Zapečené těstoviny bez smetanového základu a přidaných vajíček jsou lehké na trávení a člověk se tak nemusí obávat pocitu plnosti. Pro zvýraznění chuti je k čerstvé zelenině přidáno i výborné uzené tofu.
Zapečené těstoviny jsou díky chuti uzeného tofu vhodné i pro ty, kteří by raději jedli těstovny s klobásou. A pokud vyměníte těstoviny z bílé mouky za celozrnné, nemusíte se obávat ani o svou hmotnost.
Ingredience
- 2 ks uzeného tofu
- 400 g těstovin dle vlastního výběru
- 6 ks zralých rajčat
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 bal. čerstvého špenátu
- 1 středně velká cuketa
- čerstvá pažitka a oregano
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 1 malá červená cibule
- 2 stroužky česneku
Postup
- Těstoviny uvaříme v osolené vodě.
- Na olivovém oleji dozlatova orestujeme cibulku a česnek.
- Přidáme nakrájená rajčata, špenát, cuketu, sůl a na mírném ohni dusíme cca 10 minut.
- Když je směs měkká, přidáme pepř, pažitku a oregano, promícháme a odstavíme.
- Do zapékací mísy vložíme těstoviny a nakrájené tofu, zalijeme zeleninovou omáčkou, promícháme, posypeme parmazánem a dáme zapéct.
- Podáváme vychlazené.
Zdravotní účinky rajčat
- preventivně chrání před vznikem rakoviny
- mají vysoký obsah lykopen, které pomáhají chránit před kardiovaskulárními chorobami a pomáhají před poškozením pleti slunečním zářením
- pravidelná konzumace pomáhá snížit riziko vzniku rakoviny prostaty u mužů
Zdravotní účinky špenátu
- udržuje naše oči a kosti zdravé
- pomáhá při trávení a zácpě
- vyplavuje toxiny z tlustého střeva
- jeho pravidelná konzumace udržuje pokožku zdravou
Zdravotní účinky parmazánu
- je zdrojem vápníku, který udržuje kosti zdravé
- díky vitamínu A udržuje kůži a zuby zdravé
- je vhodný pro ty, jejichž organismus netoleruje laktózu