Vyzkoušejte tento lepivý zázvorový dort s citronovou polevou.
Příprava
- Vaření: 50 minut až 1 hodina
- Celkem: 50 minut až 1 hodina
- Počet porcí: 12
Ingredience
Na dort
- 225 g hladké mouky
- 1 lžička sody bikarbony
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mleté směsi koření
- 115 g másla nakrájeného na kostičky a další máslo na vymazání
- 115 g tmavého cukru muscovado
- 115 g černé tresti
- 115 g zlatého sirupu
- 250 ml plnotučného mléka
- 85 g odkapaného stonkového zázvoru, jemně nastrouhaného
- 1 vejce
Na polevu
- 50 g prosátého moučkového cukru
- 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Kulatou dortovou formu o průměru 18 cm a hloubce 7 cm vyložte máslem nebo pečicím papírem.
- Do velké mísy dejte mouku, sodu bikarbonu a všechno koření.
- Přidejte máslo a konečky prstů ho vmíchejte do mouky, dokud směs nebude připomínat jemnou strouhanku.
- Do středně velkého hrnce dejte cukr, sirup a mléko a za mírného míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Zvyšte teplotu a přiveďte směs těsně pod bod varu.
- Do moučné směsi přidejte stonek zázvoru, pak přilijte směs tresti a průběžně míchejte dřevěnou lžící.
- Rozklepněte vejce a šlehejte, dokud se celá směs nespojí a nepřipomíná husté palačinkové těsto.
- Nalijte ho do připravené formy a pečte 50 minut až 1 hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde docela čistá.
- Než koláč vyklopíte, nechte ho ve formě zcela vychladnout.
- Zmrazení: zabalte do mastného papíru a poté do potravinářské fólie. V mrazničce vydrží až 1 měsíc.
- Polevu připravíte tak, že smícháte moučkový cukr a citronovou kůru a postupně přidáváte citronovou šťávu, dokud nevznikne hladká, lehce řídká poleva, případně přidáte ještě šťávu.
- Povrch dortu pokapejte polevou klikatým vzorem, otočte dort a znovu ho pokapejte, abyste vytvořili křížovou vrstvu.
- Dort vydrží až 2 týdny uložený ve vzduchotěsné nádobě.