Zapečené těstoviny s rajčaty a Mascarpone – recept

OmáčkyTěstovinyZapečené těstoviny
Zapečené těstoviny s rajčaty a Mascarpone

Přinášíme vám báječné recepty na zapékané těstoviny s rajčaty a Mascarpone. Vneste kousek slunné Itálie do vašeho domova.

Rychlé těstoviny z jednoho hrnce plné výživné zeleniny a husté, luxusní rajčatové omáčky s Mascarpone. Jeden z nejoblíbenějších receptů s těstovinami je ideální i pro bezmasou dietu. Nejprve si pojďme říct něco o samotných těstovinách, jejich vlivu na zdraví a receptech s těstovinami, včetně slaných receptů s Mascarpone a omáčky na těstoviny.

Jsou těstoviny zdravé?

Některé druhy těstovin jsou výživnější než jiné. Kromě typu těstovin je stejně důležité, čím je doplníte. Chcete-li vytvořit vyvážené jídlo, přidejte libové bílkoviny a zeleninu a omezte velikost porce těstovin.

Těstoviny obsahují velké množství sacharidů, které mohou být při konzumaci velkého množství škodlivé. Obsahují také lepek, což je druh bílkoviny, který způsobuje problémy osobám citlivým na lepek. Na druhou stranu mohou těstoviny poskytovat některé živiny, které jsou důležité pro zdraví.

Celozrnné těstoviny mohou být pro mnohé lepší volbou, protože obsahují méně kalorií a sacharidů, ale více vlákniny a živin. Kromě typu těstovin je však stejně důležité, čím je doplníte.

Nejen recepty na zapečené těstoviny

Kalorie se mohou rychle nahromadit, pokud přidáte vysoce kalorické a tučné přílohy, jako jsou smetanové omáčky a sýry. Pokud si hlídáte váhu, použijte raději olivový olej, který je zdravý pro srdce, čerstvé bylinky nebo několik druhů oblíbené zeleniny. K zapečeným těstovinám můžete také přidat bílkoviny podle vlastního výběru, aby se z nich stalo vyvážené jídlo.

Například ryby a kuřecí maso vám dodají další bílkoviny, abyste se cítili sytí a spokojení, zatímco brokolice, paprika nebo rajčata vám dodají živiny a další vlákninu.

Zde je několik dalších nápadů na zdravá těstovinová jídla:

  • Celozrnné špagety s lososem, citronem a bazalkou
  • Zeleninové zapečené těstoviny penne
  • Těstovinový salát s fetou, olivami, rajčaty a kapustou
  • Rotini se špenátovo-avokádovou omáčkou a kuřecím masem
  • Zapečené těstoviny s Mascarpone a rajčaty
Zapečené těstoviny patří mezi oblíbené pokrmy.

Co je Mascarpone

Sýr Mascarpone je měkký italský dvojitý nebo trojitý smetanový sýr. Obvykle obsahuje 60-75 % tuku, v závislosti na výrobci, což mu dodává mimořádně roztíratelnou, hedvábnou konzistenci. Jedná se o čerstvý sýr, který se nejčastěji vyrábí z pasterovaného kravského mléka.

Na rozdíl od některých sýrů, do nichž se přidává syřidlo živočišného původu, je Mascarpone vegetariánský. Vyrábí se zahřátím tučné smetany a přidáním kyseliny, jako je kyselina vinná (známá také jako smetana vinná), kyselina citronová nebo citronová šťáva, která smetanu ztuží a zahustí. Mascarpone se poté přecedí přes sýrové plátno, aby se odstranila přebytečná tekutá syrovátka.

Recepty s Mascarpone na slano

Mascarpone dodává omáčkám a těstovinovým pokrmům smetanovou chuť a lehkou kyselost, která snižuje jeho vysoký obsah tuku. Mezi další recepty s Mascarpone na slano patří:

  • Campanelle s chřestem, lískovými oříšky a Mascarpone
  • Koláč s rajčaty původní úrody a Mascarpone
  • Těstoviny z fritézy s houbami a Mascarpone
  • Chlazená polévka z červené řepy a Mascarpone s balzamikem
  • Marsala s houbami Mascarpone a nudlemi
  • Koláč s prosciuttem, hruškami, Mascarpone a červenou cibulí

Recept na zapečené těstoviny s rajčaty

Připravte si tento jednoduchý recept na zapečené těstoviny s rajčaty, který je chutnou, sytou a finančně nenáročnou večeří.

Ingredience na zapečené těstoviny

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 400 g plechovky cherry nebo nakrájených rajčat
  • špetka cukru
  • několik kapek worcesterské omáčky
  • 100 g Rigatoni nebo jiných těstovin ve tvaru trubek
  • 50 g nastrouhaného gruyère nebo čedaru
  • kousek bagety nebo plátek chleba, nahrubo nastrouhaný
  • 2 frankfurtské párky nakrájené na plátky (nepovinné) – pro vegetariánský pokrm lze vynechat

Postup na zapečené těstoviny

  1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej a 5 minut na něm smažte cibuli, dokud nezměkne a lehce nezezlátne. Vmíchejte česnek a smažte další minutu. Přimíchejte rajčata a cukr, přiveďte k varu a vařte 20 minut.
  2. Přidejte několik kapek worcesterské omáčky a podle chuti okořeňte. Tuto základní omáčku lze nyní vychladit nebo zmrazit.
  3. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Rozpalte gril na nejvyšší stupeň. Smíchejte sýr a strouhanku.
  4. Těstoviny slijte a vmíchejte do omáčky. Přisypte párky (pokud je používáte) a lžící je přendejte do žáruvzdorné misky. Rozsypte sýrovou strouhanku a grilujte 3-5 minut nebo dokud nebudou bublinky horké a zlatavé. Podávejte s jednoduchým salátem.
Zapékané těstoviny s rajčaty jsou skvělý způsob, jak využít suroviny ze spíže.

Rychlé těstoviny – slaný recept z Mascarpone

Rychlé těstoviny – tento slaný recept z Mascarpone je plný výživné zeleniny a husté, luxusní omáčky z rajčat a zmíněného Mascarpone.

Ingredience na rychlé těstoviny – slaný recept z Mascarpone

  • 500 g sušených Fusilli (vrtule)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká červená cibule nakrájená nadrobno (můžete použít i 1/2 velké cibule nebo několik šalotek)
  • 5 stroužků česneku, rozdrcených
  • 1 lžíce sušených italských bylinek
  • 2 lžičky soli
  • 2 plechovky nakrájených rajčat, 400 g (lze použít jednu plechovku cherry rajčat + jednu plechovku běžných nakrájených rajčat)
  • 140 g rajčatového protlaku/čistého rajčatového protlaku, podle toho, jak vodnatá jsou rajčata z konzervy, můžete chtít více nebo méně
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 950 ml vroucí vody nebo zeleninového vývaru – viz poznámky
  • několik hrstí čerstvé bazalky
  • 250 g čerstvého špenátu, zkuste přidat i trochu rukoly
  • 30 g másla (2 lžíce) , pokud chcete, můžete použít až dvojnásobné množství pro větší bohatost
  • 3 vrchovaté lžíce Mascarpone

Postup na rychlé těstoviny – slaný recept z Mascarpone

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a jemně na něm osmahněte cibuli do měkka.
  2. Přidejte česnek a bylinky a na velmi mírném ohni je smažte další 1-2 minuty, dokud nezapáchají.
  3. Přidejte konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, sůl a balzamikový ocet. Vařte 5 minut, dokud nezačnou bublat.
  4. Nyní přidejte Fusilli spolu s vroucí vodou. Omáčka bude velmi vodnatá a řídká, ale nebojte se – těstoviny během vaření absorbují veškerou přebytečnou vodu.
  5. Přiveďte k varu a poté za častého míchání vařte 10 až 12 minut, dokud se těstoviny neuvaří a omáčka opět nezhoustne. Pokud je příliš suchá, přidejte ještě trochu vody. Těžko říct, kolik jí budete potřebovat, protože některé značky těstovin jsou hustší než jiné.
  6. Nyní přidejte špenát, bazalku a máslo a na mírném ohni míchejte, dokud se vše nerozvaří.
  7. Nakonec vmíchejte Mascarpone, dokud se nerozpustí. Měli byste mít lahodně hustou, krémovou omáčku.
  8. Těstoviny s Mascarpone na slano podávejte ihned.
Tento slaný recept s Mascarpone je výborná večeře uprostřed týdne.

Zapékané těstoviny – recept s rajčaty a Mascarpone

Všichni milují zapékané těstoviny – recept si určitě oblíbí celá rodina. Zapékané těstoviny připravíte za hodinu a půl.

Ingredience na zapékané těstoviny

  • 1,5 kg rajčat, rozpůlených
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce Mascarpone
  • malý svazek bazalky, nasekaný
  • 500 g balení Penne
  • 125 g mozzarelly v kuličkách, nakrájené na kousky
  • 50 g parmezánu (nebo vegetariánské alternativy), nastrouhaného

Postup na zapékané těstoviny

  1. Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C s ventilátorem/plyn. Rajčata vložte řeznou stranou nahoru do zapékací misky a pokapejte je octem, oreganem a trochou koření. Pečte 1 hodinu do změknutí.
  2. V hrnci rozehřejte olej a 5 minut na něm smažte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu. Když jsou rajčata hotová, vyklopte je do pánve spolu s vývarem. Vařte 5 minut a poté přidejte Mascarpone. Odstavte z ohně a rozmixujte ručním mixérem dohladka.
  3. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu, slijte je a dejte stranou do cedníku. Gril rozehřejte na nejvyšší stupeň. Omáčku ochuťte a vmíchejte bazalku a těstoviny.
  4. Promíchejte, přendejte do nádoby odolné vůči troubě a zasypte sýrem. Grilujte několik minut, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.
Těstoviny s Mascarpone můžete doplnit další zeleninou, např. brokolicí.

Rajčatová omáčka na těstoviny – recept

S touto jednoduchou a snadnou omáčkou na těstoviny ušetříte čas i peníze. Hodí se také k masu nebo rybám a jako příloha na pizzu.

Ingredience na omáčku na těstoviny

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 1 lžička zeleninového bujónu v prášku nebo ½ rozdrobené kostky bujónu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • několik lístků bazalky

Postup na omáčku na těstoviny

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte stroužek česneku a 1 minutu jemně smažte.
  2. Přisypte nakrájená rajčata, práškový zeleninový bujón, rajčatový protlak a 1 lžičku cukru a přiveďte k varu. Snižte teplotu a za občasného míchání vařte odkryté 5 minut.
  3. Na závěr natrhejte několik lístků bazalky a vmíchejte je do omáčky.

Zapečené těstoviny – slaný recept s Mascarpone

Zapečené těstoviny mohou být dřina, ale tento slaný recept z Mascarpone za to stojí. Pečená rajčata smíchaná se smetanovým Mascarpone, chilli a česnekem tvoří krásnou omáčku.

Ingredience na zapečené těstoviny – slaný recept s Mascarpone

  • 4 vejce
  • 400 g italské mouky „00
  • 500 g cherry rajčat
  • 50 g hrubé semoliny (krupice)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 150 g Mascarpone
  • 30 g parmezánu
  • olivový olej

Postup na zapečené těstoviny – slaný recept s Mascarpone

  1. Na čistou pracovní plochu nasypte mouku a uprostřed vykrojte kruh. Do jamky rozklepněte vejce a vidličkou je rozšlehejte, postupně přivádějte mouku a šlehejte, dokud nevznikne tuhé těsto, do kterého se všechna mouka zapracuje.
  2. Krátce hněťte, dokud těsto nebude hladké, pak ho přikryjte potravinovou fólií nebo čistou utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
  3. Rozehřejte troubu na 160 °C.
  4. Vyklopte cherry rajčátka na plech a pokapejte je olivovým olejem se špetkou soli. Vložte do trouby a pečte 40 minut.
  5. Těsto na těstoviny rozdělte na 4 stejně velké kousky. Jeden po druhém rozválejte těsto na 2. nejtenčí stupeň válečku na těstoviny nebo na tloušťku asi 1 mm, pokud válíte ručně. Na konci byste měli mít 4 dlouhé, tenké a hladké pláty. Každý z nich vodorovně rozřízněte na polovinu, abyste měli 8 dlouhých plátů.
  6. Na váleček na těstoviny připevněte vykrajovátko na těstoviny. Prohánějte pláty těsta jeden po druhém přes nastavení na Tagliatelle, abyste měli spoustu krásných proužků těstovin. Pokud krájíte ručně, nakrájejte každou délku těstovin na proužky široké 1 cm. Těstoviny posypte krupicí a dejte je stranou na pečicím papírem vyložený plech.
  7. Naplňte hrnec vodou, bohatě ji osolte a přiveďte k varu.
  8. Česnek nakrájejte nadrobno.
  9. Na pánvi na mírném ohni rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte česnek a chilli vločky. Smažte 2 minuty, až se rozvoní.
  10. Přidejte rajčatový protlak, minutu ho povařte a poté přidejte pečená rajčata a Mascarpone.
  11. Tagliatelle vařte 1-2 minuty ve vroucí vodě.
  12. Do rajčatové omáčky přidejte naběračku vody na těstoviny, pak těstoviny kleštěmi vyjměte z vroucí vody a vhoďte je do hrnce. Nastrouhejte parmezán a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka, která pokryje všechny těstoviny, a pokud potřebujete více hedvábnosti, přidejte více vody na těstoviny.
  13. Podle chuti osolte a opepřete a podávejte s extra posypem parmezánu a kapkou olivového oleje.
Nakonec zapečené těstoviny posypte parmezánem.

Vyzkoušejte recept na těstovinový salát s kuřecím masem, těstoviny s tuňákem z konzervy, těstoviny se špenátem, omáčku na těstoviny, těstoviny s krevetami a smetanou nebo celozrnné těstoviny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang