Zapečený tuňák s těstovinami – recept

Hlavní jídlaRybyTěstovinyTuňákZapečené těstoviny
zapeceny-tunak-s-testovinami-recept

Zapečené pokrmy vždy lahodně chutnají a navíc skvěle zasytí. Připravte si díky těmto snadným receptům s tuňákem vynikající pokrmy, které potěší každého.

Tuňák z konzervy je základem mnoha kuchyní. Je plný bílkovin, levný a ve spíži vydrží několik let. Připravíte z něj saláty, špagety nebo ho zkuste zapéct s těstovinami. Za vyzkoušení stojí i klasický tuňákový steak.

Výživové hodnoty tuňáka

Tuňák má mnoho druhů. Celkově je však vynikajícím zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku a kalorií.

To, zda je tuňák v konzervě balen v oleji nebo ve vodě, může ovlivnit jeho výživovou hodnotu. Tuňák v konzervě má celkově vyšší obsah sodíku než čerstvý. Počet kalorií a množství celkového tuku a nasycených tuků však závisí na tom, zda je tuňák balen v oleji nebo ve vodě.

Tuňák v oleji má obvykle vyšší obsah kalorií a tuku než tuňák v konzervě balený ve vodě.

Výhody tuňáka v konzervě

Konzervovaný tuňák je levným zdrojem bílkovin, navíc vydrží dlouho. Některé značky vydrží ve spíži 2-5 let. Pokud chcete zhubnout, je tuňák v konzervě dobrou volbou, protože má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah bílkovin.

Dieta s vysokým obsahem bílkovin je spojována s výhodami při hubnutí, včetně zvýšeného pocitu sytosti a snížení chuti na jídlo. Přestože má tuňák nízký obsah tuku, je stále považován za dobrý zdroj omega-3 mastných kyselin.

Nevýhody tuňáka v konzervě

Dvěma hlavními obavami, pokud jde o tuňáka, jsou obsah rtuti a udržitelnost. Existují také některé potenciální nevýhody tuňáka v konzervě, včetně obsahu tuku a sodíku a bezpečnosti samotné konzervy.

Hledejte tedy druhy s nízkým obsahem rtuti, například tuňáka světlého nebo tuňáka pruhovaného, obaly bez BPA a certifikaci pro udržitelný rybolov.

Salát s tuňákem a těstovinami – recept

Tento tuňákový těstovinový salát s nudlemi, hráškem, tuňákem, celerem a řeckým jogurtem je rychlý, zdravý a pochutná si na něm celá rodina.

Ingredience na salát s tuňákem a těstovinami

  • 230 g těstovin s malými mušlemi nebo vaše oblíbené těstoviny o velikosti sousta
  • 200 g bílého tuňáka z konzervy, baleného ve vodě, scezeného
  • 2 kousky celeru, nakrájené na kousky
  • 1/4 šálku červené cibule, nakrájené na kousky
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • 1/2 šálku majonézy
  • 1/2 šálku obyčejného řeckého jogurtu
  • sušený kopr, podle chuti, nepovinné
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup na salát s tuňákem a těstovinami

  1. Nudle uvařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Nechte okapat.
  2. Do velké mísy přidejte nakrájenou cibuli a celer, hrášek, uvařené těstoviny a okapaného tuňáka.
  3. V samostatné míse smíchejte majonézu a řecký jogurt.
  4. Polovinu omáčky vmíchejte do směsi těstovin a promíchejte, aby se rovnoměrně obalily. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte sušený kopr.
  5. Těstoviny a zbývající omáčku uložte přikryté do chladničky na 30 minut odděleně.
  6. Vmíchejte zbývající omáčku a ihned podávejte.
Salát s tuňákem patří mezi klasické úpravy salátu.

Těstoviny s tuňákem z konzervy – recept

Tuňák s těstovinami, hráškem a kukuřicí v krásné krémové sýrové omáčce. Je to snadné jídlo, které si každý zamiluje.

Ingredience na těstoviny s tuňákem z konzervy

  • 400 g těstovin rigatoni
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule – oloupaná a nakrájená nadrobno
  • 40 g (⅓ hrnku) hladké mouky
  • 600 ml (2,5 šálku) mléka
  • 250 g (2,5 hrnku) čedaru, nastrouhaného
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 320 g tuňáka z konzervy (pokud možno tuňák bílý) – okapaný a ve vločkách (rozdrcený)
  • 330 g kukuřice z konzervy – scezené
  • 150 g (1 hrnek) mraženého hrášku
  • nasekaná petrželka k podávání

Postup na těstoviny s tuňákem z konzervy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Dejte vařit velkou pánev s vodou, přidejte těstoviny a vařte 10 minut.
  3. Zatímco se těstoviny vaří, rozpusťte v hrnci máslo, přidejte cibuli a vařte ji na mírném ohni 6-8 minut, dokud nebude velmi měkká.
  4. Zvyšte teplotu na střední a vmíchejte mouku. Vařte 1-2 minuty. Pomalu přidávejte mléko a metličkou ho rozmíchejte (jen rozmíchejte, nešlehejte).
  5. Jakmile je všechno mléko zapracováno, pokračujte v ohřívání za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Poté vmíchejte ⅔ sýra, dokud se nerozpustí. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Těstoviny scedíme a nalijeme do zapékací misky o rozměrech 20 x 30 cm. Přelijte je bílou omáčkou, přidejte tuňáka, kukuřici a hrášek.
  7. Promíchejte a posypte zbylým sýrem.
  8. Pečte v troubě 15-20 minut, dokud sýr nezezlátne. Před podáváním posypte petrželkou.
Zapečené těstoviny můžete před podáváním posypat petrželkou, případně bazalkou.

Recept na těstoviny s tuňákem a smetanou

Tento tuňák s těstovinami je tak jednoduchý a jeho příprava zabere necelou hodinu.

Ingredience na těstoviny s tuňákem a smetanou

  • 400 g těstovin ve tvaru mušlí nebo spirál
  • olivový olej
  • 1 cibule nakrájená na plátky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 300 ml smetany
  • 1/3 šálku čerstvých bylinek, např. petrželky, pažitky, bazalky, tymiánu
  • 2 x 190g konzerva tuňáka v oleji
  • 1 šálek (120 g) strouhaného sýra Devondale Tasty Cheese Block (500 g)

Postup na těstoviny s tuňákem a smetanou

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Těstoviny uvařte ve velkém hrnci v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu nebo do al dente. Slijte je a vraťte zpět do pánve.
  3. Mezitím v hluboké nepřilnavé pánvi na středním plameni rozehřejte trochu oleje. Přidejte cibuli a smažte ji 4 minuty nebo do změknutí.
  4. Přidejte rajčatový protlak a smetanu a míchejte, dokud se nespojí. Vmíchejte těstoviny, nasekané bylinky a tuňáka a dochuťte solí a mletým černým pepřem.
  5. Směs přendejte do velké zapékací misky nebo do 4 samostatných zapékacích misek a posypte sýrem.
  6. Pečte 15 minut nebo dokud povrch nezezlátne.
  7. Odstavte na 5 minut a podávejte s jednoduchým salátem.
Tuňáka s těstovinami můžete podávat samotného nebo se salátem.

Těstoviny s tuňákem a vejcem – recept

Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept na tagliatelle s tuňákem a vejcem! Je ideální pro každou příležitost.

Ingredience na těstoviny s tuňákem a vejcem

Těstoviny

  • 150 g tagliatelle
  • 200 g tuňáka z konzervy
  • 1/2 lžičky papriky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 střední cibule
  • 1 malá cibule na vaření těstovin
  • 50 ml (1/4 šálku) olivového oleje
  • 1 vejce
  • pepř (podle chuti)
  • tymián (podle chuti)
  • sůl (podle chuti)

Bešamelová omáčka

  • 100 ml mléka (1/2 šálku)
  • 1 lžíce mouky z kukuřičného škrobu
  • 1 lžička másla
  • pepř (podle chuti)
  • muškátový oříšek (podle chuti)
  • sůl (podle chuti)

Postup na těstoviny s tuňákem a vejcem

  1. Připravte bešamelovou omáčku: vložte máslo do hrnce a zahřívejte na mírném ohni. Když se máslo začne rozpouštět, přidejte mouku s trochou mléka a šlehejte, dokud se mouka nerozpustí.
  2. Postupně přidejte zbytek mléka, zvyšte teplotu na střední a míchejte, dokud nevznikne krémová směs, asi 10 minut.
  3. Vypněte oheň a dochuťte trochou soli, pepře a muškátového oříšku. Koření vmíchejte do omáčky a nechte vychladnout.
  4. Tuňáka rozdrobte vidličkou. Vyšlehejte bešamel a smetanu; dejte stranou.
  5. Uvařte vejce natvrdo. Když je vejce uvařené, oloupejte ho a nakrájejte na malé kousky; dejte stranou.
  6. Na prudkém ohni přiveďte k varu hrnec s vodou ochucenou trochou soli a malou cibulí. Když se začne vařit, snižte teplotu na středně nízkou, přidejte tagliatelle a vařte asi 10 minut. Když jsou těstoviny uvařené, slijte je a dejte stranou.
  7. Do hrnce dejte olivový olej a nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji za občasného míchání restujte, dokud cibule nezačne lehce zlátnout.
  8. Přidejte rozdrobeného tuňáka a dochuťte pepřem a paprikou. Promíchejte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 3 až 4 minuty.
  9. Přidejte tagliatelle, vejce nakrájené na malé kousky a bešamelovou směs. Dobře promíchejte a vařte další 2 až 3 minuty.
  10. Vypněte oheň, posypte tymiánem a podávejte.

Těstoviny s tuňákem a rajčaty – recept

Zapečený tuňák s těstovinami a krémovou rajčatovou omáčkou, doplněný spoustou krásného sýra čedar! Je to skvělý pokrm, který se hodí pro větší počet lidí. Je jednoduchý na přípravu a můžete si ho připravit i dopředu.

Ingredience na těstoviny s tuňákem a rajčaty

  • 400 g sušených těstovin, např. mušle
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká oloupaná a nakrájená cibule
  • 1 červená paprika zbavená semínek a nakrájená na kousky
  • 1 žlutá paprika zbavená semen a nakrájená na kousky
  • 300 g tuňáka z konzervy (pokud možno tuňák bílý), okapaného a rozdrceného
  • špetka soli a pepře
  • 2 stroužky česneku oloupané a rozmělněné
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 800 g nakrájených rajčat z konzervy
  • ½ šálku dvojité (husté) smetany
  • 1 šálek (100 g) sýra čedar – nastrouhaný
  • 1 šálek (100g) mozzarelly – nastrouhaná
  • malý svazek petrželky – nahrubo natrhaný

Postup na těstoviny s tuňákem a rajčaty

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Dejte vařit velkou pánev s vodou a těstoviny vařte o 1 minutu méně, než je doporučeno na obalu. Slijte vodu.
  3. Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte olej na střední teplotu ve velké pánvi. Přidejte cibuli a smažte 3-4 minuty, dokud cibule nezměkne.
  4. Přidejte nakrájenou papriku, tuňáka, sůl, pepř, česnek, rajčatový protlak a oregano. Promíchejte a vařte 2-3 minuty.
  5. Nyní přidejte konzervovaná rajčata a smetanu, nechte mírně probublat a přidejte těstoviny. Vše promíchejte a přendejte do velké zapékací mísy.
  6. Navrch nasypte čedar a mozzarellu a vložte do trouby na 20-25 minut, dokud sýr nezezlátne.
  7. Před podáváním vyjměte z trouby a posypte petrželkou.

TIP: Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkové těstoviny a zajistěte, aby rajčatový protlak neobsahoval lepek.

Špagety s tuňákem jsou jednoduchý a oblíbený recept.

Špagety s tuňákem – recept

Tento recept špagety s tuňákem je rychlý, zdravý a uklidňující. Ideální recept, když jich nemáte ve spíži mnoho.

Ingredience na špagety s tuňákem

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 velké stroužky česneku mletého
  • 1 plechovka tuňáka, okapaná (lepší je tuňák v oleji)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvé petrželky nakrájené nadrobno
  • sůl a pepř podle chuti
  • 110 g nevařených těstovin (špagety)

Postup na špagety s tuňákem

  1. Dejte vařit osolenou vodu na těstoviny a uvařte je al dente podle návodu na obalu. Během vaření si připravte ostatní ingredience.
  2. Když jsou těstoviny téměř hotové, přidejte do malé pánve na středním ohni olej. Jakmile se olej rozpálí, přidejte česnek a 30 sekund ho opékejte.
  3. Vmíchejte tuňáka, citronovou šťávu a petrželku. Nechte vše prohřát.
  4. Jakmile jsou těstoviny hotové, přidejte do omáčky trochu vody z těstovin (pár lžic) a poté těstoviny slijte a promíchejte s omáčkou. Podle potřeby je osolte a opepřete.
  5. Volitelně: těstoviny podávejte s čerstvě nastrouhaným parmezánem a citronovou kůrou.

TIP: Ke špagetám se také hodí pravá boloňská omáčka nebo sýrová omáčka na špagety. Vyzkoušejte také recept na špagety s kuřecí masem, zapečené těstoviny nebo cuketové špagety.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang