Zdravá granola s ovocem a ořechy – recept

Sladká jídlaSnídaně

Jakmile jednou vyzkoušíte domácí granolu, ke kupované už se nevrátíte. Je navíc mnohem zdravější – celozrnná a bez umělých sladidel. Čerstvě upečenou granolu plnou lahodných a zdraví prospěšných ingrediencí prostě nelze překonat.

Domácí granola se vyrábí velmi snadno. Budete potřebovat pouze jednu nádobu a několik základních surovin ze spíže. Každý si do ní může přidat, co jen chce. Oblíbená je třeba granola s medem a mandlemi, kokosová či perníková granola.

Ingredience

  • 4 hrnky ovesných vloček
  • 1 ½ hrnku ořechů a/nebo semínek
  • 1 lžička jemné mořské soli (pokud používáte běžnou kuchyňskou sůl, snižte množství na ¾ lžičky)
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ hrnku rozpuštěného kokosového nebo olivového oleje
  • ½ hrnku javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ⅔ hrnku sušeného ovoce, pokud je velké, nasekaného

Kromě uvedených ingrediencí lze přidat i ½ hrnku čokoládových pecek nebo kokosových lupínků.

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, ořechy a/nebo semínka, sůl a skořici. Promíchejte. Přilijte olej, javorový sirup a/nebo med a vanilku. Dobře promíchejte, dokud nejsou ovesné vločky a ořechy lehce obaleny.

Granolu nasypte na velký plech vyložený pečící papírem a rozprostřete ji do rovnoměrné vrstvy. Pečte, dokud lehce nezezlátne, asi 21 až 24 minut. V polovině pečení promíchejte.

Granolu nechte zcela vychladnout (nejméně 45 minut), bude pak ještě křupavější. Navrch dejte sušené ovoce (a případně čokoládové lupínky).

Granolu skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu 1 až 2 týdnů nebo v uzavřeném sáčku v mrazničce po dobu až 3 měsíců. Sušené ovoce může ztuhnout, proto ho před podáváním nechte 5 až 10 minut zahřát na pokojovou teplotu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang