Tento recept na zdravou sekanou je zjednodušenou verzí oblíbeného rodinného jídla.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina
- Počet porcí: 4
Ingredience
- sprej na vaření
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 zelená paprika nakrájená na kostičky
- ½ šálku sladké cibule nakrájené na kostičky
- ½ lžičky mletého česneku
- 500 g extra čistého (95%) mletého hovězího masa
- 1 šálek celozrnné strouhanky
- ¾ šálku strouhané mrkve
- ¾ hrnku strouhané cukety
- 2 velká vejce
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- ¼ šálku kečupu nebo podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Formu na bochník o rozměrech 23 x 13 cm postříkejte sprejem na pečení.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej.
- Na rozpáleném oleji smažte a míchejte zelenou papriku a cibuli, dokud cibule nezprůhlední a paprika nezměkne, 5 až 10 minut.
- Přidejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, 1 až 2 minuty.
- Pánev stáhněte z ohně.
- Ve velké míse smíchejte mleté hovězí maso, strouhanku, mrkev, cuketu, vejce, sůl, pepř a směs paprik.
- Rukama dobře promíchejte.
- Masovou směs vtlačte do připravené formy.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud uprostřed nezrůžoví, 35 až 40 minut.
- Okamžitý teploměr zapíchnutý do středu by měl ukazovat alespoň 70 °C.
- Potřete sekanou kečupem a pokračujte v pečení, dokud se nevytvoří bublinky, přibližně dalších 5 minut.