67 °C pro medium rare nebo 72°C pro medium.
Teplotu pečeně zkontrolujte pomocí teploměru na maso hodinu před očekávaným dopečením. Například u pečeně o hmotnosti 4,5 kg se počítá s celkovou dobou pečení 2 hodiny (15 minut na nejvyšší teplotu a 1,45 hodiny na 180 °C). V tomto případě zkontrolujte po 1 hodině a 15 minutách celkové doby pečení nebo 1 hodinu poté, co jste snížili teplotu v troubě. Pokud se pečeně v tomto okamžiku peče příliš rychle, snižte teplotu v troubě na 111 °C.
Jakmile pečeně dosáhne požadované teploty, vyjměte ji z trouby a položte na prkénko na krájení. Přikryjte ji fólií a před porcováním ji nechte 15 až 30 minut odpočívat. Vnitřní teplota pečeně se bude během odpočinku dále zvyšovat.
Poté odřízněte provázky, kterými byla pečeně připevněna k žeberním kostem. Kosti vyjměte (později je můžete použít na vývar do polévky).
Poté ostrým porcovacím nožem nakrájejte maso na tenčí plátky napříč, abyste je mohli podávat.
Pro přípravu omáčky odstraňte z pekáče přebytečný tuk a ponechte 1/4 šálku tuku a všechnu šťávu z masa v pánvi. Postavte pekáč na sporák na středně vysokou teplotu a seškrábněte zbytky, které by se mohly připálit. Když šťáva začne bublat, přisypejte 1/4 šálku mouky. Míchejte, aby se mouka vmísila do tuku. Nechte mouku zhnědnout (získáte tak více chuti a omáčka nebude mít chuť syrové mouky).
Do omáčky pomalu přilijte 3 až 4 šálky vody, mléka, vývaru nebo piva. Pokračujte v pomalém vaření za stálého šlehání a rozmíchání případných hrudek mouky.
Omáčku nechte vařit, dokud nezhoustne. Měly by vzniknout asi 2 šálky omáčky. Pokud chcete mít omáčky méně, začněte s menším množstvím tuku a mouky a přidejte méně tekutiny.
Omáčku dochuťte solí, pepřem a bylinkami podle chuti.