Zapékaná rýže se zeleninou

Rýže

Rychlá večeře je něco, co musí být hotové do 40 minut a co nezabere mnoho námahy. Zapékaná rýže je hotová za půl hodiny a výborně chutná.

Zapékání je oblíbenou formou přípravy jídel. Když je vše v zapékací míse, stačí to dát do trouby a občas zkontrolovat. Vedle toho se dá podívat na oblíbený seriál nebo prolistovat časopis.

  • Příprava: 35 minut
  • Porce: 4

Ingredience

  • 300 g mrkve
  • 2 lžíce oleje
  • 250 g rýže (dlouhozrnná rýže)
  • 2 PL kari
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 40 g másla
  • 300 g hrášku (mražený)
  • sůl a pepř
  • 1 špetka cukru
  • 2 středně velké vejce
  • 200 g smetany na vaření
  • muškátový oříšek strouhaný
  • 125 g sýra (Gouda) – strouhaný

Postup

  • Mrkev nakrájíme na kostičky.
  • Olej zahřejeme na pánvi a osmahneme v něm rýži, přidáme kari, promícháme a chvíli posmažíme.
  • Směs zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut pod pokličkou.
  • Mezitím rozpustíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou mrkev. Přidáme hrášek, sůl, pepř a cukr. Pak smícháme rýži se zeleninou a vložíme do zapékací mísy.
  • Vejce promícháme se smetanou, přidáme trochu soli, pepř, muškátový ořech a nakonec vmícháme nastrouhaný sýr. Směsí pak rovnoměrně přelijeme rýži v míse.
  • Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut.
  • Podáváme s jakýmkoliv zeleninovým salátem.

Kategorie:

Rýže

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang