Zázvorový dort

Vyzkoušejte tento lepivý zázvorový dort s citronovou polevou.

Příprava

  • Vaření: 50 minut až 1 hodina
  • Celkem: 50 minut až 1 hodina
  • Počet porcí: 12

Ingredience

Na dort

  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mleté směsi koření
  • 115 g másla nakrájeného na kostičky a další máslo na vymazání
  • 115 g tmavého cukru muscovado
  • 115 g černé tresti
  • 115 g zlatého sirupu
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 85 g odkapaného stonkového zázvoru, jemně nastrouhaného
  • 1 vejce

Na polevu

  • 50 g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Kulatou dortovou formu o průměru 18 cm a hloubce 7 cm vyložte máslem nebo pečicím papírem.
  3. Do velké mísy dejte mouku, sodu bikarbonu a všechno koření.
  4. Přidejte máslo a konečky prstů ho vmíchejte do mouky, dokud směs nebude připomínat jemnou strouhanku.
  5. Do středně velkého hrnce dejte cukr, sirup a mléko a za mírného míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
  6. Zvyšte teplotu a přiveďte směs těsně pod bod varu.
  7. Do moučné směsi přidejte stonek zázvoru, pak přilijte směs tresti a průběžně míchejte dřevěnou lžící.
  8. Rozklepněte vejce a šlehejte, dokud se celá směs nespojí a nepřipomíná husté palačinkové těsto.
  9. Nalijte ho do připravené formy a pečte 50 minut až 1 hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde docela čistá.
  10. Než koláč vyklopíte, nechte ho ve formě zcela vychladnout.
  11. Zmrazení: zabalte do mastného papíru a poté do potravinářské fólie. V mrazničce vydrží až 1 měsíc.
  12. Polevu připravíte tak, že smícháte moučkový cukr a citronovou kůru a postupně přidáváte citronovou šťávu, dokud nevznikne hladká, lehce řídká poleva, případně přidáte ještě šťávu.
  13. Povrch dortu pokapejte polevou klikatým vzorem, otočte dort a znovu ho pokapejte, abyste vytvořili křížovou vrstvu.
  14. Dort vydrží až 2 týdny uložený ve vzduchotěsné nádobě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang