Miso soup je dle Japonců polévka, kterou by se měl začít den. Pokud si ji však na snídani nestihnete připravit, ačkoliv je hotová během 10 minut, můžete si ji připravit i na rychlý oběd nebo večeři.
Miso pasta je fermentovaná potravina, která je tvořena ze směsi sójových bobů, mořské soli a rýže kóji. Směs se nechá vykvasit, vzniknou tak zdravé enzymy a ty jsou skvělé na detoxikaci organismu. Miso je také používáno jako přírodní probiotikum a zdroj vitamínu B12. V nemalé řadě pak podporuje imunitní systém. Miso pastu naleznete v obchodech zdravé výživy.
Pro přípravu miso polévky se používá vývar dashi, což je docela složitá záležitost, nicméně v klidu Vám postačí zeleninový vývar. Do polévky se také přidává řasa, nicméně ji můžete vynechat a místo normálního tofu zvolit tofu s mořskou řasou. Já ji právě pro tento recept vynechala.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 600 ml zeleninového vývaru
- 80 g miso pasty
- 200 g tofu s mořskou řasu
- 1 kávová lžička lahůdkového droždí
- 6 ředkviček
- 2 jarní cibulky
- 2 chilli papričky
- špetka himalájské soli
- listová petržel na ozdobení
Postup:
- Zeleninový vývar nalijte do menšího rendlíku.
- Do vývaru přidejte miso pastu a na středním plameni zahřívejte, polévka by se neměla vařit, aby se nevytratily důležité enzymy.
- Když je vývar teplý a miso pasta se úplně rozpustila, důkladně polévku promíchejte.
- Přidejte nadrobno nakrájené tofu a nechte ještě chvíli ohřát.
- Dle chuti přidejte sůl a lahůdkové droždí.
- Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké plátky.
- Jarní cibulku i s natí nakrájejte na drobné kolečka a chilli papričku nadrobno.
- Nyní většinu zeleniny přidejte do polévky, už polévku však neohřívejte, aby byla zelenina krásně křupavá a byly v ní vitamíny. Část nakrájené zeleniny nechte na ozdobení polévky.
- Nyní polévku můžete naběračkou přendat do misky či polévkového talíře, ozdobit zbytkem zeleniny a listovou petrželí.
- Ihned podávejte.