Víte, co úplně strašně nesnáším? Když se ráno snažím nacpat do čerstvě vypraných džínů, které vší silou vzdorují a ne a ne se podvolit… A já je zoufale popotahuju milimetr za milimetrem a připadám si jako bájná bílá velryba snažící se protáhnout klíčovou dírkou. A ještě horší je, když se tohle děje po týdnu stráveném v pohodlí pyžama. Jak já miluju kalhoty na gumu!! Akorát jsem ještě nedošla do toho fashion stadia, že by mi tepláky na pracovišti přišly naprosto společensky přijatelné. Ale třeba jednou… Teď jsem se zasnila!
Na jednu stranu je návrat k mučivým, praním sraženým kalhotám velmi pozitivní, protože to vlastně znamená, že jsem schopná (+/-) návratu do práce. Že už snad nemám ani angínu, ani zánět dýchacích cest, ani zánět spojivek. No víceméně. Ale celkově je to pecka, ne, že ne!
Na druhou stranu bylo loučení s pyžamem dost srdcervoucí (přestože se za chvíli zase šťastně shledáme) a přivítání s mučícím nástrojem v podobě kalhot dost chladné a odměřené. Možná jsem při tom všem ležení jen moc jedla a kalhoty mi to teď akorát dávají sežrat.
Sebevědomí na bodu mrazu! Jenže bohužel jsem ke své smůle vynalezla snídani, která je hotová za 5 minut (slovy pět minut) a je tak úžasná, že sníte víc než jednu porci (v některých případech jich sníte i 5, ale o tom pomlčíme a budeme dělat jakože nic).
Jste připravení? Je to zapečený francouzský toust s ostružinami a vlašskými ořechy… Možná vypadá na první pohled nenápadně, ale bože… Jak to je dobré! Vršek krásně dokřupava vypečený a k tomu ta vláčná, voňavá spodní část v kombinaci s ostružinami, voňavými ořechy a hruškami.
K tomu si připočtěte celou plechovku salka, která vás vystřelí do sladkého lehce nostalgického nebe (kdo v dětství nemiloval Jesenku). Dietáři nechť raději odvrátí zrak. Nicméně přípravu téhle božské snídaně zvládne i dítě. Jen bych ho nenechávala vyndat zapékací misku z trouby. Mohlo by si totiž popálit ruce. Na to vlastně nemusíte být dítě (ano, přiznávám se, opojena tou lahodnou vůní jsem zapomněla na chňapku na druhou ruku)!
Nebo se Vám bude hodit, když vás přemůžou zákeřní bacilové jako mě a představa stání u plotny vás přivádí do mdlob a navíc vám zvyšuje teplotu zhruba na 41°C.
Zapečený francouzský toust s ostružinami a vlašskými ořechy
Ingredience:
- 1 balíček tmavého toastového chleba (plátky bagety, vánočky,…)
- 3 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1/2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (Salka)
- 1 špetka soli
- 1 balení ostružin
- 1 hrst vlašských ořechů
K podávání:
- 1/2 slazeného kondenzovaného mléka
- 1 zralá hruška
Postup
Troubu vyhřejte na 180 °C. Plátky toustového chleba překrojte na trojúhelníčky a vyrovnejte je do zapékací misky. Vejce promixujte s mlékem, kondenzovaným mlékem a solí. Těstíčkem rovnoměrně polijte pečivo (alternativně lze pečivo nejdřív máčet ve vzniklém těstíčku a poté teprve skládat do zapékací misky, což se ale zase rovná delšímu času ztrávenému v kuchyni). Nakonec posypte ostružinami a vlašskými ořechy. Pečte 20 minut pěkně dozlatova.
Podávejte s plátky hrušky a polité zbylým kondenzovaným mlékem.
Redakce Receptik.cz