Zavařeniny

Zavařeniny jsou nejlepším řešením, jak u některých potravin prodloužit trvanlivost a mít je tak při ruce i v zimních měsících, především u potravin, které nelze v zimě sehnat.

Zavařovat se dá téměř vše. Oblíbené jsou zavařeniny z ovoce, ať už v podobě marmelád, džemů či povidel nebo klasické kompoty. Ze zeleniny pak lze vyjmenovat například zavařené okurky, červená řepa, různá čatní nebo také domácí kečup z rajčat či jiné čalamády k masu.

Zavařit se dá také i maso, hotová jídla či polévky. V letních měsících, v sezóně hub, se zavařují houby.

K zavařování je nutný cukr, ocet a různé koření, aby bylo zajištěno prodloužení trvanlivosti potravin.

Další kategorie

slaninovy-dzem-recept

Domácí slaninový džem – recept

Zní vám slaninový džem zvláštně? Ve skutečnosti se jedná o výbornou pochoutku, kterou...

Cibulové chutney

Cibulové chutney (nebo také cibulová marmeláda) zabere sice trochu času na přípravu, ale...

tomatova-salsa

Recept na zavařovanou rajčatovou salsu

Tato čerstvá rajčatová salsa s chilli, jalapeňos, cibulí a česnekem je ideální pro...

nejlepsi-recept-na-nakladane-okurky-7634088

Nejlepší recept na nakládané okurky

Skvěle hodí k svačině nebo na sendviče. Konzervujte je na později ve vodní lázni nebo je...

Papriky

Recept na rychle nakládané papriky

Naučte se připravit domácí, pikantní a sladké, gurmánské nakládané papriky jalapeño a...

okurkove-kimci-7960279

Rychlý recept okurkové kimči

Tento recept na okurkové kimči je ochucen česnekem, rybí omáčkou a korejským chilli...

nakládaná červená řepa

Nakládaná červená řepa – recept

Červenou řepu lze nakládat od podzimu až hluboce do zimy. Tak dlouho při...

Malinový džem bez pektinu

Recept na malinový džem bez pektinu

Při výrobě džemu nepřidáte pektin a výsledek je úplně stejný, jako byste ho...

Rybízová marmeláda – domácí recept – s mátou

Rybízová marmeláda je letní stálicí našich babiček a prababiček, téměř v každé...

Rychlé kimchi – recept – pravé kimči a salát

Kimči je tradiční korejská příloha ze solené kvašené zeleniny. Je známé již stovky...

Domácí mandlové máslo – recept

Mandlové máslo může být krásně světlé krémové (nejpravděpodobněji je dělané z...

Domácí zvěřinová paštika ve skleničce

Rok od roku je snazší koupit kus zvěřinového masa i pro rodiny, kde neholdují myslivosti....

kysane-zeli-5284388

Recept na nejlepší kysané zelí

Vyzkoušejte nejjednodušší způsob přípravy klasického kysaného zelí. Tato kvašená...

jak-vyrobit-rajcatovy-protlak-2833906

Jak vyrobit rajčatový protlak – recept

Domácí rajčatový protlak je úplně jiný, a mnohem chutnější, než ten, který si můžete...

jahodove-pyre

Recept na jahodové pyré

Toto jahodové pyré je plné zářivé bobulové chuti. Je ideální na posypání palačinek,...

Dokonalá domácí hořčice

Dělat si domácí hořčici je taková kuchařská frajeřinka. Dnes si můžete v obchodech...

svickova-4787472

Srnčí svíčková – recept

Svíčková je českou klasikou. Tento recept je od pana Václava Friče (restaurace Na Pekárně...

želé jalapenos

Želé Jalapeños – recept

Tento recept na želé jalapeños pochází z kanadských Černých jezer. Výborný recept,...

catni-ze-zelenych-rajcat-2

Recept na čatní ze zelených rajčat

Využijte rajčata na konci sezóny s tímto sladkým a octovým nálevem. Čatní se připravuje...

Chilli džem

Slaná marmeláda z pálivých paprik – recept

Vyzkoušejte tento recept na lahodně pikantní pochoutku na krekrech se smetanovým sýrem....

jablecne pyre

Recept na jablečné pyré

Naučte se připravit lahodné domácí jablečné pyré. Podle chuti ho můžete přirozeně...

pexels-roman-odintsov-6588487

Recept na pomerančovou marmeládu

Vyzkoušejte tento recept na domácí pomerančovou marmeládu. Ingredience 800 g...

Přepuštěné máslo – zázrak jménem ghí

Uvědomila jsem si, že téměř ve všech receptech používám ghí jako samozřejmou surovinu,...

Vánoční džem

Džem vonící po Vánocích. Ani nepoznáte, že je bez rafinovaného cukru a klasického...

© 2025 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang