Připravte si dokonalá a jednoduchá žebírka na červeném víně. Pokud jim chcete zaručit opravdu jedinečnou chuť, nechte je odležet v ledničce přes noc.
Ingredience
- 2 kg žebírek
- Sůl a pepř
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 3 středně velké cibule, nakrájené na kousky
- 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
- 3 nakrájené řapíky celeru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 750 ml suchého červeného vína
- 8 snítek petrželky
- 4 větvičky tymiánu
- 2 větvičky oregána
- 2 větvičky rozmarýnu
- 1 bobkový list
- 1 hlavička česneku, příčně rozpůlená
- 4 šálky hovězího vývaru
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Žebra osolte a opepřete. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středně vysoké teplotě. Ve dvou dávkách opečte žebírka ze všech stran, asi 8 minut na každou dávku. Žebra přendejte na talíř. Z hrnce vylijte všechnu tekutinu kromě 3 lžic.
- Přidejte do hrnce cibuli, mrkev a celer a za častého míchání vařte na středním plameni, dokud cibule nezhnědne, asi 5 minut. Přidejte mouku a rajčatový protlak a za stálého míchání vařte, dokud se dobře nespojí a nezčervenají, 2-3 minuty.
- Vmíchejte víno a přidejte žebra i s nahromaděnou šťávou. Přiveďte k varu; snižte teplotu na střední a vařte, dokud se víno nezredukuje na polovinu, asi 25 minut. Do hrnce přidejte všechny bylinky a česnek. Vmíchejte vývar. Přiveďte k varu, přikryjte a přeneste do trouby.
- Vařte, dokud žebírka nezměknou, 2-2,5 hodiny. Žebra přendejte na talíř. Omáčku z hrnce sceďte do odměrky. Z povrchu omáčky slijte tuk a vyhoďte jej, poté omáčku podle chuti osolte a opepřete.
- Podávejte v mělkých miskách na bramborové kaši s omáčkou.