Zdravá varianta za masové karbanátky

Magazín

Lehká a zdravá alternativa k masovým karbanátkům. Možná právě tento recept ukáže, jak se chuťově přeorientovat na zdravou variantu.

Zdravotních benefitů mají tyto karbanátky hned několik. Nesmaží se na oleji, ale pečou se v troubě. Obsahují špaldu, semínka, cizrna, kurkumu a česnek. Díky tomu jsou velmi chutné i zdravé.

Ingredience

  • 2  krajíce špaldového hleba
  • 1 PL drcených lněných semínek
  • 1 konzerva cizrny
  • 1/4 šálku slunečnicových semínek
  • 4 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 4 PL olivového oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • kurkuma, případně kari

Postup

  • Špaldový chléb rozdrtíme na malé kousky, a spolu s drcenými lněnými semínky a rozdrcenou cizrnou je dáme do misky.
  • Na olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek do zlatova.
  • Směs cibule a česneku přidáme k chlebu se lnem a cizrnou, promícháme, osolíme a okořeníme pepřem a kurkumou podle chuti.
  • Na konec do směsi přidáme slunečnicová semínka, která můžeme pomocí mlýnku na kávu rozdrtit na menší kousky.
  • Celou směs promícháme, postupně tvarujeme malé karbanátky, které poklademe na plech vyložený papírem na pečení.
  • Před vložením do trouby je pokapeme olejem a při 200 stupních C upečeme dozlatova z obou stran.
  • Podáváme samostatně s různými druhy salátů, nebo jako součást burgeru.

Pšenice špalda

  • je starý nešlechtěný druh pšenice se zajímavou ořechovou chutí
  • obsahuje vysoký podíl bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, zinek, hořčík, vápník, draslík a vitaminy B, A a E
  • patří mezi tzv. hřejivé potraviny – prokrví organismus
  • stimuluje imunitní systém a působí regeneračně na buňky
  • je lehce stravitelná a bývá lépe snášena alergiky

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang