V supermarketech či v různých obchůdcích se zdravou výživou se už dnes můžete setkat s opravdu bohatou nabídkou sladidel.
Asi jste však postřehli, že mezi samotnými sladidly jsou poměrné velké cenové rozdíly a proto si určité kladete otázku, proč je to tak?
Jak zdravě sladit a jaký cukr použít?
Javorový sirup
Když se řekne javorový sirup, první co vás určitě napadne je to, že pochází z Kanady. Co by jste však ještě měli vědět:
- jeho výroba je velmi náročná, což se samozřejmě odráží na vyšší ceně
- je považován za nejzdravější sladidlo, hlavně díky vysokému obsahu živin
- je bohatý na antioxidanty, které účinně bojují proti rakovině a cukrovce
- zajímavostí je, že má i antibakteriální účinky
- má vysoký obsah zinku a manganu, které podporují srdce, imunitní systém a mužskou prostatu
- je zdrojem vápníku, hořčíku, železa, fosforu a vitamínů sk. B
- důležité také je, že obsahuje méně kalorií než med
Stévie
Někteří z vás o stévii už něco zaslechli, jiní ji dokonce ve své kuchyn už používají. Co jsme však o stévii ještě neřekli:
- je 30 – 50 x sladší než rafinovaný cukr
- zelené listy nebo prášek je přírodně nezpracované sladidlo, které se hodí hlavně na ochucení čajů a nápojů
- běžně lze koupit tzv. bílý prášek, který je 300 x sladší než cukr (k dostání jsou přímo i tzv. stéviové tabletky v podobném obalu jako sladidlo pro diabetiky)
- je k dispozici i v tekuté formě, díky čemu se hodí do receptů, kde se běžně používá např. javorový sirup, agávový sirup nebo med
- je výborná nejen pro diabetiky i pro lidi s kvasinkovými onemocněními a rakovinou
Kokosový cukr
Když sa řekne kokos, všichni hned vědí o čem je řeč. Avšak jen málokdo ví, že existuje i tzv. kokosový cukr, který se získává z květů kokosové palmy. Víte, v čem je jedinečný:
- nektar sa sbírá ručně, následně se pomalu ohřívá, aby se odstranila prebytečná vlhkost
- v porovnání s klasickým cukrem je o něco méně sladký, není tak křupavý a už vůbec necítíte, že je to kokos
- je k dispozici i v tekuté formě
- má kávovo-karamelovou příchuť a v porovnání s třtinovým cukrem má jemnější krystalky
- je dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, železa a zinku
- je také zdrojem vitaminu C a vitamínů sk. B
- je vhodný i pro diabetiky