- Příprava: 20 minut
- Vaření: 55 minut
- Porce: 6
Ingredience
- 500 g těstovin ziti nebo penne
- sůl
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 500 g italské klobásy, mletého hovězího nebo mletého vepřového masa
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 3 až 4 stroužky česneku nasekané nadrobno
- 1 lžíce mletého čerstvého rozmarýnu nebo bazalky
- 1 lžíce italského koření
- 1/2 lžičky červených pepřových vloček
- 4 šálky zavařené marinády nebo omáčky na těstoviny, případně si připravte vlastní rajčatovou omáčku
- černý pepř, podle chuti
- 1 vrchovatý hrnek sýra mozzarella, rozdrobeného
- 1 šálek strouhaného parmezánu nebo sýru pecorino
- 1 vrchovatý hrnek sýra ricotta
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Nahřejte velký hrnec osolené vody (na každé 2 litry vody jednu polévkovou lžíci soli) do prudkého varu. Přidejte těstoviny a nepřikryté vařte, dokud nejsou těstoviny al dente – jedlé, ale stále trochu pevné na skus.
- Těstoviny slijte přes cedník. Během přípravy omáčky je promíchejte s trochou olivového oleje, aby se těstoviny neslepily.
- Zatímco se v předchozím kroku ohřívá voda, začněte s přípravou omáčky. Na velké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje na středním plameni. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte sypkou klobásu nebo mleté maso. Během vaření rozbijte případné velké kusy masa. Dobře je opečte.
- Nemíchejte tak často, jinak se maso hůře opéká. Pokud místo klobásy používáte mleté hovězí nebo vepřové maso, trochu ho osolte.
- Když je maso z větší části opečené, přidejte cibuli a dobře promíchejte. Vše smažte, dokud cibule nezprůsvitní a nezačne hnědnout, asi 4 až 5 minut.
- Přidejte česnek, rozmarýn nebo bazalku, italské koření a vločky červené papriky a promíchejte. Vařte 1 minutu, poté přidejte rajčatovou omáčku a dobře promíchejte. Přiveďte k varu.
- Omáčku ochutnejte a podle potřeby ji osolte a opepřete.
- Na dno pekáče rozetřete tenkou vrstvu omáčky a povrch posypte polovinou sýra ricotta. Naberte lžíci omáčky na těstoviny, dobře ji promíchejte a poté těstoviny přidejte do pekáče.
- Těstoviny přelijte zbytkem omáčky, posypte je zbylým sýrem ricotta a navrch přidejte mozzarellu a parmazán.
- Pečte odkryté v troubě při teplotě 180 °C, dokud povrch lehce nezhnědne a sýr se nerozpustí, asi 20 až 25 minut. Před podáváním nechte 10 minut stát.