Legendární makaróny se sýrem jsou nezbytnou součástí velkých rodinných akcí. Toto dokonalé pohodlné jídlo je božskou směsí sýrů čedar, gruyere a parmezán.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 30 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 1 balíček těstovin typu lokte nebo fusilli
- 6 lžic másla nakrájeného na kostičky
- 1/2 šálku hladké mouky
- 4 šálky 2 % mléka, ohřáté
- 4 šálky strouhaného sýra Gruyere
- 2 šálky strouhaného extra ostrého sýra čedar
- 2 lžičky soli
- 3/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/4 lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
- 1 a 1/2 šálku panko strouhanky
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Uvařte makaróny v hrnci podle návodu na obalu, aby byly al dente.
- Slijte je a vraťte do hrnce.
- Ve velkém hrnci rozpusťte 6 lžic másla na mírném ohni.
- Vmíchejte hladkou mouku a zašlehejte ohřáté mléko.
- Za stálého míchání přiveďte k varu; vařte a míchejte 2-3 minuty nebo do zhoustnutí.
- Odstavte z ohně. Vmíchejte sýry Gruyere a čedar, sůl, pepř a muškátový oříšek.
- Přidejte k makaronům a promíchejte, aby se obalily.
- Přeneste do vymazané zapékací mísy o rozměrech 33×23 cm.
- Smíchejte strouhanku s parmezánem a rozpuštěným máslem. Posypte jimi nákyp.
- Pečte odkryté 30-40 minut nebo dokud se nevytvoří bublinky a povrch není zlatohnědý.