Děti opravdu milují jídla tučná, sladká a nezdravá. Houska se šunkou se také nedá jíst denně, a tak rodičovství nutí rozvíjet kreativitu a i zdravá jídla podávat dětem tak, aby nabyly pocit, že je mají rády a jsou „děsně cool“.
Svačina se zeleninovou pomazánkou? No v žádném případě! Dýňová bomba zní lépe. Namažete-li ji na dýňovou kostku a přidáte pár dýňových semínek, je velmi pravděpodobné, že ji váš školák opravdu sní.
Dýňová bomba na dýňové kostce
Budete potřebovat:
- ½ dýně hokkaido
- 1 lžíce oleje
- 1 kostku Lučiny
- sůl
- pár kapek citronové šťávy
K podávání:
- 4 dýňové kostky
- případně zelené natě podle chuti
Dýni pořádně omyjte a vydrhněte kartáčkem, nemusíte ji loupat. Odstraňte semínka a nakrájejte na kostky cca 2 × 2 cm. Posolte, promíchejte s olejem a pečte v troubě rozpálené na 180 stupňů do měkka, cca 20 minut.
Nechte zchladnout. Poté rozmixujte s pár kapkami citronové šťávy na jemné pyré. Přidejte Lučinu a ještě chvíli mixujte, případně dochuťte solí a citronem. Podávejte namazanou na dýňové kostce a posypanou zelenými natěmi.
Tahle pomazánka chutná i dospělým, když ji chystám pro sebe, přidám při pečení k dýni pár snítek čerstvého rozmarýnu a při dokončování pepř a malý kousek chilli papričky.