Recept na zapečené makaróny se třemi sýry

Hlavní jídlaTěstovinové salátyTěstovinyZapečené těstoviny
Zapečené makaróny se třemi sýry

Legendární makaróny se sýrem jsou nezbytnou součástí velkých rodinných akcí. Toto dokonalé pohodlné jídlo je božskou směsí sýrů čedar, gruyere a parmezán.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Celkem: 50 minut
  • Počet porcí: 12

Ingredience

  • 1 balíček těstovin typu lokte nebo fusilli
  • 6 lžic másla nakrájeného na kostičky
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 4 šálky 2 % mléka, ohřáté
  • 4 šálky strouhaného sýra Gruyere
  • 2 šálky strouhaného extra ostrého sýra čedar
  • 2 lžičky soli
  • 3/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
  • 1 a 1/2 šálku panko strouhanky
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Uvařte makaróny v hrnci podle návodu na obalu, aby byly al dente.
  3. Slijte je a vraťte do hrnce.
  4. Ve velkém hrnci rozpusťte 6 lžic másla na mírném ohni.
  5. Vmíchejte hladkou mouku a zašlehejte ohřáté mléko.
  6. Za stálého míchání přiveďte k varu; vařte a míchejte 2-3 minuty nebo do zhoustnutí.
  7. Odstavte z ohně. Vmíchejte sýry Gruyere a čedar, sůl, pepř a muškátový oříšek.
  8. Přidejte k makaronům a promíchejte, aby se obalily.
  9. Přeneste do vymazané zapékací mísy o rozměrech 33×23 cm.
  10. Smíchejte strouhanku s parmezánem a rozpuštěným máslem. Posypte jimi nákyp.
  11. Pečte odkryté 30-40 minut nebo dokud se nevytvoří bublinky a povrch není zlatohnědý.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang