Zdravý pastýřský koláč

Tento zdravý pastýřský koláč neboli Shepherd’s Pie obsahuje olivový olej místo másla, extra libové mleté hovězí maso, spoustu zeleniny a květákovo-bramborovou kaši, což je lehčí varianta klasiky, která je stále plná chuti.

Příprava

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 1 hodina 10 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

Na bramborovo-květákovou zálivku

  • 700 g brambor russet, oloupaných a nakrájených na 2,5 cm kousky
  • 1 lžička soli a další na osolení vody na vaření
  • 230 g růžiček květáku (2 vrchovaté šálky)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 šálku nízkotučného mléka
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 1/2 šálku strouhaného ostrého nebo extra ostrého sýra čedar (56 g)

Na náplň

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 velké mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 velký řapíkatý celer nakrájený na kostičky
  • 2 velké stroužky česneku, mleté
  • 1 a 1/2 lžičky čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • 500 g extra librového mletého hovězího masa
  • 1 a 1/2 lžičky soli, v případě potřeby přidejte další
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 1 šálek čerstvého nebo mraženého anglického hrášku
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 šálku červeného vína (v případě potřeby nahraďte kuřecím vývarem)
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 1 lžíce worcestrové omáčky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Vložte brambory do středně velkého hrnce a zalijte je 5 centimetry studené vody.
  3. Přidejte tolik soli, aby voda měla příjemnou chuť moře (asi 2 lžičky).
  4. Na prudkém ohni přiveďte k varu.
  5. Po 3 minutách plného varu přidejte květák a vařte, dokud zelenina nezměkne natolik, aby se dala snadno posouvat nožem, tedy dalších 4 až 6 minut.
  6. Dobře sceďte a vraťte do hrnce.
  7. Přidejte olivový olej, mléko, sůl a několik zrnek černého pepře.
  8. Pomocí šťouchadla na brambory vše rozmixujte na krémovou kaši.
  9. Ochutnejte a podle potřeby přidejte další sůl nebo pepř.
  10. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
  11. Přidejte cibuli, mrkev a celer a smažte, dokud nezačnou měknout, asi 4 minuty.
  12. Přidejte česnek, tymián, hovězí maso, sůl a vydatnou dávku čerstvě mletého černého pepře.
  13. Smažte, dokud se maso nerozpadne a nezrůžoví. Přidejte hrášek, rajčatový protlak, víno, kuřecí vývar a worcesterskou omáčku.
  14. Upravte teplotu, aby se tekutina vařila.
  15. Za občasného míchání vařte, dokud se tekutina mírně nezredukuje a chutě se nezvýrazní, asi 10 minut.
  16. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  17. Směs masa a zeleniny přendejte do zapékací mísy, například do čtvercové formy o průměru 20 cm, kulaté formy na koláč o průměru 23 palců nebo oválné zapékací mísy o objemu 1 až 1,5 litru.
  18. Na hovězí maso rovnoměrně naneste květákovou/bramborovou kaši. Navrch rozprostřete sýr.
  19. Položte na plech a pečte, dokud šťáva nevybublá a povrch lehce nezhnědne, asi 25 minut.
  20. Vyjměte z trouby a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang