Zdravé banánové muffiny

Tyto celozrnné, javorem slazené banánové muffiny jsou tak nadýchané, že nikdo nepozná, že jde o zdravou verzi. Jejich příprava je navíc velmi snadná, stačí k ní základní suroviny a jedna mísa na míchání.

Tyto muffiny se připravují velice snadno, a to navíc ze základních surovin. Stačí jen jedna miska. Obsahují 100 % celozrnné suroviny, a přesto zůstávají nadýchané a chutné. Nikdo nepozná rozdíl. Pokud máte hodně přezrálých banánů, vyzkoušejte i banánové lívance nebo banánové vafle.

TIP: Vyzkoušet můžete i muffiny s borůvkami, vanilkové muffiny, Oreo muffiny nebo veganskou variantu banánových muffinů. Nebo si připravte vajíčkové muffiny či hrníčkové brownies.

Kromě toho jsou přirozeně slazené javorovým sirupem nebo medem, nikoliv cukrem. Javorový sirup (nebo med) jim dodá extra chuť, kterou si zamiluje každý. Při přípravě zdravých muffinů můžete použít domácí rostlinné mléko, např. ovesné mléko (recept). Banánové muffiny chutnají výborně také s arašídovým máslem.

TIP: Vyzkoušejte muffiny s tou nejlepší vanilkovou polevou nebo bílkové pečivo.

Banánové muffiny – recept

Jsou nadýchané, celozrnné, přirozeně slazené a naprosto vynikající banánové muffiny. Recept vyžaduje základní ingredience a můžete je všechny smíchat v jedné míse. Že je to příliš mnoho na to, aby to byla pravda? Ne, vyzkoušejte.

TIP: Nefandíte zrovna banánům? Vyzkoušejte jablečné muffiny nebo ovesné sušenky s jablky a banány.

Ingredience na banánové muffiny

  • ⅓ šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo extra panenského olivového oleje
  • ½ šálku javorového sirupu nebo medu
  • 2 vejce, nejlépe při pokojové teplotě
  • 1 šálek rozmačkaných zralých banánů (asi 3 banány)
  • ¼ šálku vody nebo mléka podle výběru (např. mandlového mléka)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky skořice a trochu na posypání
  • 1 a ¾ šálku celozrnné mouky
  • ⅓ šálku ovesných vloček, plus trochu na posypání povrchu (volitelně)
  • 1 lžička třtinového cukru nebo jiného krystalového cukru na posypání

Postup na banánové muffiny

  1. Předehřejte troubu na 165 °C. Pokud je to nutné, vymažte všech 12 otvorů formy na muffiny máslem nebo postříkejte sprejem na pečení (některé formy jsou nepřilnavé a nevyžadují žádný tuk).
  2. Ve velké míse vyšlehejte metličkou kokosový olej a javorový sirup. Přidejte vejce a dobře vyšlehejte. Vmíchejte rozmačkané banány a mléko, poté sodu, vanilkový extrakt, sůl a skořici.
  3. Do mísy přidejte mouku a ovesné vločky a promíchejte velkou lžící, dokud se nespojí. Pokud chcete přidat další přísady, jako jsou ořechy, čokoláda nebo sušené ovoce, vmíchejte je nyní.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělte do formy na muffiny, každý otvor naplňte asi do dvou třetin. Vršek muffinů posypte malým množstvím ovesných vloček (celkem asi 1 lžící) a následně cukrem (celkem asi 1 lžičkou).
  5. Muffiny pečte 22 až 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do muffinu nezůstane čistá. Formu na muffiny dejte vychladnout na chladicí mřížku. Možná budete muset přejet příborovým nožem po vnějším okraji muffinů, aby se uvolnily z formy.
  6. Tyto muffiny vydrží při pokojové teplotě až 2 dny nebo v chladničce až 4 dny. V mrazáku vydrží v sáčku až 3 měsíce (stačí jednotlivé muffiny rozmrazit podle potřeby).

Zdravé banánové muffiny – recept

Není nic lepšího než tyto zdravé banánové muffiny. Jsou nadýchané, přirozeně slazené a jejich příprava zabere jen pár minut. Muffiny před podáváním polejte čokoládovou pěnou.

