Brownies! Za normálních okolností je to skvělá, delikátní záležitost plná čokolády, vajec, másla a mouky. No jo, ale co když zaznamenáte, že se Vaše bříško, které bylo kdysi krásně ploché nabývá kulatějších a kulatějších rozměrů. Možná si jen povzdechnete a možná se s ním pustíte do boje, stejně tak jako já.
A tak jsem začala hledat zdravější recepty, kde nebude plno cukru ani mouky. No a tak jsem našla recept na toto zdravé brownies ze sladkých brambor a tím, že jsou všechny suroviny pouze rostlinné, tak se jedná o jídlo podle veganské stravy.
Zprvu jsem byla docela rozpačitá, protože jsem nevěřila tomu, že bude brownie vegan fajn, nicméně výsledek mě velmi mile překvapil a věřím, že stejně tak překvapí i Vás.
Na cca 12 kousků brownies budete potřebovat:
- 600 g sladkých brambor (batátů)
- 100 g mletých mandlí
- 100 g rýžové mouky
- 14 kousků sušeného ovoce – já použila datle, fíky a meruňky
- 4 velké polévkové lžíce holandského kakaa
- 4 polévkové lžíce javorového sirupu
- 150 ml rýžovo-kokosového mléka či jiného rostlinného mléka
- špetka soli
Postup:
- Sladké brambory nakrájejte na menší kousky a dejte vařit do změknutí.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Uvařené kousky sladkých brambor rozmixujte a pyré přendejte do mísy.
- Sušené ovoce rozsekejte nebo rozdrťte a přidejte ho do mísy k bramborovému pyré.
- Do mísy nyní přidejte mandle, mouku, kakao, javorový sirup, sůl i mléko a obsah mísy důkladně zpracujte, abyste vytvořili celistvou směs, která bude malinko tekutější.
- Formu na chleba vystelte pečícím papírem a přendejte to ní batátovo-kakaovou směs
- Dejte péct na 30 minut do trouby.
- Po vytažení z trouby nechte vegan brownie vychladnout, nakrájejte jej na plátky a můžete podávat.
Tip: K brownies se výborně hodí vanilková zmrzlina nebo řecký jogurt (i když obojí už není vhodné, pokud jste vegani).