Novoroční předsevzetí u většiny lidí nefungují. Zvláště ta, která se týkají zdravějšího životního stylu – po silvestrovském večírku má člověk chuť na nezdravé tuky, po Vánocích ještě zbylo v lednici uzené, pár chutných klobás a na balkoně je pořád cukroví a přece to nevyhodíme.
Lepší než razantní diety je lepší v lednu začít zvolna jídelníček ozdravovat a odlehčovat s respektem k sezoně. Tyhle postupné a nenásilné změny mají totiž delší životnost a v konečném důsledku větší efekt na zdraví i linii.
Mrkvová pomazánka s červenou čočkou
Navzdory obecnému přesvědčení, že nejzdravější je zelenina syrová, u mrkve to neplatí. Syrová mrkev má totiž velmi odolné buněčné stěny, takže tělo z ní dokáže při trávení zpracovat jenom asi čtvrtinu obsaženého betakarotenu.
Lehce povařená nebo napařená mrkev je pro organismus mnohem přínosnější. A když k ní přidáte kapku kvalitního oleje, uděláte pro její využití maximum. Připravte si s námi tedy tu nejlepší mrkvovou pomazánku s červenou čočkou.
Budete potřebovat
Celozrnná bageta se záparou a ovsenými vločkami je vyrobená z celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky. S extra bohatým posypem vloček, lnu a sezamu.
Díky zápaře (směsi máčených semínek a cereálií) získává pečivo jedinečnou chuť a vydrží déle měkké a vláčné. Zápara navíc dodává do pečiva vlákninu. Výborná i na výrobu netradičních chuťovek.
- 1 celozrnnou bagetu se záparou a ovesnými vločkami
- 50 g červené čočky
- 2–3 větší mrkve
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžíci kvalitního oleje (já mám k mrkvi ráda olej z vlašských ořechů)
- půl stroužku česneku (podle chuti, není nutný)
- sůl, pepř
- nasucho opražená slunečnicová semínka na ozdobu
Postup
Na sítu propláchneme čočku. Dáme vařit v hrnci s dvojnásobným množstvím vody, kterou osolíme, opepříme a přidáme malý kousek strouhaného čerstvého zázvoru. Za občasného míchání vaříme čočku cca 10–15 minut, až se začne rozvářet.
Přidáme nahrubo nakrájenou mrkev a vaříme, teď už za stálého míchání, ještě chvíli, až se čočka úplně rozvaří a mrkev změkne. Necháme zchladnout, přidáme olej a případně kousek propasírovaného česneku a tyčovým mixérem zpracujeme na hladkou pastu.
Mažeme na kolečka bagety a zdobíme nasucho praženými slunečnicovými semínky, případně „něčím zeleným“: petrželkou, řeřichou nebo klíčky.
Červená čočka je lehce stravitelná, plná bílkovin a v kombinaci s karotkou vytvoří svačinu plnou vitamínů, a proto nabízím ještě jinou verzy pomazánky z červené čočky (z našeho archivu).
Z čočky je možné připravit spoustu zdravých jídel, tady pro inspiraci recept na salát z červené čočky a dále také zdravé recepty z černé čočky.