Zdraví

Dbát na své zdraví je velmi důležité, a to nejen na svůj zevnějšek, ale velmi důležité je také i zevnitř. Některé potraviny nejsou těmi nejvhodnějšími pro tělo, ať už to jsou potraviny, které v sobě mají mnoho cukru nebo jsou tučné, ale také i potraviny, které mohou mít vliv na celkové zdraví, jako jsou například alergici na lepek, diabetici či intolerance laktózy.

U masa je zdravější variantou rozhodně drůbeží maso, především krůtí a kuřecí. U různých diet se jako příloha hojně využívá především rýže, avšak dají se připravit i zdravější verze těstovin, které mohou být čočkové, cizrnové, hrachové nebo žitné.

Velmi prospěšnými pro organismus jsou ryby, které by se měly konzumovat alespoň dvakrát týdně. Důležitý je také přísun vitamínů, které může dodat ovoce a zelenina.

Další kategorie

Kombinace potravin

Správné kombinování potravin má velký význam z hlediska fyziologie zpracování potravy v...

zdrave-palacinky

Recept na zdravé palačinky

Tyto recepty na zdravé palačinky mají nadýchanou strukturu díky ušlehaným bílkům....

Cibule, jarní cibulka vs. šalotka

Cibuloviny, zahrnující klasickou cibuli a další druhy (cibule šalotka, červená cibule,...

mlecny-kefir

Recept na mléčný kefír

Kefírové mléko je lahodný a zdravý mléčný nápoj, který je plný probiotik a živin pro...

Quinoa salat

Lehký a výživný quinoa salát

Quinoa salát je výživný, osvěžující a chutný pokrm, který získává stále větší...

Ovesné sušenky

Ovesné sušenky jsou lahodnou a zdravou pochoutkou, která kombinuje ovesné vločky s nádechem...

avokádové smoothie

Recept na krémové avokádové smoothie

Avokádové smoothie je krémový a výživný nápoj připravený především ze zralého...

Glykemický index – jak se podívat potravinám na zoubek

Glykemický index (GI) je užitečným nástrojem pro ty, kteří chtějí dodržovat zdravou...

Tahini dip

Recept na tahini omáčku

Krémová, oříšková a světlá omáčka tahini se stane základem vaší kuchyně. Posypte s...

Fazole vs. fazolky – a jak připravit ke steaku

Fazole i zelené fazolky patří do čeledi luštěnin, ale jsou mezi nimi některé důležité...

Tradiční pravá česnečka – nejlepší recept – česneková polévka

Polévky jsou vděčný pokrm, který nejen zahřeje, nýbrž i zasytí. Pokud doma není nic k...

Rychlé kimchi – recept – pravé kimči a salát

Kimči je tradiční korejská příloha ze solené kvašené zeleniny. Je známé již stovky...

žampionová omáčka

Žampionová omáčka – k masu či těstovinám – recept

Žampionová omáčka je starou dobrou klasikou pro milovníky hub. Hodí se jak ke knedlíkům,...

zeli vs kapusta

Zelí vs. kapusta – kapustové zelí

Svého předka mají zelí i kapusta pravděpodobně stejného – je jí brukev zelná. I...

Jáhlový koláč – recept

Bílý rafinovaný cukr a klasickou pšeničnou mouku už jsem dávno z jídelníčku vyřadila a...

Cizrnový falafel pečený v troubě

Cizrna je bezpochyby velmi oblíbená, ale také zdravá a prospěšnými látkami nabitá...

slana-ovesna-kase

Recept na ovesnou kaši naslano

Tento recept na zdravou snídaňovou kaši si zamilujete! Je vyrobena z celých ovesných vloček...

Okurkové smoothie

Okurkové smoothie s mátou a limetkou

Okurkové smoothie je tou pravou volbou v teplých letních dnech je díky spojení máty a...

smoothie-z-draciho-ovoce

Recept na smoothie z dračího ovoce

Dračí ovoce (dragon fruit) je lahodné tropické ovoce, které se stalo velmi oblíbeným pro...

caj-z-cerstve-maty

Recept na čaj z čerstvé máty

Stačí hrst čerstvé máty a během chvilky si připravíte skvělý čaj do sychravých dní....

Dokonalá domácí hořčice

Dělat si domácí hořčici je taková kuchařská frajeřinka. Dnes si můžete v obchodech...

Dieta aneb jak se začít brzy cítit lépe po vánočním hřešení

Vánoční svátky jsou náročné. Nejen proto, že je potřeba vybrat vhodné vánoční dárky...

staffordshireoatcakesasavourypancakemadewithoatmealflourand

Pohankové palačinky

Palačinky si můžete připravit na spoustu různých způsobů. Jeden z nich představují...

skotske-ovesne-placky

Skotské ovesné placky – recept

Zapomeňte na kupované ovesné placky v obchodě. Připravte si je vlastní. Jsou ideální k...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang