Zapečené pokrmy vždy lahodně chutnají a navíc skvěle zasytí. Připravte si díky těmto snadným receptům s tuňákem vynikající pokrmy, které potěší každého.
Tuňák z konzervy je základem mnoha kuchyní. Je plný bílkovin, levný a ve spíži vydrží několik let. Připravíte z něj saláty, špagety nebo ho zkuste zapéct s těstovinami. Za vyzkoušení stojí i klasický tuňákový steak.
Výživové hodnoty tuňáka
Tuňák má mnoho druhů. Celkově je však vynikajícím zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku a kalorií.
To, zda je tuňák v konzervě balen v oleji nebo ve vodě, může ovlivnit jeho výživovou hodnotu. Tuňák v konzervě má celkově vyšší obsah sodíku než čerstvý. Počet kalorií a množství celkového tuku a nasycených tuků však závisí na tom, zda je tuňák balen v oleji nebo ve vodě.
Tuňák v oleji má obvykle vyšší obsah kalorií a tuku než tuňák v konzervě balený ve vodě.
Výhody tuňáka v konzervě
Konzervovaný tuňák je levným zdrojem bílkovin, navíc vydrží dlouho. Některé značky vydrží ve spíži 2-5 let. Pokud chcete zhubnout, je tuňák v konzervě dobrou volbou, protože má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah bílkovin.
Dieta s vysokým obsahem bílkovin je spojována s výhodami při hubnutí, včetně zvýšeného pocitu sytosti a snížení chuti na jídlo. Přestože má tuňák nízký obsah tuku, je stále považován za dobrý zdroj omega-3 mastných kyselin.
Nevýhody tuňáka v konzervě
Dvěma hlavními obavami, pokud jde o tuňáka, jsou obsah rtuti a udržitelnost. Existují také některé potenciální nevýhody tuňáka v konzervě, včetně obsahu tuku a sodíku a bezpečnosti samotné konzervy.
Hledejte tedy druhy s nízkým obsahem rtuti, například tuňáka světlého nebo tuňáka pruhovaného, obaly bez BPA a certifikaci pro udržitelný rybolov.
Salát s tuňákem a těstovinami – recept
Tento tuňákový těstovinový salát s nudlemi, hráškem, tuňákem, celerem a řeckým jogurtem je rychlý, zdravý a pochutná si na něm celá rodina.
Ingredience na salát s tuňákem a těstovinami
- 230 g těstovin s malými mušlemi nebo vaše oblíbené těstoviny o velikosti sousta
- 200 g bílého tuňáka z konzervy, baleného ve vodě, scezeného
- 2 kousky celeru, nakrájené na kousky
- 1/4 šálku červené cibule, nakrájené na kousky
- 1 hrnek mraženého hrášku
- 1/2 šálku majonézy
- 1/2 šálku obyčejného řeckého jogurtu
- sušený kopr, podle chuti, nepovinné
- sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup na salát s tuňákem a těstovinami
- Nudle uvařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Nechte okapat.
- Do velké mísy přidejte nakrájenou cibuli a celer, hrášek, uvařené těstoviny a okapaného tuňáka.
- V samostatné míse smíchejte majonézu a řecký jogurt.
- Polovinu omáčky vmíchejte do směsi těstovin a promíchejte, aby se rovnoměrně obalily. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte sušený kopr.
- Těstoviny a zbývající omáčku uložte přikryté do chladničky na 30 minut odděleně.
- Vmíchejte zbývající omáčku a ihned podávejte.
Těstoviny s tuňákem z konzervy – recept
Tuňák s těstovinami, hráškem a kukuřicí v krásné krémové sýrové omáčce. Je to snadné jídlo, které si každý zamiluje.
Ingredience na těstoviny s tuňákem z konzervy
- 400 g těstovin rigatoni
- 3 lžíce másla
- 1 cibule – oloupaná a nakrájená nadrobno
- 40 g (⅓ hrnku) hladké mouky
- 600 ml (2,5 šálku) mléka
- 250 g (2,5 hrnku) čedaru, nastrouhaného
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 320 g tuňáka z konzervy (pokud možno tuňák bílý) – okapaný a ve vločkách (rozdrcený)
- 330 g kukuřice z konzervy – scezené
- 150 g (1 hrnek) mraženého hrášku
- nasekaná petrželka k podávání
Postup na těstoviny s tuňákem z konzervy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Dejte vařit velkou pánev s vodou, přidejte těstoviny a vařte 10 minut.
- Zatímco se těstoviny vaří, rozpusťte v hrnci máslo, přidejte cibuli a vařte ji na mírném ohni 6-8 minut, dokud nebude velmi měkká.
- Zvyšte teplotu na střední a vmíchejte mouku. Vařte 1-2 minuty. Pomalu přidávejte mléko a metličkou ho rozmíchejte (jen rozmíchejte, nešlehejte).
- Jakmile je všechno mléko zapracováno, pokračujte v ohřívání za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Poté vmíchejte ⅔ sýra, dokud se nerozpustí. Dochuťte solí a pepřem.
- Těstoviny scedíme a nalijeme do zapékací misky o rozměrech 20 x 30 cm. Přelijte je bílou omáčkou, přidejte tuňáka, kukuřici a hrášek.
- Promíchejte a posypte zbylým sýrem.
- Pečte v troubě 15-20 minut, dokud sýr nezezlátne. Před podáváním posypte petrželkou.
Recept na těstoviny s tuňákem a smetanou
Tento tuňák s těstovinami je tak jednoduchý a jeho příprava zabere necelou hodinu.
Ingredience na těstoviny s tuňákem a smetanou
- 400 g těstovin ve tvaru mušlí nebo spirál
- olivový olej
- 1 cibule nakrájená na plátky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 300 ml smetany
- 1/3 šálku čerstvých bylinek, např. petrželky, pažitky, bazalky, tymiánu
- 2 x 190g konzerva tuňáka v oleji
- 1 šálek (120 g) strouhaného sýra Devondale Tasty Cheese Block (500 g)
Postup na těstoviny s tuňákem a smetanou
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Těstoviny uvařte ve velkém hrnci v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu nebo do al dente. Slijte je a vraťte zpět do pánve.
- Mezitím v hluboké nepřilnavé pánvi na středním plameni rozehřejte trochu oleje. Přidejte cibuli a smažte ji 4 minuty nebo do změknutí.
- Přidejte rajčatový protlak a smetanu a míchejte, dokud se nespojí. Vmíchejte těstoviny, nasekané bylinky a tuňáka a dochuťte solí a mletým černým pepřem.
- Směs přendejte do velké zapékací misky nebo do 4 samostatných zapékacích misek a posypte sýrem.
- Pečte 15 minut nebo dokud povrch nezezlátne.
- Odstavte na 5 minut a podávejte s jednoduchým salátem.
Těstoviny s tuňákem a vejcem – recept
Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept na tagliatelle s tuňákem a vejcem! Je ideální pro každou příležitost.
Ingredience na těstoviny s tuňákem a vejcem
Těstoviny
- 150 g tagliatelle
- 200 g tuňáka z konzervy
- 1/2 lžičky papriky
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 střední cibule
- 1 malá cibule na vaření těstovin
- 50 ml (1/4 šálku) olivového oleje
- 1 vejce
- pepř (podle chuti)
- tymián (podle chuti)
- sůl (podle chuti)
Bešamelová omáčka
- 100 ml mléka (1/2 šálku)
- 1 lžíce mouky z kukuřičného škrobu
- 1 lžička másla
- pepř (podle chuti)
- muškátový oříšek (podle chuti)
- sůl (podle chuti)
Postup na těstoviny s tuňákem a vejcem
- Připravte bešamelovou omáčku: vložte máslo do hrnce a zahřívejte na mírném ohni. Když se máslo začne rozpouštět, přidejte mouku s trochou mléka a šlehejte, dokud se mouka nerozpustí.
- Postupně přidejte zbytek mléka, zvyšte teplotu na střední a míchejte, dokud nevznikne krémová směs, asi 10 minut.
- Vypněte oheň a dochuťte trochou soli, pepře a muškátového oříšku. Koření vmíchejte do omáčky a nechte vychladnout.
- Tuňáka rozdrobte vidličkou. Vyšlehejte bešamel a smetanu; dejte stranou.
- Uvařte vejce natvrdo. Když je vejce uvařené, oloupejte ho a nakrájejte na malé kousky; dejte stranou.
- Na prudkém ohni přiveďte k varu hrnec s vodou ochucenou trochou soli a malou cibulí. Když se začne vařit, snižte teplotu na středně nízkou, přidejte tagliatelle a vařte asi 10 minut. Když jsou těstoviny uvařené, slijte je a dejte stranou.
- Do hrnce dejte olivový olej a nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji za občasného míchání restujte, dokud cibule nezačne lehce zlátnout.
- Přidejte rozdrobeného tuňáka a dochuťte pepřem a paprikou. Promíchejte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 3 až 4 minuty.
- Přidejte tagliatelle, vejce nakrájené na malé kousky a bešamelovou směs. Dobře promíchejte a vařte další 2 až 3 minuty.
- Vypněte oheň, posypte tymiánem a podávejte.
Těstoviny s tuňákem a rajčaty – recept
Zapečený tuňák s těstovinami a krémovou rajčatovou omáčkou, doplněný spoustou krásného sýra čedar! Je to skvělý pokrm, který se hodí pro větší počet lidí. Je jednoduchý na přípravu a můžete si ho připravit i dopředu.
Ingredience na těstoviny s tuňákem a rajčaty
- 400 g sušených těstovin, např. mušle
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká oloupaná a nakrájená cibule
- 1 červená paprika zbavená semínek a nakrájená na kousky
- 1 žlutá paprika zbavená semen a nakrájená na kousky
- 300 g tuňáka z konzervy (pokud možno tuňák bílý), okapaného a rozdrceného
- špetka soli a pepře
- 2 stroužky česneku oloupané a rozmělněné
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 800 g nakrájených rajčat z konzervy
- ½ šálku dvojité (husté) smetany
- 1 šálek (100 g) sýra čedar – nastrouhaný
- 1 šálek (100g) mozzarelly – nastrouhaná
- malý svazek petrželky – nahrubo natrhaný
Postup na těstoviny s tuňákem a rajčaty
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Dejte vařit velkou pánev s vodou a těstoviny vařte o 1 minutu méně, než je doporučeno na obalu. Slijte vodu.
- Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte olej na střední teplotu ve velké pánvi. Přidejte cibuli a smažte 3-4 minuty, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte nakrájenou papriku, tuňáka, sůl, pepř, česnek, rajčatový protlak a oregano. Promíchejte a vařte 2-3 minuty.
- Nyní přidejte konzervovaná rajčata a smetanu, nechte mírně probublat a přidejte těstoviny. Vše promíchejte a přendejte do velké zapékací mísy.
- Navrch nasypte čedar a mozzarellu a vložte do trouby na 20-25 minut, dokud sýr nezezlátne.
- Před podáváním vyjměte z trouby a posypte petrželkou.
TIP: Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkové těstoviny a zajistěte, aby rajčatový protlak neobsahoval lepek.
Špagety s tuňákem – recept
Tento recept špagety s tuňákem je rychlý, zdravý a uklidňující. Ideální recept, když jich nemáte ve spíži mnoho.
Ingredience na špagety s tuňákem
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velké stroužky česneku mletého
- 1 plechovka tuňáka, okapaná (lepší je tuňák v oleji)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce čerstvé petrželky nakrájené nadrobno
- sůl a pepř podle chuti
- 110 g nevařených těstovin (špagety)
Postup na špagety s tuňákem
- Dejte vařit osolenou vodu na těstoviny a uvařte je al dente podle návodu na obalu. Během vaření si připravte ostatní ingredience.
- Když jsou těstoviny téměř hotové, přidejte do malé pánve na středním ohni olej. Jakmile se olej rozpálí, přidejte česnek a 30 sekund ho opékejte.
- Vmíchejte tuňáka, citronovou šťávu a petrželku. Nechte vše prohřát.
- Jakmile jsou těstoviny hotové, přidejte do omáčky trochu vody z těstovin (pár lžic) a poté těstoviny slijte a promíchejte s omáčkou. Podle potřeby je osolte a opepřete.
- Volitelně: těstoviny podávejte s čerstvě nastrouhaným parmezánem a citronovou kůrou.
TIP: Ke špagetám se také hodí pravá boloňská omáčka nebo sýrová omáčka na špagety. Vyzkoušejte také recept na špagety s kuřecí masem, zapečené těstoviny nebo cuketové špagety.