Rychlá večeře je něco, co musí být hotové do 40 minut a co nezabere mnoho námahy. Zapékaná rýže je hotová za půl hodiny a výborně chutná.
Zapékání je oblíbenou formou přípravy jídel. Když je vše v zapékací míse, stačí to dát do trouby a občas zkontrolovat. Vedle toho se dá podívat na oblíbený seriál nebo prolistovat časopis.
- Příprava: 35 minut
- Porce: 4
Ingredience
- 300 g mrkve
- 2 lžíce oleje
- 250 g rýže (dlouhozrnná rýže)
- 2 PL kari
- 500 ml zeleninového vývaru
- 40 g másla
- 300 g hrášku (mražený)
- sůl a pepř
- 1 špetka cukru
- 2 středně velké vejce
- 200 g smetany na vaření
- muškátový oříšek strouhaný
- 125 g sýra (Gouda) – strouhaný
Postup
- Mrkev nakrájíme na kostičky.
- Olej zahřejeme na pánvi a osmahneme v něm rýži, přidáme kari, promícháme a chvíli posmažíme.
- Směs zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut pod pokličkou.
- Mezitím rozpustíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou mrkev. Přidáme hrášek, sůl, pepř a cukr. Pak smícháme rýži se zeleninou a vložíme do zapékací mísy.
- Vejce promícháme se smetanou, přidáme trochu soli, pepř, muškátový ořech a nakonec vmícháme nastrouhaný sýr. Směsí pak rovnoměrně přelijeme rýži v míse.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut.
- Podáváme s jakýmkoliv zeleninovým salátem.