Namísto klasického závinu nebo štrúdlu z listového těsta vyzkoušejte naše recepty na záviny z jogurtové těsta. Náplň závinu si zvolíte dle své chuti – můžete použít jablka se skořicí, mák nebo tvaroh.
Závin je mnohem jednodušší připravit zcela od nuly, než si myslíte. Tyto tradiční recepty na závin z jogurtového těsta s vločkovou krustou a kořeněnou jablečnou náplní vaše hosty jistě nadchne.
Podávejte ho s vanilkovou zmrzlinou nebo vanilkovou omáčkou a máte ten nejlahodnější podzimní a zimní dezert, který si všichni zamilují. Stačí dezert doplnit Chai latte a bude to dokonalé!
TIP: Můžete také vyzkoušet recept na šneky z listového těsta, jablečné šátečky nebo další recepty z ovesných vloček.
Odkud pochází jablečný závin?
Věděli jste, že jablečný závin není ve skutečnosti německé pečivo? Pochází z Rakouska a je oblíbený v mnoha zemích Evropy, které kdysi patřily k Rakousku-Uhersku.
Německo nebylo součástí této říše, avšak mnoho oblíbených rakouských jídel, jako je Kaiserschmarrn nebo Apfelstrudel, je díky blízkosti Rakouska také součástí bavorské kuchyně.
Jaké druhy jablek použít na závin z jogurtového těsta?
Ideální je směs kyselých a sladkých jablek, která Vám poskytne úžasný chuťový profil a trochu rozmanitosti v každém soustu.
- Jablka Granny Smith – jsou kyselá a dobře snášejí pečení.
- Jablka Honeycrisp – jsou skvělá na svačinu díky své pevné a křupavé struktuře, hodí se i na pečení, protože dobře drží a mají sladkou chuť.
- Jablka Pink Lady – jsou také skvělá jablka na svačinu, jsou křupavá a mají dobrou kombinaci sladké a trpké chuti.
- Jablka Braeburn – se obvykle dají snadno sehnat, jsou křupavá, mají výraznou chuť a dobře se udržují při pečení, aniž by se rozbředla.
- Jablka odrůd Gala a Golden Delicious – jsou obvykle také docela dobře dostupná, mají jemnější chuť a dobře se udržují v troubě.
Závin z jogurtového těsta – recept
Zkuste tento jedinečný recept na závin z jogurtového těsta. Jako náplň zvolte jablka nebo mák. Makovou náplň do listového těsta? Ano! Skvělá kombinace máku s hruškami a třešněmi vždy získá bod navíc u jedlíků.
Ingredience na závin z jogurtového těsta
Na jogurtové těsto:
- 200 g bílého jogurtu
- 280 g hladké špaldové mouky
- špetka soli
- 1 lžička citronové kůry
- 30 g ghí /nebo klasického másla
- 1 vejce na potření
Na jablečnou náplň:
- 4 jablka
- 1 lžíce skořice
- hrst rozinek
- hrst ořechů
- 1 lžíce kokosového cukru
- 5 lžic ovesných vloček
Na makovou náplň:
- 80 g mletého máku
- 1 hruška
- 1 lžička skořice
- 200 ml vody
- 2 lžíce ovesné smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- hrst třešní
- 5 lžic vloček
Postup na závin z jogurtového těsta
- V míse smícháte hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a citronovou kůrou. Kůru použijte buď sušenou nebo čerstvě nastrouhanou z bio citronu.
- K sypké směsi přidáte jogurt a změklé máslo a začnete vypracovávat těsto. Začnete vařečkou a ve chvíli, kdy se Vám všechny ingredience spojí, přesypte těsto na vál a pořádně ho vypracujte rukama. Vznikne hladké pružné těsto, které zabalíte do folie a dáte odpočívat do lednice.
- Mezitím si připravíte náplně. Začněte makovou, protože zabere víc času. Do hrnce nasypte mák, zalijete vodou a přiveďte k varu. K máku přidáte nastrouhanou zralou hrušku a necháte společně dusit, dokud se hruška nerozvaří a mák nezačne mít konzistenci husté kaše.
- V průběhu varu ochutíte mák skořicí a vanilkovým extraktem. Ve chvíli, kdy maková náplň zhoustne, vmícháte na zjemnění ovesnou smetanu (klidně použijte jakoukoli jinou) a nechte povařit a poté pořádně vychladnout.
- Jablka oloupete, nastrouháte na hrubém struhadle, smícháte se skořicí, cukrem, rozinkami a posekanými ořechy. Pokud nechcete zaneřádit více nádobí, nastrouhejte jablka přímo na rozválené těsto a všechny ostatní ingredience sypte až na ně a výsledek je taky skvělý.
- Když máte připravené obě náplně, vyndáte z lednice těsto a rozdělte jej na dvě poloviny. Z každého vyválejte na pomoučněném vále tenký plát, který posypete jemnými ovesnými vločkami. Nasají do sebe tekutinu a závin vám tak nepraskne/nevyteče.
- Do středu rozváleného těsto rozprostřete náplň a smotejte. Na makovou náplň nezapomeňte rozprostřít vypeckované třešně, s mákem jsou totiž naprosto skvělé.
- Hotové záviny přeneste opatrně na plech, na několika místech jen propíchněte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Pečete do zezlátnutí, cca 30 minut na 180 °C.
Jogurtový švestkový koláč s mákem
Máte na své zahrádce velkou úrodu švestek? Vyzkoušejte tento výtečný recept na jogurtový švestkový koláč, který perfektně sedne k horkému latte.
Ingredience na jogurtový švestkový koláč s mákem
- 4 vejce
- 400 ml bílého jogurtu
- 180-200 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 10 lžic rozpuštěného másla
- 360 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 50 g máku (nemletého)
- Švestky
- 120 g polohrubé mouky
- 80 g moučkového cukru
- 80 g másla
Postup na jogurtový švestkový koláč s mákem
- Nejprve si připravte posypku na koláč. V misce smícháte mouku, cukr a na kousky nakrájené máslo.
- Švestky omyjte, rozkrojte na půl a vypeckujte. Připravte těsto na koláč.
- V míse promícháte vejce s jogurtem, cukrem a vanilkovým cukrem.
- Pomalu vmíchávejte i zchladlé rozpuštěné máslo. Do druhé mísy prosejte mouku, vmíchejte prášek do pečiva a mák.
- K tekutým surovinám po částech vmíchejte moučnou směs a vznikne krásně hladké těsto.
- Připravte si plech o rozměru cca 30×40 cm, který vyložte pečicím papírem.
- Těsto vlijte na plech, rozetřete a přidejte rozpůlené švestky slupkou dolů. Na závěr celý koláč posypte drobenkou a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 50 minut.
Těsto na štrůdl z Hery – recept
Dokonalý recept na křehký závin se sladkými jablíčky a jemnými tóny skořice. Skvělý podzimní dezert připravíte za chvíli, podávejte s horkou čokoládou.
Ingredience na těsto na štrůdl z Hery
- 400 g hladké mouky
- 1 celá Hera
- 2 žloutky
- Špetka soli
- 3 lžíce studené vody
- 2 lžíce octa
- 12 jablek
- 120 g rozehřátého másla
- Cukr
- Skořice
- Rozinky, ořechy
Postup na těsto na štrůdl z Hery
- Mouku smícháte se špetkou soli a nastrouháte do ní na struhadle Heru.
- Přidáte žloutky, vodu a ocet – vmícháte.
- Těsto zpracujte a nechte odpočinout alespoň 1 hodinu.
- Troubu rozehřejte na 200 °C.
- Jablka zbavte jádřince, případně i oloupejte.
- Těsto rozdělíte na tři části, které rozválejte. Potřete je máslem a nastrouhejte jablka tak, aby byl povrch těsta pokrytý.
- Na konci obdélníku si nechejte kousek volný – jak budete štrúdl rolovat, bude se náplň posouvat, dávejte tedy pozor, aby náplň nevytekla ven.
- Nastrouhaná jablka posypte lžící cukru a trochou skořice. Podle chuti můžete přidat rozinky a drcené ořechy.
- Dáte na plech, potřete ještě máslem. Štrúdly pečete 45 minut na 200 °C.
Štrůdl z jogurtu bez tuku – recept
Tradiční recept na těsto závinu lze jednoduše odlehčit – snadno se obejdete bez tuku. Recept nadchne každého, kdo se zdravě stravuje.
Ingredience na štrůdl z jogurtu bez tuku
- 100 g tuhého řeckého jogurtu
- 50 ml nízkotučného mléka
- 1 ks vejce
- 220 g celozrnné mouky
- 500 g jablek
- Skořice
Postup na štrůdl z jogurtu bez tuku
- Jablka zbavte jádřinců, případně oloupejte a nastrouhejte nahrubo a smíchejte se skořicí.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Smíchejte zvlášť mokré ingredience na těsto a pak postupně přidávejte mouku, dokud nevznikne nelepivé těsto.
- Těsto rozdělte na poloviny a každou polovinu rozválejte do tenka do čtvercového tvaru, podsypávejte moukou.
- Jablka rozdělte na poloviny, vymačkejte z nich vodu a naneste na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů.
- Okraje těsta přehněte nahoře a dole dovnitř a pak buď přehněte levou a pravou stranu do středu anebo jednu stranu zamotejte ke druhé.
- Přemístěte na plech s pečícím papírem a propíchněte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo.
- Pečte 30-40 minut na 180 °C, dobrou chuť.
Křehký závin z jogurtového těsta – recept
Díky tomuto receptu připravíte křehký závin jako z listového těsta s jemnými jablky Granny Smith. Závin podávejte svařeným vínem.
Ingredience na křehký závin z jogurtového těsta
- 750 g oloupaných jablek Granny Smith
- 1 lžíce cukru krupice
- 1/2 lžičky mleté skořice
- Předpřipravené jogurtové těsto
- Olivový olej ve spreji
- 2 lžíce sušené strouhanky
- 1 lžička směsi moučkového cukru
- 2/3 šálku nízkotučného vanilkového jogurtu, k podávání
Postup na křehký závin z jogurtového těsta
- Předehřejte troubu na 190 °C. Velký plech vyložte pečicím papírem.
- Ve velké pánvi na středním ohni smíchejte jablka, cukr, skořici a 2 lžíce studené vody. Přikryjte. Za občasného míchání vařte 10 minut nebo dokud nezměknou.
- Odstraňte pokličku a vařte 4 minuty nebo dokud se tekutina neodpaří. Odstavte a nechte zcela vychladnout.
- Připravte si na závin jogurtové těsto dle prvního receptu, rozválejte.
- Uspořádejte jablečnou směs podél 1 dlouhé strany, 7 cm od okraje, přičemž na kratších koncích nechte 9cm okraj.
- Krátké strany přeložte dovnitř. Srolujte a uzavřete. Přeneste na připravený plech švem dolů. Postříkejte olejem. Pečte 30 minut nebo dozlatova. Poprašte moučkovým cukrem. Nakrájejte a podávejte s jogurtem.