Ingredience na zdravé banánové muffiny

  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 1/3 šálku medu (nebo čistého javorového sirupu)
  • 1 šálek rozmačkaného zralého banánu (asi 3 střední)
  • ¼ šálku mléka (podle toho, jaký druh preferujete)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 1 a ½ lžičky skořice (plus další na posypání)
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 a ½ šálku bílé celozrnné mouky

Postup na zdravé banánové muffiny

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na muffiny postříkejte sprejem na vaření nebo vyložte papírovými vložkami.
  2. Máslo vložte do velké mísy a rozpusťte v mikrovlnné troubě. Do mísy přidejte med nebo javorový sirup, rozmačkaný banán, mléko a vanilku. Prošlehejte, aby se hmota spojila. Vmíchejte vejce.
  3. Mokré přísady posypte skořicí, jedlou sodou a solí. Šlehejte, dokud se dobře nespojí. Přidejte do mísy mouku a míchejte velkou lžící nebo stěrkou, dokud se těsto téměř nespojí. Dávejte pozor, abyste nemíchali příliš.
  4. Naberte těsto do připravené formy na muffiny a naplňte každý košíček asi do 2/3.
  5. Vršek muffinů posypte skořicí.
  6. Pečte 15-17 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu muffinu nevyjde čistá.
  7. Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě a poté je vyjměte na drátěnou mřížku. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
Zdravé banánové muffiny
Vynikající zdravé banánové muffiny na snídani zlepší celý Váš den.

Ovesné muffiny – recept

Tyto banánové muffiny s ovesnými vločkami jsou rychlou a snadnou snídaní na cesty. Vše můžete hodit do mixéru a mít je upečené za pouhých 10 minut. Bez přidaného oleje a rafinovaného cukru jsou zdravou svačinkou i pro děti. Za Vaše vyzkoušení stojí jistě i recept na jablečné muffiny, které se také zamilujete.

TIP: Vyzkoušet můžete také rychlé palačinky.

Ingredience na ovesné muffiny

  • 2 zralé banány
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 šálku přírodního arašídového másla
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli

Postup na ovesné muffiny

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte formu na muffiny 10 muffinovými košíčky.
  2. V mixéru rozmixujte banány, vejce, ovesné vločky, med, arašídové máslo, jedlou sodu a sůl. Mixujte do hladka a podle potřeby přestávejte oškrabovat stěny.
  3. Těsto rovnoměrně nalijte do 10 košíčků na muffiny (měly by být plné asi do 3/4.) Podle potřeby posypte ovesnými vločkami. Pečte při teplotě 180 °C po dobu 25 minut nebo dokud střed muffinů není na dotek pevný.
  4. Muffiny nechte zcela vychladnout a poté je podávejte. Tyto muffiny vydrží při pokojové teplotě až 3 dny nebo až týden, pokud jsou uloženy ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Banánové nadýchané muffiny – recept

Tyto banánové muffiny jsou měkké, máslové a okořeněné skořicí. Jsou báječné i obyčejné, avšak fantasticky chutnají s vlašskými ořechy nebo čokoládou. Můžete k nim připravit i krém z arašídového másla, který z muffinů vykouzlí lahodné cupcakes.

Ingredience na banánové nadýchané muffiny

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 3 velké zralé banány
  • 6 lžic nesoleného másla, rozpuštěného
  • 2/3 šálku světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 šálek nasekaných vlašských ořechů, pekanových ořechů nebo čokoládových lupínků

Postup na banánové nadýchané muffiny

  1. Předehřejte troubu na 218 °C. Postříkejte formu na muffiny nepřilnavým sprejem nebo použijte košíčkové vložky.
  2. Ve střední míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. Odstavte.
  3. Ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru rozmačkejte banány. Na střední rychlost zašlehejte nebo vyšlehejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, vejce, vanilkový extrakt a mléko.
  4. Suché přísady přilijte k mokrým a šlehejte nebo metličkou šlehejte, dokud se nespojí. Pokud přidáváte ořechy nebo čokoládové lupínky, přimíchejte je nyní. Těsto bude husté.
  5. Lžící dávejte těsto do formiček a naplňte je až po vrch. Pečte 5 minut při teplotě 218 °C a poté, když muffiny zůstanou v troubě, snižte teplotu na 177 °C . Pečte dalších 16-18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  6. Celková doba pečení těchto muffinů v troubě je přibližně 21-23 minut. Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě na muffiny a poté je přendejte na drátěnou mřížku, kde budou dále chladnout.
  7. Muffiny vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě několik dní nebo v chladničce až 1 týden.
Čokoládové muffiny s banánem
Čokoláda a banány k sobě neodmyslitelně patří, tak vyzkoušejte tuto kombinaci i v muffinech.

Banánové muffiny bez mouky – recept

Tyto banánové ovesné muffiny jsou zdravou svačinou nebo snídaní na cesty! Slazené medem a přirozeně bezlepkové. Na vrch muffinů můžete také použít smetanový krém, rázem tak máte z muffiny vynikající cupcakes.

Ingredience na banánové muffiny bez mouky

  • 2 zralé banány
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 šálku přírodního arašídového másla
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli

Postup na banánové muffiny bez mouky

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte formu na muffiny 10 muffinovými košíčky.
  2. V mixéru rozmixujte banány, vejce, ovesné vločky, med, arašídové máslo, jedlou sodu a sůl.
  3. Mixujte do hladka a podle potřeby přestávejte oškrabovat stěny.
  4. Těsto rovnoměrně nalijte do 10 košíčků na muffiny (měly by být plné asi do 3/4).
  5. Podle potřeby posypte ovesnými vločkami. Pečte při teplotě 180 °C po dobu 25 minut nebo dokud střed muffinů není na dotek pevný.
  6. Muffiny nechte zcela vychladnout a poté je podávejte. Tyto muffiny vydrží při pokojové teplotě až 3 dny nebo až týden, pokud jsou uloženy ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Banánovo čokoládové muffiny – recept

Tyto muffiny jsou dokonalým způsobem, jak využít zralé banány a proměnit je v lahodnou snídani nebo svačinu. Snadno je připravíte z jednoduchých surovin ze spíže a když k nim přidáte sklenici čerstvého pomerančového džusu, vaše rána už nebudou nikdy šedivá.

Ingredience na banánovo čokoládové muffiny

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 2/3 šálku cukru
  • 1 šálek polosladkých čokoládových lupínků plus další na vrchní část, je-li to žádoucí
  • 3 středně zralé banány nebo 1 šálek rozmačkaného banánu
  • 1/3 hrnku rozpuštěného, mírně vychlazeného másla
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilky (5 ml)

Postup na banánovo čokoládové muffiny

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. V míse smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a cukr, pak je prošlehejte a dejte stranou.
  3. Ve velké míse rozmačkejte banány, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a vanilku a promíchejte.
  4. Přidejte suchou směs k mokré a stěrkou ji přeložte, dokud se téměř nespojí. Přidejte čokoládové lupínky a pokračujte v míchání, dokud se nerozdělí a těsto se nespojí.
  5. Těsto rozdělte do formy na muffiny a podle potřeby posypte dalšími čokoládovými lupínky.
  6. Čokoládovo banánové muffiny pečte při 190 °C 17-20 minut nebo dokud špejle ze středu nevyjde čistá.
Banánovo čokoládové muffiny
Vrch banánových muffinů můžete posypat drcenými oříšky nebo čokoládovými lupínky.

Banánové muffiny bez vajec – recept

Tyto zdravé banánové muffiny jsou neuvěřitelně vlhké, bez mléka a přirozeně oslazené zralými banány a medem. Tento snadný recept na zdravé banánové muffiny připravíte v jedné míse za pouhých 30 minut.

Ingredience na banánové muffiny bez vajec

  • 3 přezrálé banány, rozmačkané
  • ⅓ šálku medu
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • ½ lžíce vanilkového extraktu
  • ¼ šálku olivového oleje
  • ¼ šálku neslazeného vanilkového mandlového mléka (nebo mléka dle vlastního výběru)
  • 1 a ¾ šálku celozrnné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů.

Postup na banánové muffiny bez vajec

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Formu na muffiny vyložte formičkami a vnitřek formiček postříkejte sprejem, aby se nelepily.
  2. Ve velké míse smíchejte rozmačkané banány, med, vejce, vanilku, olivový olej a mléko, dokud se dobře nespojí.
  3. Přidejte celozrnnou mouku, jedlou sodu, skořici a sůl a dřevěnou lžící míchejte, dokud se těsto nespojí. Přisypte ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělte do formiček na muffiny a každý muffin posypte nasekanými vlašskými ořechy.
  5. Pečte 20-25 minut nebo dokud se na špejli nevypíchne jen pár drobků.
  6. Muffiny nechte 5 minut vychladnout, poté je vyjměte a přeneste na drátěnou mřížku, kde se dokončí chlazení.
  7. Muffiny jsou nejlepší teplé a ještě lepší druhý den. Vychází na 12 muffinů.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang