Zapečené těstoviny se zeleninou a uzeným tofu

Těstoviny

Zapečené těstoviny bez smetanového základu a přidaných vajíček jsou lehké na trávení a člověk se tak nemusí obávat pocitu plnosti. Pro zvýraznění chuti je k čerstvé zelenině přidáno i výborné uzené tofu.

Zapečené těstoviny jsou díky chuti uzeného tofu vhodné i pro ty, kteří by raději jedli těstovny s klobásou. A pokud vyměníte těstoviny z bílé mouky za celozrnné, nemusíte se obávat ani o svou hmotnost.

Ingredience

  • 2 ks uzeného tofu
  • 400 g těstovin dle vlastního výběru
  • 6 ks zralých rajčat
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 bal. čerstvého špenátu
  • 1 středně velká cuketa
  • čerstvá pažitka a oregano
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 malá červená cibule
  • 2 stroužky česneku

Postup

  • Těstoviny uvaříme v osolené vodě.
  • Na olivovém oleji dozlatova orestujeme cibulku a česnek.
  • Přidáme nakrájená rajčata, špenát, cuketu, sůl a na mírném ohni dusíme cca 10 minut.
  • Když je směs měkká, přidáme pepř, pažitku a oregano, promícháme a odstavíme.
  • Do zapékací mísy vložíme těstoviny a nakrájené tofu, zalijeme zeleninovou omáčkou, promícháme, posypeme parmazánem a dáme zapéct.
  • Podáváme vychlazené.

Zdravotní účinky rajčat

  • preventivně chrání před vznikem rakoviny
  • mají vysoký obsah lykopen, které pomáhají chránit před kardiovaskulárními chorobami a pomáhají před poškozením pleti slunečním zářením
  • pravidelná konzumace pomáhá snížit riziko vzniku rakoviny prostaty u mužů

Zdravotní účinky špenátu

  • udržuje naše oči a kosti zdravé
  • pomáhá při trávení a zácpě
  • vyplavuje toxiny z tlustého střeva
  • jeho pravidelná konzumace udržuje pokožku zdravou

Zdravotní účinky parmazánu

  • je zdrojem vápníku, který udržuje kosti zdravé
  • díky vitamínu A udržuje kůži a zuby zdravé
  • je vhodný pro ty, jejichž organismus netoleruje laktózu

Kategorie:

Těstoviny

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang